自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

S_family 發表於 22-12-26 19:48
家下冇人做nominee director, 我兩三年前問過,話10幾年前都仲有ge,家下咩都要上身,冇人肯做
...

冇錯,前幾年金管局好似出左個kyc 指引,除特殊個別原因銀行可能唔會接受比nominee director 開公司銀行戶口

再講,nominee director 根本就不適用樓主個案,唔明何解會有人suggests 樓主做nominee director

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-12-26 19:40
好老實講
N年前我已試過樓主情況(老闆屈我做Director)而當時我係公司com sec
點解呢,因為公司當時有做私 ...

有不少人講過市面有所謂非謀利組織(即係有profit 要捐出來果種),其職員人工出到好高而做到冇盈利,從而自肥

(PS: 我冇fact check 架)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

小談心 發表於 22-12-26 16:44
請問nominee director係咩?

https://www.clic.org.hk/zh/topics/bankruptcy_IndividualVoluntaryArrangement_Companies_Winding_up/companies_Winding_up/Consequences_of_making_a_winding_up_order/On_shareholders_or_directors_of_the_company/Q5
我睇返樓主你啲舊post好似係做飲食業?你唔好再諗住點樣「甩身」可以繼續做份工喇,直頭辭職轉工算啦⋯ 間公司盤數咁亂既話,執笠係遲早既事,何不趁你仲有市場價值仲出到reference letter俾你嗰陣搵工過塘呢?唔好等佢突然粒聲唔出關門大吉糧都無得出俾你嗰陣先來後悔。

attach1_sign/tmp/phpRZBjsF
attach2/tmp/phpwiiQ6O

公爵府

waterlilymonet 發表於 22-12-26 22:06
冇錯,前幾年金管局好似出左個kyc 指引,除特殊個別原因銀行可能唔會接受比nominee director 開公司銀行戶 ...

加個director落銀行好煩ga,因爲我老闆就係唔想做director,佢有問我,我話唔做,佢就叫我問人點搞,call左好幾個話nominee director冇人做,一入ND2B,銀行每年review account實知,然後就黎問你做咩唔通知佢
我問埋銀行,改sole director 分分鐘停左個戶口,因爲當你新開戶一樣,要interview又要background check你,分分鐘凍結個戶口幾個月之後唔批就唔批,即時cancel埋個公司戶口wo.... 銀行個account man係咁講ga,大佬ar凍結幾個月我點出自己份糧ar,幾個月唔洗做生意咩…

水晶宮

Director,有事上嚟係真係上身的

侯爵府

回覆樓主:

千祈唔好做掛名董事,我朋友就因為咁債務纏身,搞到破產。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

directors' liabilities, 上網search下好多責任,你同老闆拋下書包,話唔想做吧。
佢亦唔可以因為你唔肯就炒你,可以告佢。

littlefunpig    發表於 22-12-28 10:04

男爵府

一人之下 發表於 22-12-26 22:39
千祈唔好做掛名董事,我朋友就因為咁債務纏身,搞到破產。

朋友破產是因為簽下好多personal guarantee 嗎?

子爵府

小談心 發表於 22-12-26 13:56
事緣公司啲董事相繼各種原因不能再擔任
之前公司嘅董事一直都係打工高層擔任
老闆再揾就揾下一批年資較高嘅 ...

我都有類似經歷, 但無你禁勁比你掛名董事, 係個時公司有官非係身要我升上去, 講明如有事要上身, 我當然推講真打份工姐攪到禁複雜我唔會囉。 雖然事後用天價既錢賠錢了事, 但都仲有人監控最後公司都倒閉, 立立立亂既公司, 除非真的好高薪厚職唔係制唔過

題外話, 想知你回樣自己跟小朋友成績又令佢突非猛進?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

waterlilymonet 發表於 22-12-26 22:09
有不少人講過市面有所謂非謀利組織(即係有profit 要捐出來果種),其職員人工出到好高而做到冇盈利,從而 ...

唔出奇,莫講話擺明呃錢果d,朋友做過某大機構(集團式有多種福利機構果種),去到年尾都係大花筒,一個樓層聖誕裝飾用$3000!我另一朋友做物管嚇到呆,話成棟大廈都無咁多筆直
好多嘢知得越多越傷心

珍珠宮

小談心 發表於 22-12-26 17:31
不是,只係全公廿幾人普通不知名公司,也沒有加人工,我都5年冇加過薪,公司呢幾年都沒落中
...

更加要走,唔好留戀

侯爵府

waterlilymonet 發表於 22-12-26 22:46
朋友破產是因為簽下好多personal guarantee 嗎?

唔肯定,我識佢時已經破產了,無詳細問

子爵府

坦白d講,你上得嚟問, 你老闆都知你個底同你係乜人,都選你真係伏硬!
除非你天真到不會有法律責任或唔介意坐監,否則建議你拒絕及盡快騎牛揾馬!

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 22-12-26 23:06
我都有類似經歷, 但無你禁勁比你掛名董事, 係個時公司有官非係身要我升上去, 講明如有事要上身, 我當 ...

其實方法好簡單,每日温書大聲讀出嚟
每日串字默字(幾粒字)
我唔計功課,每日再花一小時,科科都揾10-15分鐘,加閱讀一本書(細薄書),要讀出聲。

伯爵府

yk2 發表於 22-12-27 02:39
坦白d講,你上得嚟問, 你老闆都知你個底同你係乜人,都選你真係伏硬!
除非你天真到不會有法律責任或唔介 ...

冇錯,佢就係知我底世,身家清白,唯有閃,希望捱過年,到時多啲工選

伯爵府

Rainy 發表於 22-12-26 22:42
directors' liabilities, 上網search下好多責任,你同老闆拋下書包,話唔想做吧。
佢亦唔可以因為你唔肯就 ...

唔炒我,留我在公司針對都好難受
所以唔follow 只有走
呢啲細公司冇正常公司嘅制度,老闆話事,一言堂

伯爵府

hfl2000 發表於 22-12-26 22:23
https://www.clic.org.hk/zh/topics/bankruptcy_IndividualVoluntaryArrangement_Companies_Winding_up/co ...

好有用資料,多謝你

男爵府

S_family 發表於 22-12-26 19:48
家下冇人做nominee director, 我兩三年前問過,話10幾年前都仲有ge,家下咩都要上身,冇人肯做
...

因為N年前舊例係要,
一間公司最少兩位directors,
所以好多com sec公司都會做。

男爵府

你預resign多啦!
你連公司內部d野都唔知,
亦都將來唔俾你知。
公司有乜事,只會拉同告該公司董事,
股東唔會有事!
唔好諗住Limited 唔駛上身呀?
已經改晒例架啦!唔好咁天真~
盤數咁亂,即係連Audit都冇交啦!
都要等上庭去認罪~

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至