親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2022年7月24日 (Day 10 倫敦古早味百貨Liberty)

睇到呢集嘅時候,契媽佢... 佢已經... 依依不捨咁道別咗。一家四口把握,少於24小時嘅相處時間...

網上預約機場T4做PCR,趁有空檔,入Heathrow前,去Regent Street(打卡位)行吓!

揾到間為人熟悉嘅「丹麥屋」... 嗱~ 咪開心住,唔係細細個就聽過嘅,藍罐曲奇!

係百年老舖~ Liberty,由古舊木建築改成,時光倒流一百年,思覺失調感受19世紀情懷;又扮吓野享受,貴婦式購物氣氛,一舉兩得!

從細到大,灌輸「埋黎睇埋黎揀」嘅生活智慧,我地唔買,都優雅咁睇吓摸吓!

好多包裝靚靚茶葉、朱古力、曲奇... 勁吸引,不過,我唔係揾呢個牌子嘅玫瑰餅...

(待續)
attach0/tmp/phpKtE5qZ
attach1/tmp/php6EM2Lv
attach2/tmp/phpCkT861
attach3/tmp/phpgXUmsy
attach4/tmp/php4wtJN4
attach5/tmp/phpegjf9A
attach6/tmp/phpgdMRu7
attach7/tmp/phpYQ4zQD
attach8/tmp/phpqZQmca

公爵府

回覆樓主:

2022年7月24日 (機場Hilton Garden)

走的終須走... 執拾細軟離開倫敦,去機場T4做核酸。

兩條老野做PCR,揀4小時Fit to fly,位位£123.5,肉赤!

4個鐘內有結果,上CX搞Fly Ready(上傳所須文件,CX話OK,再做網上check in)翌日,確保上到機!

住T2&T3附近,Hilton Garden Inn一晚(Inn?係酒店級喎)!

周圍冇咩餐廳,兩兄弟嗌Uber外賣送去酒店。喺房慢慢歎,只係£79.03。

馬介休球Bacalhau足料,啖啖魚肉!西班牙海鮮飯Paella,超多又好味,喜出望外!

「好cool」嘅大仔返香港前,住返呢間酒店,兩兄弟又再番兜同一餐廳!

離別前1晚,爭取親子時間(見笑)~ 四口子迫埋一張床,傾吓偈。(我地冇屈蛇,訂咗2間房架)

(待續)
attach0/tmp/phpL6qgex
attach1/tmp/phpoIzePm
attach2/tmp/phprBBkqc
attach3/tmp/phpomZw11
attach4/tmp/phpraKQCR
attach5/tmp/phpY8bmeH
attach6/tmp/phpxbB6Pw
attach7/tmp/phpM6w5rm
attach8/tmp/php973h4b

公爵府

回覆樓主:

2022年7月25日 (Day 11 返香港)

玩咗10日,好唔捨得... 想賴死唔走!搭12:20飛機,8點幾喺酒店行去機場。

見CX打晒蛇餅~ 當堂嚇一跳,真係唔識笑!仲要前前後後,俾「煲冬瓜」包圍住...

職員來來回回問:做咗Fly Ready冇?做咗有用咩,排咗成粒鐘... d大陸學生check in,搞鬼死咁耐,冇佢地符!

T3離境閘口再現人龍~ 驚!怕過關好耐,依依不捨兩兄弟,眼泛淚光下(我),講聲拜拜!

俾「人」呃得透,出境原來好快。兩老外賣三文治,歎完逛埋Duty Free。搵到想買嘅野~ 玫瑰餅、英國消防車!

兄弟倆食完Cafe早餐,返酒店攞野走人。佢地去倫敦行街,食埋晚飯,「好cool」嘅大仔返Newcastle,各走各路!

(待續)
attach0/tmp/phpnwcvfo
attach1/tmp/phpEYANr0
attach2/tmp/php1sebEC
attach3/tmp/phpKJSEQe
attach4/tmp/phphAAi3Q
attach5/tmp/phpIHp4ft
attach6/tmp/phpT302s5
attach7/tmp/phpOEpfGH
attach8/tmp/phpXs5zTj

公爵府

回覆樓主:

2022年26/7~2/8 (酒店隔離)

兩條老野帶住失落抵港!

玩咗機場半天遊~ 上上落落,兜兜轉轉做檢疫,終於到荃灣帝盛,展開8天非人生活。

7晚足不出戶,咩玩法?

我買定大堆零食,加埋愛心涼茶生果... 又每日酒店3餐,會肥幾多?

兩老日日最期待,係有人敲門 (送飯)... 嗰一刻,感覺冇俾人遺棄,冇與世隔絕,嗚嗚嗚~

帝盛搞d活動,平時唔會啋,但悶到... 參加咗,仲有薯片食!

出關前1日,送小禮物~ 張檢疫完成證書,好兒嬉,似細路仔玩泥沙。但咁窩心,令枯燥日子帶黎感動!

食瞓煲劇,無限輪迴7晚,終於捱過,可以返歸!

坐監... 唔係,係隔離而冇自由,好辛苦!好彩0+3下,成為歷史!

(完)
attach0/tmp/phpy9Ml54
attach1/tmp/phpIvbaOU
attach2/tmp/phpy2S3wK
attach3/tmp/phpCPX7fA
attach4/tmp/php0K9jZp
attach5/tmp/phpIKFCIf
attach6/tmp/phpWkW0r5
attach7/tmp/phpaQNsbV
attach8/tmp/phpIdlZUK

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

buklaylay 發表於 22-11-5 16:04
2022年26/7~2/8 (酒店隔離)

兩條老野帶住失落抵港!

樓主,你既遊記好精彩,文筆流暢,風趣生動,睇完就好似去完一樣。希望你下次去玩時,再係Bk 分享

或者你會係邊度留低腳毛講旅遊?方便PM 比link 去follow 嗎?

公爵府

HappyHappyMa 發表於 22-11-5 16:56
樓主,你既遊記好精彩,文筆流暢,風趣生動,睇完就好似去完一樣。希望你下次去玩時,再係Bk 分享

...

哈哈!多謝你冇嫌棄我廢噏...

以前喺太有營打躉,可惜摺埋咗... 呢幾年冇再寫遊記!

我呢... 出年1月尾,約咗「蝦碌」細仔喺東京見面,親子遊呀!

3月又同朋友去韓國...

我應該、可能、或者、有機會再寫「不是遊記」... 你有緣見到,咪入黎支持吓,say 個 HI 囉!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

buklaylay 發表於 22-11-5 19:55

哈哈!多謝你冇嫌棄我廢噏...

好呀!希望你黎緊去完東京同韓國遊,有機會再入黎留低啲腳毛預祝你同細仔有個快樂親子遊

公爵府

HappyHappyMa 發表於 22-11-5 23:23
好呀!希望你黎緊去完東京同韓國遊,有機會再入黎留低啲腳毛預祝你同細仔有個快樂親子遊 ...

多謝 !
有你支持,我就有信心,再分享廢話遊記

HappyHappyMa    發表於 22-11-6 23:01

大宅

哈哈!終於等到你寫埋最後部份⋯⋯原來你煮油雞有咁好嘅經驗,唔怪之得別樹一幟,文字和相片都非常精彩,極具個人風格。

期待下次有緣再見~

公爵府

HHCCMama 發表於 22-11-11 09:26
哈哈!終於等到你寫埋最後部份⋯⋯原來你煮油雞有咁好嘅經驗,唔怪之得別樹一幟,文字和相片都非常精彩,極 ...

哈哈!煮油雞耐,未必寫得好...
不過,都多謝你十卜我
我都好期待農曆新年之旅

首頁

尾頁

跳至