自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你地 d 勸告已經煩到佢 c 啦. 你都識講醫生勸左, 你由佢啦. 上來呢度, 夠多人勸你, 有 d 人講野包括我, 都係好煩人架. 你就算無出聲, 但你真心都無支持佢, 你估佢 feel 唔到咩.

佢唔算飲太多啦! 人奶媽一日起碼三四公升差唔多, 我唔係嚇你, 你自己去母乳 forum 問下多奶果 d 媽咪.
仲有, 唔同人唔同上奶情況的, 呢種魚湯唔得, 就要試其他. 我自己豬手/腳湯就好有效. 全盛時期我係唔用杯的, 我成個樽咁飲水架. 仲要按摩熱 full 咩都要做齊. 既然佢唔想補奶粉, 不如你俾多 d 資訊佢點上好奶仲有用啦. 樣野你一定可以做到啦

原帖由 cathy29 於 09-6-12 00:10 發表
我冇煩佢喎..呢d係佢既選擇...佢點做對我都唔會有影晌, 只不過唔忍心個bbo者....
我見佢已經飲左兩大壺水+兩大壺鯽魚湯架喇....
其實我同我亞媽都有好多野做唔到..我地見佢都係得佢係e院呢幾日架咋...因為佢係同佢99 ...

大宅

[quote]原帖由 hanbb 於 09-6-12 07:38 發表
至於有罪惡感或者係內疚感, 是因為而家大家都知根本人奶係最好的, 所以餵唔到會唔開心而有此感覺, 我媽的年代係餵奶粉係好野來的, 根本就唔會有所謂的罪惡感或者係內疚感!!!! 但係而家, 大家唔通要再本末倒置, 強說奶粉好過人奶咩???

我都有朋友選擇滿月後餵奶粉, 佢地無罪惡感或者係內疚感, 呢個係佢地的選擇囉,

所以呢......
唔係因為我地奶媽俾壓力餵奶粉的媽媽, 係因為佢地知人奶好過奶粉的事實麻.......

我地奶媽面對咁多奶粉商, 及唔支持人奶者, 都好大壓力架.....

內疚 - 講中晒我的心聲, 呢d 先係引至呢個 topic 咁多人回覆其中一個原因. 其實餵人奶亦係一種考驗個人意志和堅持經驗來.

我2個小朋友都係在一片反對聲和沒有旁人支持 (除了老公) 情況下飲人奶大的, 都係自已堅持和主動去找人或資料來支持自已. 而家2個小朋友仲係飲緊我d 人奶, 又如何?

所以飲人奶好或飲奶粉好, 都係個媽媽自己個人決定和負責.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,算啦,咁多媽媽叫你去支持你個妹,你都係堅持想佢補奶粉,可能你print條thread俾你妹妹睇,等去知道好多人支持佢,好多奶媽明白佢仲好過你地講d令到佢唔舒服/更大壓力既嘢。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

公爵府

我冇睇晒所有post, 唔知講得arm 唔arm
點解要咁堅持餵人奶?
這個問題已經聽了2年多, 我一直是窮奶媽, 頭4個月都可以全人奶, 女兒由3個月大已經被99接走, 因所有人都唔比我請工人, 話咩自己人湊安心一些, 但冇人考慮我一直有產後抑鬱的問題 (現在冇事了, 見醫生已有一年多), 連醫生都叫我不要堅持, 但我冇理會, 餵人奶只想女兒有健康的身體, 另一自私的想法是: 女兒一星期才見媽媽兩, 三天, 餵人奶可以令我和女兒關係緊密一些, 而且, 最重要是這樣事情99做唔到
touchwood, 女兒的健康一直都比同期的bb健康 (千奇唔好小器)
p.s. 我現在每朝早上按奶, 但一星期都儲唔夠一安奶

樓主, 你要鼓勵你妹妹, 家人的支持勝過其他人的千言萬語
(我身邊的人一直反對, 由day1開始, 只有這裡的人支持鼓勵咋 )

大宅

人奶所有的奶粉無...如抗體..
人奶容易吸收...而奶粉係按照人奶去做的...
所以沒有可能比人奶好..
如鐵質為例..人奶所提供的是剛好給嬰兒使用但奶粉因吸收較差..故大量加入於奶粉中...多咗的鐵質身體吸收後至日後腸胃唔好...
其實如果看多d書便會明白...
我小b亦有黃疸入院...我明白到如排不到黃的問題..故不反對入院鍡奶粉..但媽媽要Keep住去泵..不要令奶量減少...滿月後便不會再有黃的問題...
出院後繼續努力..一樣可鍡到全人奶

子爵府

大家唔好咁緊張..

我個時好想餵, 但唔識餵又怕痛, 又怕佢食唔飽, 頭頭都係又人奶又奶粉.. 直至我適應左, 又多左奶先比佢全人奶, 不過都係keep到一個星期..... 之後就半人奶半奶粉..

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我係屋企唯一食人奶大, 長大後亦係最瘦弱的一個, 又最細粒

我個女由細到大食奶粉or鮮奶,
我女女極少病痛
又高大,
讀左4年小學冇請過一日病價

其實唔洗o甘緊張係咪食人奶

大宅

其實都好明白你係擔心 bb 有事, 但你真係要支持下你妹妹, 因佢選擇o左人奶, 佢就係想將最好o既比自己 bb, 佢身體已經好攰, 如果連家人都唔支持 or 成日話呢樣個樣, 佢心理都會好攰, 我知你and家人係想 bb 好, 不如轉一個說話方式 or 鼓勵佢多o的, 叫佢上多o的 bk, 話佢知, 每次餵完 bb 後, 可以用杯餵一兩安奶粉, 睇下bb食唔食得落!
咁樣...佢又可以繼續餵 bb, 而 bb 都叫做可以有少少奶粉幫助下!

我o地人奶媽唔係話奶粉唔好, 只係知道人奶真係最好o既, 上天比我o地身體制造人奶, 就係用o黎餵 bb, 人o既身體最需要乜成份, 相信只有我o地人類o既奶, 先會配合得最好!
點解我o地人奶媽要咁堅持, 係因為.....真係知道人奶有幾好, 我唔可以代表晒全部人奶媽, 但我要用一個比如, 人奶係最新鮮o既(最適合人類), 點解我o地唔將最新鮮o既o野比bb飲呢, 正如我o地大人, 都想食 and 需要食最新鮮and 最好o既o野, 唔想餐餐都食快餐 and 罐頭!

你o地擔心 bb 係o岩, 但你妹妹都想自己 bb 好, 你o地多o的支持佢, 比多o的空間佢試下, 如佢到最後, 真係發現自己真係無奶(真係好少人會無奶,只有2%人), 佢唔會想自己bb有事, 到時佢一定會改變方式!

但首先, 真係唔好再話佢, 就算你唔應同我o地諗法, 一係選擇唔好出聲, 由佢!

我諗你妹妹真係好想家人比多o的支持佢, 加油啊........

男爵府

咁大家有無思考過...

係唔係全人奶先至夠?係唔係食一餐半餐,幾啖都夠抗體,夠晒營養...
我自己真係有思考過...

我就全人奶2個半月, 因為要返工, 所以停左.
晌停之前, 我都有諗...
其實bb需要人奶....係岩...
但bb一日飲咁多奶,係唔係已經over左每日既最低要求呢...

飲奶除左要營養, 仲係bb唯一既食糧
咁如果我只比少少人奶, +奶粉, 係唔係都足夠比bb所需呢...

咁當然, 要堅持全人奶.決心真係好大..
可能係咁, 人奶媽先唔敢比奶粉bb食,
驚自己會轉全奶粉...

但..我相信,人奶+奶粉係可以並存.
只係,無人咁得閒,又人奶又奶粉咁之嘛

大宅

原帖由 vet 於 09-6-12 11:06 發表

我女女極少病痛
又高大,

其實唔洗o甘緊張係咪食人奶 ...

人奶 b 都有大隻 and 超磅o既, 我個b 就係其中一個, 如係奶粉 b , 超磅o既話, 就一定要減肥, 就係因為我係餵全人奶, 所以醫生姑娘都話唔洗減!

男爵府

餵人奶真係好架,我個大仔餵左5個月,因果時唔知返工後可以點繼續餵,我個細女就餵左14個月。

兩個都係之前好健康,食奶粉之後至開始病,細女遲大半年至開始要睇醫生,你話好幾多!

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解你無諗過, 你唔食人奶可能仲多病, 分分養已經養唔大. 而你女本來可以零病痛, 而唔係極少病痛.

仲有, 高唔高大, 多唔多病, 係咪 stupid 無 logic, 人奶只係其中一個因素, 仲有先天, 後天 (如生活環境, 固體食物餵養情況, 運動等).

人奶係幫你打好個底子, 即係可以話阿媽幫你入左間好好的幼稚園, 都寫包單話你次次考第一仲要實讀到博士咁解. 你咁講係咪叫人唔使理幼稚園讀邊間, 求其啦. 如果係, 我無得好講啦.

原帖由 vet 於 09-6-12 11:06 發表

我女女極少病痛
又高大,

其實唔洗o甘緊張係咪食人奶 ...

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

信與唔信係你ga選擇,但你個妹選擇信,咁點解你係都要人信你呢?醫生講嘢唔一定啱,呢句係我講ga!
有個醫生話我bb唔適合飲人奶
我見識少,但我真係冇聽過有bb對人奶敏感囉~除非媽咪食左過敏食品姐~
又有醫生話人奶過左1嵗=水,仲話落後國家先多人餵人奶 ,但眼見好多外國人(英,美國)都支持餵人奶,而且好多事業女性都選擇餵人奶.世衛都話餵到2嵗喇~
你自己唔信,我都冇諗住要你信,但你唔支持都唔好俾壓力個妹喇~

男爵府

畀面勳章

唔好理e生講咩,你叫妹妹飲多d水,食多d野,煲多d木瓜湯飲,比bb啜多d,我個時一個鐘又比佢啜,cry又啜,啜多d就會好快上奶ga喇,唔好咁似放棄喔...比多小小時間唔好咁快就轉奶粉啦

子爵府

有可塞左乳線所以出唔到奶
叫佢熱夫同按下個胸喇~

伯爵府

點解你地講到我好似一定要去放棄呢? 究竟我做左/講過d咩令佢有壓力呢? 我真係好想知!! 你地唔係覺得我會成日同佢講叫佢唔好餵人奶呀..我冇咁時間囉..我今日都淨係打過1次電話問佢出左院未o者...乜都冇提過, 反而係佢自己同我亞媽講餵損左流血...
我由頭到尾都係係度話唔知點解要咁堅持? 我已經講過佢要點做對我都冇影響!!

原帖由 eeb 於 09-6-12 10:47 發表
樓主,算啦,咁多媽媽叫你去支持你個妹,你都係堅持想佢補奶粉,可能你print條thread俾你妹妹睇,等去知道好多人支持佢,好多奶媽明白佢仲好過你地講d令到佢唔舒服/更大壓力既嘢。 ...

伯爵府

我好少打俾佢, 今日只係打過一次俾佢, 佢同我講出左院返左屋企..仲話同bb沖涼...當時夜晚8點幾, 我叫佢唔好咁夜, 最好係中午12-2個段時間係最好..
不過我亞媽就話今日亞妹同講佢講話餵損左同埋流血...

其實佢一早已經買左日本奶粉係屋企, 諗住真係唔得/頂唔順就轉, 同埋佢話唔想俾個仔醫院d奶粉, 驚到時出左院個仔轉唔到日本奶....

原帖由 manmanbebe 於 09-6-12 12:26 發表
樓主有時間既, update 下你妹妹既情況呀?
擔心你妹妹同 bb, 同埋無論佢係餵人奶定餵奶粉, bk 呢到都會好多人支持佢架.

複式洋房

你做家姐既點解唔支持你呀妹!!!!!

佢冇錯架!!!!!!!
頭幾日未上奶係正常!!! 佢都只係第2日遮!! BB第2日有2篤尿係好好, 好正常!! 初生BB第一日一篤尿, 第2日2篤尿!! 一路加上去!! BB未出世前, 已經儲夠糧食畀自己頭幾日出黎冇野食!! 所以頭幾日係唔會餓親佢!! 佢喊, 只係唔慣肚空既感覺!! 因為係肚入面, 根本唔會肚空!!

我個陣係醫院都係咁, 又係第一日一篤, 第2日2篤!! 幾個姑娘都叫我一定要補奶粉!! 我都係死都唔補!! 因為我未生之前, 已經知道會係咁!!! 呢D先係正常!!!!

之後問番護士長, 佢都話我呢套係岩, 佢地成日叫人補奶粉, 係因為兒科醫生驚死!! 佢地只會睇數據!! 見到個表冇屎冇尿就係唔正常!! 我地唔可以用大人去同初生BB比!!! 而D姑娘又驚畀醫生鬧! 所以佢地一定會叫我地補奶粉!! 但一定要堅持!! 除非真係好黃!! 因為屙屎先可以退到黃!! 擔心既可以補少少奶粉等佢屙多D屎! 但都係埋身食左人奶先再補!

當時幾個姑娘輪流黎叫我補!! 係到洗我腦! 仲同姑娘關係攪到好薑! 但我堅持!! 你妹妹做得岩架~ 你應該信你妹妹

首頁

尾頁

跳至