自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

包包黃 發表於 22-7-6 16:39
無錢好難好好享受喎
吃喝玩樂樣樣都要錢

~ 人人需要不一樣。

大宅

減齡達人勳章

mandy952 發表於 22-7-6 16:31
而家做左人阿媽就明白當年阿媽嘅苦心
上fb見好多應屆dse搵學生補習,其實暑假應該真正咁去享受下,去見識下 ...

又唔一定嘅,我仔又踢球,又補習,仲有好多時間打機同hea

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我希望個仔15歲可以出嚟做吓暑期工,體驗工作的真正情況,佢大個志願想做老師,如果能夠試吓幫小朋友補習,就算係義工(補習)嘅都OK

大宅

減齡達人勳章

magcat 發表於 22-7-6 16:59
話時話好多應屆DSE生的收費都幾狼下,補高中要2百幾蚊一小時,係咪偏高呢
...

一dd,我仔200蚊堂,個半鐘,但我見佢補到超晒時,佢話學生快考試,希望幫到個學生,又真係估唔到仔咁認真做

水晶宮

2024年龍年勳章

上fb見好多應屆dse搵學生補習,其實暑假應該真正咁去享受下,去見識下 ...

唔太同意. 唔知幾時開始, 中學畢業就流行要去個旅行, 但旅費係要屋企人比的. 係未一定要去旅行先可以見識個世界呢? 仲要越來越另類, 即係東南亞果D國家已經冇乜興趣, 一去, 就要去到歐洲果D國家. (我識得有D後生仔女的家庭係咁)

唔好講到出來社會做事就冇哂時間享樂(見識), 時間係自己分配的, 而家的中學畢業生, 利用暑假出來搵下錢(唔理佢地做咩工), 都係見識的一部份. 再用自己搵的錢去實現心目中的目標, 我覺得咁先係正解.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

補習係俾剛畢業既中學生一個好好見識世界既第一步,補習時間好flexible, 又唔係全日補,加上呢幾年無得去grad trip, 學生已經大把時間玩同hea, 好應該做吓嘢體驗人生

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

冇錢何來享受玩樂買好野,食等?哽老族嗎?更何況補習每日最多幾個鐘 一日裡面仲有好多時間 點會唔開心呀?!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

鴨鴨比 發表於 22-7-6 18:28
女仔上門係危險啲
但係好多吾同見識,去過禮頓山見識過繁華,入過大角嘴公屋體驗下節儉

珍珠宮

我17歲起也有pt,不過當年是自己開ebay店&yahoo店賣嘢,$3000開始做,自己去阿里搵貨,後來自己起網店賣

男爵府

早幾年畢業嗰啲學生又話要去歐洲旅行乜乜物物
依家啲後生唔使你教都識得去享受

水晶宮

Rita 發表於 22-7-7 10:17
唔太同意. 唔知幾時開始, 中學畢業就流行要去個旅行, 但旅費係要屋企人比的. 係未一定要去旅行先可以見識 ...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

因疫情關係,今年DSE考生自舊年起都已經hea到極點,而且又冇得攪畢業旅行,趁考完試體驗下社會生活、吸收一下工作經驗都係一件好事,否則咪又係日日夜夜對住部電腦/手機
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

15週年勳章

我放学就要係工廠兼職了,呀媽叫呀

珍珠宮

margaret@os 發表於 22-7-7 10:14
一dd,我仔200蚊堂,個半鐘,但我見佢補到超晒時,佢話學生快考試,希望幫到個學生,又真係估唔到仔咁認真 ...

好有責任心

侯爵府

2024年龍年勳章

老翻太太 發表於 22-7-6 16:41
不太認同,補習時間可以自行控制,補習賺到錢去食、去買自己想要的東西係另一種快樂
...

x 2

男爵府

我哋以前個代就係嘅,好少出城!係應該去遠啲見識吓!

但係,呢個年代,基本上d細佬見識多過你
我估大把細佬由細到大每年差不多去兩三次旅行(普通家庭)
我家一年去兩次旅行,新年同暑假,東南亞歐洲都去晒主要城市,小朋友幼稚園已經去歐洲

反而我怕新一代嘆慣玩慣多啲

子爵府

margaret@os 發表於 22-7-7 10:14
一dd,我仔200蚊堂,個半鐘,但我見佢補到超晒時,佢話學生快考試,希望幫到個學生,又真係估唔到仔咁認真 ...

你個超值

水晶宮

Rita 發表於 22-7-7 10:17
唔太同意. 唔知幾時開始, 中學畢業就流行要去個旅行, 但旅費係要屋企人比的. 係未一定要去旅行先可以見識 ...

我係80後,當年中學畢業,我d差不多年紀嘅老表都係問阿媽攞錢去旅遊,話唔去之後無機會喎!
嗰時十幾歲嘅我已經諗,無錢學乜人去旅遊,同埋幾千蚊都攞唔出証明本身理財有問題!(佢地嘅零用錢一定多過我)

首頁

尾頁

跳至