自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

washipig 發表於 22-6-13 13:11
我識就舉報左你啦,唔使等
你立場同昨天被禁個個基本上沒有分別,所以我担定凳仔等
...

咁放長雙眼睇, 邊個會被人禁言先。

伯爵府

kikiboy 發表於 22-6-13 08:57
染過疫嘅時間耐咗都要小心

2月尾3月中的,開始小心2度感染

中一次其實係好傷身

珍珠宮

gallygally 發表於 22-6-13 09:13
要貼呢, 貼呢d:

新冠長期症狀(「長新冠」)是指新冠患者康復後,出現持續超過4星期的症狀,包括疲倦、記 ...

100人,唔係omicron

中大醫學院腸道微生物群研究中心副主任黃秀娟指,在2020年2月,他們向106名本港新冠患者及68個非新冠患者收集糞便樣本,患者則在入院以至出院後6個月收集樣本及進行評估,兩批人士亦以「宏基因組學測序」,分析糞便的微生物。

結果發現,有76%新冠患者在康復後6個月仍受至少一種長新冠症狀所困擾。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220411/mobile/bkn-20220411040034315-0411_00822_001.html

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

gallygally 發表於 22-6-13 08:50
未中果500萬人點都唔想中, 即使打左針, 始終中完會有後遺症.

其實如果無症狀感染,真係自己染咗都唔知架噃

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

ernbe 發表於 22-6-13 13:20

中大醫學院腸道微生物群研究中心副主任黃秀娟指,在2020年2月,他們向106名本港新冠 ...
香港專家好, 香港專家勁

醫學院隨後在2020年8月至9月招募了36名新冠患者,讓他們服用4星期「SIM01」補充劑,發現94%參與者持續一年都沒有出現長新冠症狀。

大宅

ernbe 發表於 22-6-13 13:20

中大醫學院腸道微生物群研究中心副主任黃秀娟指,在2020年2月,他們向106名本港新冠 ...

相信有人係受長新冠影響,但又未必好似有啲人放到咁大。我海外有好多親戚之前中哂Delta, 但唔見有乜嘢後遺症,而香港果d中Omicron 嘅又係冇乜特別後遺症⋯⋯可能我識人少啦

子爵府

回覆樓主:

有药苗又已有药醫,驚乜

珍珠宮

Gooblovebb 發表於 22-6-13 13:45
相信有人係受長新冠影響,但又未必好似有啲人放到咁大。我海外有好多親戚之前中哂Delta, 但唔見有乜嘢後遺 ...

少部份人中omicron後會有後遺症。但係有後遺症都可以好返。

有冇識人中左新冠後,冇任何後遺症?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23582054

伯爵府

venusbbpig 發表於 22-6-13 09:16
勁驚囉,不過唔係驚隻肺炎,係驚又收緊社交措施,停課,送去隔離中心,如果宣佈唔洗隔離,唔會再收緊停課, ...

X2

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

gallygally 發表於 22-6-13 08:38
提醒大家, 未染疫的要小心d.

我又唔明啦,未染疫嘅要小心d, 其實,感染左嘅都可以再有,係咪應該大家都要小心d呢

大宅

我覺得可以做嘅係去打針,可以有警覺但又無需過於恐慌。太過憂慮時小心有情緒病。

珍珠宮

gallygally 發表於 22-6-13 12:33
如果做左呢的都壓唔但疫情, 證明措施唔夠.
所以下任特首以結果為目標, 唔係空叫幫緊你幫緊你, 市民要見 ...

小朋友考試攞唔到100分,證明唔夠努力

珍珠宮

licpd 發表於 22-6-13 12:55
好心政府個公佈會就講下每日入院人數, 入ICU人數啦! 成日講確診人數! 人地新加波日日都好清楚話卑市民知入 ...

同意應該一齊公佈。可以睇:

https://chp-dashboard.geodata.gov.hk/covid-19/web/main2.html?lang=zh

子爵府

ernbe 發表於 22-6-13 14:39
小朋友考試攞唔到100分,證明唔夠努力

成績好唔好, 市民看到.
你看社會有很多人都一面倒抨擊佢

子爵府

ernbe 發表於 22-6-13 14:42

不如你自薦去做張竹君個位

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ernbe 發表於 22-6-13 14:42

Thank you 之前無留意邊度可以睇呢 d 資料

珍珠宮

維尼仔 發表於 22-6-13 13:59
我又唔明啦,未染疫嘅要小心d, 其實,感染左嘅都可以再有,係咪應該大家都要小心d呢
...

中咗招免疫力好過打多一針

劉宇隆:感染者如被上天接種一針 自然感染免疫力更好

劉宇隆說,最低接種標準是復必泰兩針、科興三針才算是基本針。他形容,市民感染一次就像是「上天為你接種一針」,自然感染得來的免疫力比接種疫苗更好,只要加起來有足夠針數,便有足夠抵抗力。

男爵府

nervousmichelle 發表於 22-6-13 11:42
其實樓主不斷發post渲染Omicron嘅恐懼,係希望大家都好似你咁驚?還是希望政府學內地咁嚴厲封鎖直至清零?
...
我覺得樓主系希望政府學內地咁嚴厲封鎖直至清零, 樓主系熱切盼望跟內地清零之人, 從其他Post 看得出, 急切想返大陸

珍珠宮

全家打咗3針,未中過,唔驚

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

都話第六波一定有,所以唔驚得咁多,有針就去打做好個人衛生,支持政府爆疫時加強防範措施,無中過的人要小心,中過的人一樣要小心會二次感染,肺炎同流感根本就唔同,唔明點解係要同流感相提並論?肺炎後遺症有人可能跟一世,唔係嚇人係要正視問題,不要輕忽了當中的嚴重性。把問題看得過重或過輕都不適當,人始終要活在當下。

首頁
34567...8

尾頁

跳至