自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

kimmy2006 發表於 22-7-23 11:19
原因:唔係自己鐘意果科,佢一心想讀物理治療,但只有26分係都話想博Asso再retake我可以點同佢傾 ...

我小兒當年HKU 同UST 神科收佢,佢決意出國讀自己心儀科目

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

理大物理治療唔夠分入,考慮東華,啱啱驗證左可以出牌,政府有津貼學費都好似係四萬幾。無謂嘥一年retake.

子爵府

18歲等佢自己揀吧 如果逼佢有機會日後怪返你轉頭

珍珠宮

俾一年時間個女,唔過分呀!到時入唔入到理大,相信女女會更有準備的了。

男爵府

原因:唔係自己鐘意果科,佢一心想讀物理治療,但只有26分係都話想博Asso再retake我可以點同佢傾 ...

研究下去澳洲讀

禁止訪問

男爵府

longyiuma 發表於 22-7-23 18:22
8掛問下演藝要有咩要求先入到?

甘我又吾知啊!不過佢玩開樂器,已經係演奏級!同吾係大路樂器

大宅

sasa615 發表於 22-7-23 23:27
研究下去澳洲讀

澳洲治療科好易入

侯爵府

回覆樓主:

自己人生自己揀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

You are not alone,三大夠分嘅不是佢嘅興趣,有興趣嘅又欠 2 分才入到,所以我都接受了,唯有支持佢
祝大家 8 月 10 日入到 A1
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

朋友個女4年前都係唔夠分入理大,入咗東華物理治療,依家畢咗業去澳洲讀master.
其實咁仲好過retake.

goldpiglet    發表於 22-7-30 15:25
[img][/img]

大宅

kimmy2006 發表於 22-7-23 13:32
原來東華學費都唔平,一年9萬幾

有資助,又有奖学金,同普通大學分別不太

子爵府

Chiusiuwa 發表於 22-7-24 08:31
澳洲治療科好易入

英國都易,英國仲要只計三科,普遍三個四就可以入讀,仲要只讀三年就得,澳洲要4年。

子爵府

Kittymummy 發表於 22-7-23 11:48
識人早幾年26分,都係一心物理治療,香港升唔到,最後去澳洲。讀左一年又唔係心目中,返左香港依家冇再讀 ...

呢類最差,想典????
我系父母好擔心,簡直浪費人生!

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

檸檬芝士餅 發表於 22-7-23 11:51
佢目標咁明確,都唔洗點同佢傾啦

咪係, 當事人父母又憑咩認為佢個諗法一定唔好?

侯爵府

esmehouse 發表於 22-7-24 08:43
You are not alone,三大夠分嘅不是佢嘅興趣,有興趣嘅又欠 2 分才入到,所以我都接受了,唯有支持佢:bashf ...
我記得你仔英國有offer,

無打算去?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

海之風 發表於 22-7-24 11:18
我記得你仔英國有offer,

無打算去?

佢話學科排名同香港排名差唔多,叫我唔好晒錢,加上我問過好多意見,佢哋都話係香港個間係唔差

海之風    發表於 22-7-24 11:37
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

有,我女個朋友。
讀銅鑼灣女名校DSE(26),吾鬼再讀(吾中意讀書)~。
佢中意扮靚,開左間細細美容(自己做佬闆),仲要老早結婚生子(2歲)…佢今年先22歲。。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁大個自己選擇啦。
迫佢佢日後唔中意怨你一世。
唔係佢揀佢亦唔會比心機讀。
強扭的瓜不甜。

大宅

唔明呢個年代,點解仲有咁多人開口埋口都「三大」,今時唔同往日,依家各個院校嘅學習課程百花齊放,有心讀,一定揾到啱自己嘅路去讀,難得嘅係,年輕人知道自己想讀啲咩/想要追求啲咩嘅時候,點解唔放手等佢哋自己去行呢?有誰可以保證,讀完「三大」出嚟一定揾到份穩定嘅工?一定名成利就?放下「三大」呢個執念吧,時代唔同晒架喇,無論邊間大學或專上學院,都有其可取之處,眼光放遠啲放大啲,與時並進吧!

首頁
34567...8

尾頁

跳至