自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bubu2910 發表於 22-6-1 12:24
你宜家先N班, 就算普通小朋友嘅n班佢哋都會扭計唔返學,我仔係當年係讀咁多日,喊咁多日,日日都唔肯入學 ...

關於食飯,我個仔最初又係唔肯食, 好彩嗰個i位老師好有心機陪佢食,最初佢叫我哋帶埋屋企用嘅飯碗去學校, 老師會用嗰隻飯碗裝飯畀佢,你睇下可唔可以咁做!

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-6-1 11:14
其實咁講
老土講句,確診唔確診,主要係影響資源(例如學校有無津貼,會唔會有兼收老師跟進,可唔可以排政 ...

我好認同你既講法,我都有個asd 由n班發現,k1上訓練,短短一年得到全校老師讚賞,進步好大,依家小一啦,都無咩大問題,邊方面弱就攻邊邊面,係咪asd ,都唔重要,主要係大人對字眼既接受,接受,面對,對小朋友好有幫助

公爵府

唔好介意我比較直接...
樓主話兩歲幾評估自閉症傾向,但你已經入咗i 位n 班。以我好幾年前親戚的資料,排i 位唔係短時間嘅事,似乎應該未有自閉症傾向前已經排緊。與期諗是否真的是自閉症,或是其他靈異嘢,不如專心做好訓練。有閒錢的話,加埋私人言語治療,在家配合訓練,追到幾多得幾多。
至於雙胞胎,如果是不同性別,那就是異卵雙胞,同一般同胞兄妹一樣,可以一個有事,一個無事的。

大宅

chiling009 發表於 22-6-1 09:46
我對4歲幾龍鳳都係妹叻D,哥哥係屋企都活躍,會同妹妹玩,會自己玩車,但出到街就唔同其他人溝通,唔叫人, ...

正常面試通通唔收,宜家係讀i位先有學校俾到服務,不過就要分開兩間。

大宅

heilok 發表於 22-6-1 12:35
唔好介意我比較直接...
樓主話兩歲幾評估自閉症傾向,但你已經入咗i 位n 班。以我好幾年前親戚的資料,排i ...

其實講我都比較好彩,真係一去排就有位,原本妹妹有醫務社工跟,因為體重各方面都差d,然後幫我拍e位,我去幼稚園面試講小朋友有呢個情況後,兼收位老師聯絡我話有i位,叫我可以試下伸請,我馬上聯絡社工轉介所以就有位,原本有兩個位,哥哥因為無醫院跟,政府又未派到服務俾我,我自己揾私人評估,然後再揾社工轉介,可惜妹妹間已經俾人羅左另外一個位,好好彩社工話附近有一間有一個位,我去係需要搭車唔算遠,所以都馬上要左個位,疫情關係,申請到入讀用左大約半年多d甘。

大宅

bubu2910 發表於 22-6-1 10:59
K1未入到i位時, 讀普通幼稚園,好記得去觀課時 ,佢自己喺課堂上不斷唱ABC song, 完全冇理過其他老師同學 ...

宜家距又係唔肯食飯試左一個星期多d時間,慢慢黎,翻屋企肯自己食飯,老師話只可以再觀察耐d,再想其他辦法。

大宅

TV8 發表於 22-6-1 11:56
你係自然定IVF

IVF

大宅

bubu2910 發表於 22-6-1 12:21
我同你感覺一樣,社工最初問我s定i位,我覺得接受唔到s位因為老實講自己當時都唔係好清楚s位i位係咩狀況, ...

係啊!因為我1湊2,好多野我想做都好難,如果爸爸都辭職,不敢想象生活點樣,宜家盡量睇下有咩時間可以去做呢d服務。

大宅

CCHINGC 發表於 22-6-1 12:21
仲一樣野我都想提下樓主,可以睇下感統訓練資料,認識一下,我小朋友係一般小朋友,但因為想多D刺激佢地嘅 ...

都會去了解,其實我個小朋友戶外玩就咩都玩到,運動敏捷度都高感覺,會唔會好d呢。

大宅

bubu2910 發表於 22-6-1 12:24
你宜家先N班, 就算普通小朋友嘅n班佢哋都會扭計唔返學,我仔係當年係讀咁多日,喊咁多日,日日都唔肯入學 ...

嗯,我覺得距係中意返學,起門口都已經扭身扭細,好開心甘,不過近呢兩個禮拜係唔肯行果條路,你夾硬抱距到門口距又會自己入去,我估唔到距林咩,點解會甘。

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

努力加油

珍珠宮

回覆樓主:

可唔可以借問聲,咩係s位咩係i位?

大宅

redhot 發表於 22-6-1 15:38
可唔可以借問聲,咩係s位咩係i位?

自己網上上search

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

佢讀 i位,你自己都知佢係唔係, 都明你需要時間去消化同接受, 我覺得唔好再稔係或唔係, 最好小學前搵多d 地方做訓練, 肯定對佢有幫助.呢個係黃金期, 到左小學,我稔佢既差異應該會減到好少, 不過要知道. 其實就係佢個性一種,唔會有變到冇. 只係可以改善到冇甘覺, 差異既只有父母最瞭解. 最緊要學會接受, 唔好覺得難過, 只係千千萬萬種性格既一種, 其實智力正常已經好好, 加油哦.

男爵府

kenzi23 發表於 22-6-1 15:24
嗯,我覺得距係中意返學,起門口都已經扭身扭細,好開心甘,不過近呢兩個禮拜係唔肯行果條路,你夾硬抱距 ...

似固執行為
大約幾時排到政府評估?
如果小朋友3歲未開口說話,未能表達,自閉症特徵明顯,係嚴重障礙佢學習,I位可能吾適合,S位訓練比較全面。

子爵府

虎到金來勳章

kenzi23 發表於 22-6-1 15:16
IVF

Let me cry (same as you)

公爵府

kenzi23 發表於 22-6-1 14:54
其實講我都比較好彩,真係一去排就有位,原本妹妹有醫務社工跟,因為體重各方面都差d,然後幫我拍e位,我 ...

咁你真係好好彩。
兩個小朋友都要跟係好唔容易,是否早產所以醫院一直有跟進?
唔好晒錢做評估,直接做訓練。以言語治療為例,政府就算排到都唔密,私人訓練第一堂就係評估。言語遲緩好,自閉症都好,言語治療都會有幫助。反正你現在政府跟緊,又有i 位,評估已經唔係最急需嘅,訓練先係。唔好浪費呢段黃金時間,盡量追,肯花時間,配合訓練,一定有進步的。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我有對孖仔,接近五歲,弟弟言語遲緩所以政府有跟進評估,政府智力中心評估各方面為自閉症譜系障礙,只係我照顧者發現問題,例如:唔要所以有卡通人物的用品,話公仔望住佢,仲有好多其他,但佢學校表現極佳,聼話有好多朋友而且學習跟到

我想講自閉証譜系並非千篇一律,如果覺得有問題及早訓練和評估,同唔好等政府

同埋如果唔嚴重,會越大越好,加油,一個人湊孖真係好苦,而且孖係學習特別多麻煩嘢,我成日同啲朋友講,唔好恨生孖,由懷孕開始已經好多難關要過

---生命無價,請支持領養---

翡翠宮

牛年勳章

TV8 發表於 22-6-1 16:36
Let me cry (same as you)

唔關事,只係因為你生兩個所以咪多一倍機會
唔好怪自己

伯爵府

我都有星球仔,讀中學啦,細個好固執怕羞,一爛起上黎條街嘅人係咁望。我地比較幸運係小朋友唔係弱智弱能,長中後只係社交比較弱,唔識睇人眉頭眼額。無得醫ga,只能不斷教導和訓練,建議去協康會搵D社交班興趣班啦(而家疫情唔知有無),班裡同學都有一定嘅問題障礙。

首頁

尾頁

跳至