自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

daijuju 發表於 22-10-14 17:51
而家出生率低,都好難會有咩birth control政策。不如起多啲托兒所比雙職父母比較實際,鼓勵就業。 ...

又或者政府提供一d職位專比照顧小朋友的媽媽做
做返學時間

咁咪可以釋放努動力

但無可能

男爵府

wing51110 發表於 22-10-14 13:42
再大仲可以分戶

我識有人一家5口派左2間相連公屋比佢

但我又諗3個小朋友同父母, 點分開住2間屋

男爵府

黑白豬 發表於 22-10-14 08:44
我媽都係反駁我,唔通窮人就無資格生,我想講,我真心覺得無。
我自已細個(12歲前)屋企真心窮,我自已童年 ...

同意, 窮人家的孩子機會絕對係比富裕家庭少, 人脈又冇…冇前途、錢途

大宅

katelok 發表於 22-10-14 18:03

我都識人一家6口派同層2間公屋
佢地一間做客飯廳
一間做睡房

公爵府

回覆樓主:

窮人真係唔好生仔!

伯爵府

做個靚太 發表於 22-10-14 08:32
成日話,咁嘅環境就唔好生咁多la~自己都未顧得掂!
然後總有人反駁,唔通窮人就無資格生咩?
唔係唔可以生 ...

你幾時見過窮鄉僻壤、窮地方生得少 。。何況香港有政府做後盾,吾洗驚。
係啲真係為細路仔打算、生活環境實況/能力…先至會生一兩個

水晶宮

SARIDON 發表於 22-10-14 12:36
我係津貼小學做書嘅時候,見到有家長生8個,全部都係政府養,攞綜援,連 BB都可以託管,個老媽日日打麻雀, ...

好出色呀呢啲
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

katelok 發表於 22-10-14 18:03

因為而家d公屋好細間,5人以上家庭會派一間4人單位+1間單人單位。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

薯圈 發表於 22-10-14 19:41
因為而家d公屋好細間,5人以上家庭會派一間4人單位+1間單人單位。

其實我唔係幾信。

若5人家庭,只會派4、5人單位,即俗稱叫兩房單位。識幾個新移民5人家庭都係派呢類。

好耐以前,我見過有6人家庭,派兩間打對面既2、3人單位。 而點解派打對,而唔派相連呢,就係因為早期派相連既,好多人會打通,咁會影響樓宇結構,所以以後就只會派打對面架喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

waic 發表於 22-10-14 08:54
呢啲父母叫自私,生完要人地幫手埋單,否則就係社會嘅錯
你講得啱,直接 ...

同意呀,呢父母真係超級自私。自己都未搞得掂,仲要禍害下一代,又要政府,要人地幫佢埋單,好冇責任感!自己都冇責任感,點會教到下一代有責任感㗎?真係太過分

男爵府

anouck 發表於 22-10-14 13:45
但窮養驚唔驚小朋友覺得被比下去,人有佢冇,冇自信,而且又冇得學返一兩個興趣班?為興趣or為升學都好。 ...

唔會, 興趣班, 學校多到星期一至六都有
仲有好多係有能力就唔駛錢老師提議你學啲野

點會比下去? 我小朋友好少會因為同學有又想要

就算你有600萬, 要比的都總有野可以比
我小朋友讀小學果陣, 佢同學係比邊個換筆袋快。最誇張果幾個同學一日換一個佢地真係一齊放學掉晒筆袋落垃圾筒, 第二日又一個新的
件事最後由校工同學校講再見家長先停

如果無咩錢又讀私校, 咁就真係比下去

子爵府

katelok 發表於 22-10-14 08:22
話一家5口住百幾呎劏房, 靠老公散工收入

請問喺邊度睇?

象牙宮

katelok 發表於 22-10-14 08:22
話一家5口住百幾呎劏房, 靠老公散工收入

大囡 正常,
第二, 確診有語言遲緩及學習問題
細囡, 確認患有自閉症,

生第二, 有問題, 还想再生?
估追生男孩。
《針對SEN兒童, 政府有冇津貼????》

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

其實以前那代大部份都生三個以上,而且多数窮养,咪大把大學畢業,睇小朋友自己勤力否。有幾多個好似現世代怕競爭大中學便送出國讀書?

子爵府

有晚九點定十點經過深水埗街邊(類似鴨寮街定北河街),見到個啊媽擺地攤,似執舊物黎賣,仲抱住個二、三歲熟睡的女在懷中,我諗佢屋企無人湊,陰公咁夜仲要陪啊媽做小販
貧窮將會延續

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

irisf 發表於 22-10-14 09:01
孩子是上天給的禮物,大把打併十幾二十年到有經濟條件時,已生吾到,想要上天都不比 ...

父母就是自私的。只顧自己開心,不理小朋友受苦。小朋友長大,便用佢地做生財工具,和會幫自己賺錢的佣工。見到人不孝,多是父母衰。

珍珠宮

yanpig22 發表於 22-10-14 13:41
大把呢啲人, 見識過一家6口拎綜緩,2公婆都係三十幾歲,生4個,又申請到大單位公屋。 啲社工仲鬼死咁好人 ...

政府方針錯啦,應該幫佢哋兩公婆搵工,搵到叫佢哋一定要做,唔做取消綜援
有能力又唔做野,係咁比佢哋食免費餐,邊個會返工

伯爵府

2024年龍年勳章

jodyfan 發表於 22-10-15 02:22

父母就是自私的。只顧自己開心,不理小朋友受苦。小朋友長 ...

我覺得最衰的父母,先至有孝順兒女,因為自小已經開始洗腦,反而唔係太衰的父母,有供書教學有飽飯食的,先會生到啲不孝兒女。

大宅

唔係唔可以生 ...

完全同意

珍珠宮

唔係唔可以生 ...

最討厭一句「平有平養」然後生了出嚟就各種投訴點解起跑線唔一樣!
既要享受自由社會嘅選擇自由,又要有共產社會嘅資源均分、用富戶嘅稅款享受自己作為父母辦唔到嘅事。唯一期望係望子成龍望女成鳳嚟解決自己嘅不濟,想唔透其實就唔好遺害下一代。

首頁
34567...8

尾頁

跳至