自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

管理處應該都有買保險,有無得一齊攤分。。如果唔係真係要加按。。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-7-8 23:10
租樓嘅時候有打厘印,有身份證,冇咁容易走得甩。

問題你無野抵押架麻,咪民事追你囉,但業主可比法庭強制賣樓架麻

子爵府

Forverhappy 發表於 22-7-8 23:44
管理處應該都有買保險,有無得一齊攤分。。如果唔係真係要加按。。

浸lift好大件事,業主無買保險基本上要孭晒條數,就算管理處有買保險,保險公司都會追番業主

子爵府

Fishqqma 發表於 22-7-8 23:10
租樓嘅時候有打厘印,有身份證,冇咁容易走得甩。

仲要睇乜原因水浸,如果係保養問題例如爆喉,主要責任都係業主度

水晶宮

回覆樓主:

賠-定要,多少$就…昰否考慮公正行的評價/專業意見,看番報告先?

大宅

vespa 發表於 22-7-8 21:59
一直都無買家居保,請問你買邊間會保埋浸壞lift?可以透露保費幾多嗎?
...

其實家居保真係好平。一千幾百。
最緊要間保險公司索償容易,唔會太多限制條款。 有時保費平少少,但保障唔夠,得不償失。

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

幾十萬係整?你有冇叫管理處同維修公司講聲你冇保險,問佢個價仲有冇得平?

男爵府

Forverhappy 發表於 22-7-8 23:44

你指嘅係樓宇綜合保險?咁就需要睇番條款,睇下佢保住客/業主的責任有冇limit ,有嘅話limit有幾多

之不過即使保險公司佢賠完upfront 比管理公司,之後都會向責任人(tortfeasor)追討番所賠的金額架播,咁好似唔叫做攤分囉

男爵府

Forverhappy 發表於 22-7-8 21:09
咁岩屋企無人,隔離鄰居見到水浸出走廊,都即刻通知座頭叫管理處關大制,又搵唔到人,搞到浸左。 ...

JM值得考慮咬住意外時管理員失蹤以致未能盡早關大掣呢一點,claim 管理公司員工疏忽,要佢地負番整lift 錢的部份責任

伯爵府

咁啱嘅, 我住個度又係咁, 重要係我同老公一齊發現, 一路去拍門一路打比管理處, 見個伯伯掛住理屋入面, 佢完全唔知要打比管理處升高部lift, 同埋唔知要去lift口截水, 而家有一部lift壞咗,佢可能都要賠錢啦, 另外, 之後留意到公屋個lift口位係斜上去,呢個設計幾好,如果浸出走廊都冇咁容易入到部lift

珊瑚宮

waterlilymonet 發表於 22-7-9 02:27
JM值得考慮咬住意外時管理員失蹤以致未能盡早關大掣呢一點,claim 管理公司員工疏忽,要佢地負番整lift 錢 ...

邊有可能咬到, 係樓主屋企水喉, 關管理員乜事
屈人失蹤, 想打爛人飯碗嗎
咪做埋d咁缺德事

男爵府

回覆樓主:

之前播東張西望單case後,我已買齊家居保同埋水浸警報器,一浸水會apps通知我,因為我冇錢賠比人,唯有自己做多重保障

大宅

回覆樓主:

1000左右一年真係唔好慳,bk好多人都叫人唔好買保險, 勁騎呢講完冇責任嘛!
仲有升高部(emoji)入左(emoji)糟都係要賠錢。

同埋我既家居保可以保埋電話平板,寵物責任。

男爵府

cbeyond 發表於 22-7-9 02:40
咪做埋d咁缺德事

唔明你講乜,而家係建議JM ask 管理公司承擔其contributory negligence喎

事實上,管理處係有責任在任何突發情況下即時阻止公家設施損毀擴大;而管理員在material time 時不知去向,未能及早關掣,確實係part of the causation chain 導致部lift 浸壞左囉

btw, 我會建議肇事JM 要求管理公司比個調查報告,睇下條timeline 係點,一攤出黎件事就會好清楚

JM 唔買保險的確係大問題,唔錯都錯左當然要承擔後果啦,之不過管理公司好似一開波就要JM 賠曬筆數,我就覺得好唔妥。大拿拿幾十萬, JM 值得考慮用一萬幾搵千搵個律師代你交涉喎,呢啲case 應該唔係罕見啦

珊瑚宮

waterlilymonet 發表於 22-7-9 03:04
唔明你講乜,而家係建議JM ask 管理公司承擔其contributory negligence喎

事實上,管理處係有責任在任何 ...

係你自己寫咬住管理員
業主屋企有問題在先, 現在用到咬, 諗住所有責任推在管理員身上嗎?
睇清楚你自己寫乜先啦

男爵府

cbeyond 發表於 22-7-9 02:40
咪做埋d咁缺德事

唔係屈人失蹤呀

JM 嘅鄰居話佢一發現走廊水浸佢搵唔到管理處座頭關水掣呀,this is part of the evidence if true

珍珠宮

2024年龍年勳章

至愛朱古力 發表於 22-7-9 01:11
意外保。原來我朋友講番,唔係無關水制,係條水喉爆開左。

IC

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

PIGPIG朱 發表於 22-7-8 23:48
問題你無野抵押架麻,咪民事追你囉,但業主可比法庭強制賣樓架麻

有資產就要拎出來賠。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Adiezz 發表於 22-7-9 00:17
仲要睇乜原因水浸,如果係保養問題例如爆喉,主要責任都係業主度

呢個係另一個問題。

首頁
34567...14

尾頁

跳至