自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

MRS.KAREN 發表於 23-1-14 18:14
會唔會你“種”壞左?

好似係纵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lingwu 發表於 23-1-14 15:46
你地話係就係啦,我問心我對細仔既偏愛係多過大仔,唔係單單因為今次坐位問題而心淡,佢既態度同霸道
唔多 ...

樓主我認同你喎,細仔嘅態度係有問題,一家人就算阻住你都好,你應該態度好啲問人借過,而唔係恃住自己喺屋企惡曬可以隨意兇人。爸爸同細仔有計頃,一定要爸爸做個中間人去同細仔傾返,唔可以咁嘅態度對媽媽同哥哥, 我同意佢哋進入青春期要少囉嗦,但亦唔代表要就曬佢。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

貓咪達人 發表於 23-1-14 10:52
我以前都係咁架,仔女小學時成日哦,因為成日擔心佢地甩漏,緊張大師咁樣,個仔上到中學佢態度就開始轉變 ...

我有個朋友,大學讀心理學的,佢教我要先自己定一D底線,如果仔女冇踏到D底線,就由得他們。

男爵府

同樓主分辨兩兒子不同的方法有關係 可能他們長相身高太似 可以修正吓

純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-1-14 19:49
樓主我認同你喎,細仔嘅態度係有問題,一家人就算阻住你都好,你應該態度好啲問人借過,而唔係恃住自己喺 ...

其實佢唔發脾氣同霸道嘅時候
真係好得我心,平時家務大家平分
細仔負責既家務都唔少, 抹塵洗碗煲水,掉垃圾,大仔就拖地,浪衫同摺衫,我每日買好餸,煮好飯餸其他鋪枱開飯攞餸出嚟都係佢哋兩兄弟做
講真佢地都好乖好乖.......琴晚同佢
鬧既時候大家都有喊,今日見佢又正常番,冇同哥哥嘈交,佢話想落樓打波我都由佢,只叫佢準時回家就有下次去玩,要學識守信用,講口齒
咁佢今日都好乖有做到,希望大家嘅關係可以繼續更好, 做父母有邊一個唔同痛錫仔女

洋蔥頭媽咪    發表於 23-1-14 22:41

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

你地話係就係啦,我問心我對細仔既偏愛係多過大仔,唔係單單因為今次坐位問題而心淡,佢既態度同霸道
唔多 ...

細時偏愛,大時先教,只會影響大家感情。慢慢教,比佢感愛家嘅愛才重要

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

明白樓主,手掌係肉,手背又係肉 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

都好擔心反叛期

小學生仲話好粘父母
移左民的朋友
小朋友都無王管了

大宅

cy101 發表於 23-1-13 23:01
佢可能佔有慾強,想霸曬阿媽!所以唔喜歡阿哥?

呷醋

男爵府

回覆樓主:

我個仔而家中四,又差不多
家姐過左青春期,真係好好多,以前重衰過我個仔

一個字:忍,只要吾太過,好多野我都算,因為佢地吾会理你

水晶宮

唔多 ...

我完全明白你、心同感受,一樣,不過我係二姐妹,家姐虾阿妹

公爵府

lingwu 發表於 23-1-14 09:54
佢一去到個門口位都已經即刻讓開啦
仲想我大仔點,跟著細仔就話佢係都要成日坐門口位阻住曬,我係唔鍾意佢 ...

哥哥好慘 不過哥哥要自己解決問題,唔可以容許細佬唔尊重自己,一定要強硬啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

piv 發表於 23-1-15 23:11
哥哥好慘 不過哥哥要自己解決問題,唔可以容許細佬唔尊重自己,一定要強硬啲。
...

咪就係囉,青春期大曬咩, 佢自己可以唔like,但唔好攞呀哥嚟發脾氣鬧人, 話呀哥成日坐門口阻住佢,咁以後叫佢讓阿哥坐喺梳化佢唔好坐,咁咪唔阻住佢囉,青春期可以忍佢,但唔代表縱容佢可以用家人嚟發脾氣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

lingwu 發表於 23-1-13 22:27
佢以前細細個好得意,都叫聽話
去到小學四,五年級開始就有少少
反叛期,直到而家中學二年級

青春期,啲荷爾蒙影響。

照教,有需要鬧就照鬧,佢唔順氣,只要唔啱都照話。

我仔女都係咁,friend 時就好 friend ,唔妥時又成日好似你呢啲情況下就嘈或有態度。

早兩、三年係女,佢講明好討厭細佬,直頭細佬嘅出現已係錯。我有照鬧照教照話佢做人唔公平,對人不對事(因為佢對我同老公都好好)。佢每次都好嬲我咁講。

好喇,而家呢一年又到細佬,樣樣炸型,好 long禮(只對我同女,佢對爸爸好識做,有乜好嘢都係記爸爸先,但明明我幫佢救佢最多 )。我都係當年對女嘅態度對仔。佢而家會嬲我架,但我只講合理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

lingwu 發表於 23-1-13 22:27
佢以前細細個好得意,都叫聽話
去到小學四,五年級開始就有少少
反叛期,直到而家中學二年級

不過,有樣嘢,我一定做。每次事過後,睇情況下,一定齊人或分開各人咁重提檢討事件。

仲有,當佢哋有一刻 friend 時,我會好強調,佢哋其實係好錫大家。又會重提佢哋細個啲 friend 料,佢哋又會回憶吓。

之前女發作,我成日叫仔要好好照顧家姐。而家仔發作,就叫女要好好照顧細佬。就算將來有各自家庭,好忙都好,都要好好聯絡關心,幫忙。

珍珠宮

唔多 ...

jm, 旁觀者清, 你上來只係想圍爐定真係想解決問題? 好多jm都從你回應睇出問題所在, 網上幾句已有咁嘅感覺,更何况你細仔?

真係想改變同細仔關系,第一步是要改變自己,而非改變人地。

珍珠宮

QNDEC 發表於 23-1-14 17:50
我都覺得細仔態度太差。阿哥靜靜地坐喺度都俾佢鬧,淨係呢件事我覺得細仔有問題!
我得一個仔,但我明樓主 ...

因為子女對父母嘅反應其實係好重視嘅,父母一個有意或無意嘅說話或反應,都可以成就或傷害到孩子,日積月累,就成為父母和子女嘅感情是否深厚。

有時家長只著事件"對或錯", 而忽略尚有情感因素。 坐門口件事,邊個啱邊個唔啱根本唔重要,修補情感更為重要。唔係話要唔教,但唔係呢個時間教,亦唔係咁教。

當大家關系唔好時,再長篇大論的道理,只會令關系更差。

珍珠宮

lingwu 發表於 23-1-14 21:08
其實佢唔發脾氣同霸道嘅時候
真係好得我心,平時家務大家平分
細仔負責既家務都唔少, 抹塵洗碗煲水,掉垃 ...

其實佢會喊,即係佢好重視你。 你細仔可能係一個好敏感嘅人。我細仔都係好敏感嘅人,初中時都係容易發脾氣,以前我都係會同佢道理,但一d都唔work, 都有一段時間好似好唔鐘意哥哥咁。
後尾c6教我感情行先,兩兄弟爭執唔去到打架唔好理(不過佢地從來無打過交 ), 總之唔好問到我,我都唔比意見。 但多左關心細佬感受,同佢傾下閒偈,(唔係講任何大道理), 一段時間之後,細佬情緒穩定左好多,亦少左同哥哥爭執。

事後同哥哥討論返,原來哥哥雖然好似心思無咁細密,原來佢都sense到細佬係咁,但佢就刻意遷就細佬。而家佢地已成年,關系好好。希望我嘅經驗幫到你。

男爵府

點解唔叫爸爸傾下

首頁

尾頁

跳至