自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

珍珠宮

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 05:02
香港本身係畸型既地方,因為地方太細,
即使子女長大後都唔會住得太遠,最多係新界至香港島既距離,
原生 ...

可能我講得難聽~其中一個依賴子女原因,係旨意仔女養老~即係養兒防老~

珊瑚宮

回覆樓主:

的確好傷感

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 opclk99 的帖子

我只係好感慨﹐移民唔緊要﹐話有VIDEO CALL﹐OK......好啦﹐病重時你又話返唔到黎LA (但可以去旅行呀).......好啦﹐到真係過左身﹐連最後一程都唔返黎........(佢解釋話訂左機票某月返﹐唔想改PLAN) (其實買多張機票咪得LOR﹐全家返唔到你自己都要返啦麻....) (到底幾冷血先可以做到咁呢? ) 唔係一個普通親人﹐至親又湊大佢既外婆WOO..........我諗我真係接受唔到佢地心中既想法

opclk99    發表於 23-1-20 11:18

水晶宮

海之風 發表於 23-1-20 09:48
你真係表達得好,寫晒我心中所想。

不過如果反駁唔到你,該男JM 會選擇性失明

男jm
我覺得有時好難要求人做自己所想嘅野,老公、仔女都一樣!
做人最好可以靠自己卜就最好了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔女大左... 有佢地自己嘅世界

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bbc2018 發表於 23-1-20 11:03
70幾歲,你父母好後生?

過咗70,老人病會多咗,唔好話出國,出街都唔想。奶奶白內障唔肯睇私家 ...

啱啱70,唔肯認老,日日跑步健身,身形好 fit,阿媽都有跑,兩個飲食控制,好乖。touch wood 身體無咩問題。
白內障之前唔肯處理,拖,好辛苦先氹到佢做手術,做完手術發現咁正,應該早 d 做。
佢兩個身體好過我,反而我要努力 d 照顧好身體。

子爵府

做個靚太 發表於 23-1-20 11:09
可能我講得難聽~其中一個依賴子女原因,係旨意仔女養老~即係養兒防老~
...

養兒防老不一定講錢。子女未長大,心裏已盤算,不讓他們到外國讀書,怕他們留低外國發展,怕將來自己老了沒有人照顧。這何嘗不是另一種自私。

水晶宮

happymama2009 發表於 23-1-20 10:35
有些人思想就是,我生你出來又照顧你20年,所以你的整個人生就要回報給我(要照顧返40年都唔止,因為而家 ...

我有時都阿女講,陀佢嗰時好辛苦、出世嘅時候自己經歷生死、照顧佢又少左私人時間....
但我覺得呢條路係自己揀,揀左就要負責任!
我同女講夠18歲,攞左成人身份証,就開始自己嘅人生,為自己所做嘅事負責任!
而我希望可以自己顧自己,唔想成為女嘅負累!

珍珠宮

macdullbaby 發表於 23-1-20 04:24
都係。所以每年新年國內都有「春運」,火車站人頭湧湧趕返鄉下同家人團聚,春節假期完結走返出省成繼續打 ...

起碼人哋一年一次,移到地球另一邊嘅,都唔知5年會唔會返黎一次

山吹    發表於 23-1-20 12:36

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-1-20 07:12
我都係咁認為,孝順呢d野,已經郁d比人“情緒勒索”騎劫了。

只可以講具有孝順DNA的人越黎越少了

新一代好喜歡講“情緒勒索”, 我唔會同佢地拗。如我小朋友都係咁講,我走後带唔走嘅一切都會捐出去回饋社會,為自己積福,如新一代所言大家都係獨立個體,相信佢地都唔會介意,無理由分身家時就突然親近左。

山吹    發表於 23-1-20 12:37

珍珠宮

happymama2009 發表於 23-1-20 11:27
養兒防老不一定講錢。子女未長大,心裏已盤算,不讓他們到外國讀書,怕他們留低外國發展,怕將來自己老了 ...

咁掉返轉,老人家老了行動不便、病,子女飛晒去唔返來照顧一下,咁仔女算唔算自私?

侯爵府

現代人最緊要自己存多啲錢,將來年紀大不能自理時搵間好安老院啦。
如果無錢,仔女各自發展,不能自理就好行人啦。

珍珠宮

Tobbyy 發表於 23-1-20 11:32
新一代好喜歡講“情緒勒索”, 我唔會同佢地拗。如我小朋友都係咁講,我走後带唔走嘅一切都會捐出去回饋社 ...

係,講到情緒勒索咁極端。如果係咁,仔女都唔好望要父母幫上車、呢啲係相對的! 仔女想父母幫助買樓係咪又是感情勒索?

山吹    發表於 23-1-20 12:39

珍珠宮

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 06:06
係情緒勒索,
子女成年後有自己世界,有自己理想,會組織自己既家庭,
做決定時首先考慮自己既老公/老婆同 ...

係,講到情緒勒索咁極端。如果係咁,仔女都唔好望要父母幫上車、呢啲係相對的! 仔女想父母幫助買樓係咪又是感情勒索?

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-1-20 08:55
情緒勒索,應該係個別極端例子。
做父母要開明,但一樣要灌輸仔女孝義觀念。我好傳統,仔女由細到大,我都 ...

講得好

侯爵府

yantung2010 發表於 23-1-20 11:34
現代人最緊要自己存多啲錢,將來年紀大不能自理時搵間好安老院啦。
如果無錢,仔女各自發展,不能自理就好 ...

識一個人,老婆長期病患住院,仔女有錢一人一個工人,但老人老人癡呆,不能自理,仔女工人無人肯同佢沖涼,好彩仲個新抱肯做,否則…..
人長命而有病,痴呆,什至盲咗,聾咗,都會係一場悲劇。

珍珠宮

海之風 發表於 23-1-20 10:52
男JM不時透露錢佢大把

不過佢多次表達擔心老到失智,冇仔女在身邊打理佢家財及向醫護發出指令。

錢太多又係煩惱
担心咁多做嘜,擺長輩款嘅老人家唔得人鐘意

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-1-20 08:55
情緒勒索,應該係個別極端例子。
做父母要開明,但一樣要灌輸仔女孝義觀念。我好傳統,仔女由細到大,我都 ...
同意。所以我好討厭人開口埋口講情緒勒索。
父母並不是想困子女在身邊,但孝順與否,有無放父母在心中,其實父母是感受到的。

珍珠宮

waic 發表於 23-1-20 06:21
我係人哋亞媽,我覺得你講得好啱
識得咁樣諗嘅父母先會睇得開
...

你講得啱架,我絕對認同,不過做唔做得到就另一回事。

我仔而家喺外國讀書,佢每一次飛去開學我都會喊,覺得屋企靜到有回音,我而家行得走得都咁孤獨,難以想像七老八十時咩心情。對於我嚟講,同仔住或住附近係最好嘅結局,不過我供得佢去留學,我都有心理準備,我唔會強迫佢將來一定要點點點,不過我希望我好老時,佢唔好唔記得安置我。

珍珠宮

happymama2009 發表於 23-1-20 11:27
養兒防老不一定講錢。子女未長大,心裏已盤算,不讓他們到外國讀書,怕他們留低外國發展,怕將來自己老了 ...

所以咪話係養兒防老嘅心態lo~
其實人生係自己嘅,子女或者伴侶對自己好,係感恩~
我相信,一味算計收獲嘅人,相對係會怕洩底,利益太重,自然傷感情~

首頁
34567...18

尾頁

跳至