自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

伯爵府

ec1338 發表於 22-8-25 23:15
由細栽培到大,細個靠證書入學校,而家大個就話陳年證書無用,成日話要掉,我視為珍寶既野,係咪就對佢一d ...

會唔會因為全部都係佢唔願意去考嘅
呢啲係痛苦嘅回憶

子爵府

BK Milk勳章

由細栽培到大,細個靠證書入學校,而家大個就話陳年證書無用,成日話要掉,我視為珍寶既野,係咪就對佢一d ...

你自己keep,將來比你D孫睇。

我媽有幫我keep讀書時的成績表及重要讀書文件(中學派位,準考証之類),我有小朋友後比番我keep,我又有比我啲小朋友睇 ,自己得閒又會回味下,好有意思。

大宅

有幾多?
我幼稚園期得成績表同畢業證書,小學得畢業證書。
其他的,你擺番入自己房,呢d係你的回憶,等仔女做人父母時再俾返佢地

珍珠宮

一個file都裝得晒
我會幫她keep
唔好掉

子爵府

冇想過有人會掉證書。
我幼稚園起的成績表,證書,獎狀全部keep起的。到我成年成個file比返我。
細個證書對街外人來説是冇用,對我來説是我的一部分。
我小朋友幼稚園,小學全部讀我母校,拎返出來同小朋友睇好有意思。

大宅

zitamamama 發表於 22-8-26 08:03
冇想過有人會掉證書。
我幼稚園起的成績表,證書,獎狀全部keep起的。到我成年成個file比返我。
細個證書對 ...

就係囉
我自己細個果d保存得唔好,有d已經無左,睇返就會勾起回憶,無左就唔會諗得起

子爵府

2024年龍年勳章

ec1338 發表於 22-8-25 23:33
問題唔係執唔執 係大家睇既野咁唔同

你都話佢而家系反叛期,好多事都吾會去理性惗,你視為寶物,佢就會覺得系垃圾,現在幫佢收埋先,等第日佢變得成熟時,可能會同你講好後悔之前吾要d證書,你再攞出來給他一個驚喜,人系要後悔先會成長

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

証書又唔阻訂。
就算冇用就唔洗掉下話。
我已經係好中意掉野既人,但從未想過要掉証書。

子爵府

樓主,你先keep住佢d cert先。
重點係阿女這個行為反映緊阿女現在的思緒,有機會係現實生活有不如意事未能解決或有不滿,令阿女覺得有cert 也無用,幫吾到佢,所以先有這個行為。
多d留意下佢想法,和她多點溝通了解及關懷,勝於爭持cert 的去與留

子爵府

seaman1982 發表於 22-8-26 08:14
証書又唔阻訂。
就算冇用就唔洗掉下話。
我已經係好中意掉野既人,但從未想過要掉証書。

所以樓主個女應該好唔喜歡嗰個回憶

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ec1338 發表於 22-8-25 23:25
好激心,我話要掉你就掉,心諗等佢做個無歷史無過去既人

點會掉咗就冇歷史冇過去?出世紙唔見咗就冇出世過?結婚証書唔見咗就冇結過婚?

子爵府

不如順左女意「消失」啲證書先,唔阻埞你收埋入櫃筒,和氣緊要。

佢同你想法唔同係無問題,證書係你努力後開心回憶,可能係佢好辛苦得來成績交差的回憶。

唔好迫佢覺得證書有意義。我諗你的證書係GAPSK, 奧數、畫畫、英文朗誦、校際音樂節、舞蹈節等比賽、美語世界(嗰張好大張而且要pass畢業唔易,我同仔努力緊)如果係以上的真係明白你付出的心血同時間金錢,但在於佢,真係唔會係甜蜜回憶,只係好辛苦完成比個成績表令你開心!

今次順佢意啦

侯爵府

ec1338 發表於 22-8-25 23:42
起碼無左回憶

呢d回憶可能正正係亞囡唔想要嘅。
久經訓練先有獎拎,原本係正面嘅事,家長引以為傲,但可能當事人視之為唔開心嘅經歷,不想記起,甚至覺得係恐怖經歷。樓主,証書實體是否需要掉可以慢慢諗,但都要了解下亞囡是否有心結存在。

子爵府

vivibabyvivi 發表於 22-8-26 08:58
點會掉咗就冇歷史冇過去?出世唔見咗就冇出世過?結婚証書唔見咗就冇結過婚?
...

講得好

子爵府

坦白講由樓主呢個想法,迫個女留證書又話激心、可見佢好緊張個女成績,甚至個女成就係佢成就,講真我諗到佢點迫個女(唔好意思我真係覺得,如果唔係請原諒,我無心冒犯)有Jm 話樓主女好憎樓主,呢個講法係成立

子爵府

smiletigger 發表於 22-8-26 09:05
呢d回憶可能正正係亞囡唔想要嘅。
久經訓練先有獎拎,原本係正面嘅事,家長引以為傲,但可能當事人視之為 ...

樓主只係著眼我哋認同證書緊要,就可以覺得佢對自己個女迫得好緊要。

水晶宮

係咪阻住佢放嘢先話要丟
佢思想單純,無考慮到當中得來不易、點點滴滴啫

水晶宮

畀面勳章

咁得意,我女唔會理,無阻住佢,收埋咗佢又無見到

大宅

之緣 發表於 22-8-26 09:08
坦白講由樓主呢個想法,迫個女留證書又話激心、可見佢好緊張個女成績,甚至個女成就係佢成就,講真我諗到佢 ...

爭執來源係佢要執書櫃,俾佢見到file 既證書,佢話佢唔夠地方放佢既野,所以要掉證書。而我係覺得,佢書櫃放咗咁多無謂嘢,點會冇地方放一個file,佢係反叛期包拗頸我明,但都係覺得心痛

我想話參加比賽付出努力攞證書梗係唔容易,但係之前有個JM講得好好,無論點樣呢個都係佢自己一部份,係佢嗰個年紀嘅少少成就,冇咗就第日唔會記得起,冇咗就係冇咗

大宅

Cheddar85ang 發表於 22-8-26 09:11
係咪阻住佢放嘢先話要丟
佢思想單純,無考慮到當中得來不易、點點滴滴啫
...

係,佢就係嗰種冇心冇肺嘅人,之前話要全部證書掉晒,後期佢想參加學會,發覺原來有啲證書有用,咁佢就冇話丟近期嗰啲,而家話要丟細個嗰啲

首頁
34567...11

尾頁

跳至