自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hiragana 發表於 23-2-11 11:31
1. 要有社工, 醫院有冇人跟開。 佢地會幫手搞政府支助
2.0找 樂活易。 佢地似係Agent 咁, 你說出你的問題 ...

其實應該找社工還是樂活易找老人院較好?

大宅

我有個朋友他的媽媽都剛剛入了政府老人院,佢話好快,一申請冇耐就有位了,因為之前疫情嘅問題很多老人家已走了,所以有很多空位,你可先問政府先,因為政府服務比較好

別墅

hphp720 發表於 23-2-15 22:35

我個人覺得先搵社工,但社工又唔係個個都咁熱心幫市民,睇你彩數,聽完社工講可再搵樂活易,但我個人覺得樂活易呢d 都係agent黎,未必係非牟利的,只係唔向你收費,所以最緊要都係自己要求搵多幾間老人院比較下。

珊瑚宮

kerotan 發表於 23-2-15 21:32
長遠計不應考慮買位院舍
盡早幫媽媽排政府津貼院舍

政府津貼院舍排5年,買位院舍2-3年(指定院舍/區域院舍),你會點選擇?

珊瑚宮

樂活易果類-找私人院舍。
社工;排政府服務,津貼等。
做2樣吾同苑圍

侯爵府

2024年龍年勳章

12312 發表於 23-2-16 09:39
政府津貼院舍排5年,買位院舍2-3年(指定院舍/區域院舍),你會點選擇?

因應老人家狀況及家庭經濟狀況
如果老人家情況坊急切需要照顧買位最快
但如果還有十幾年命 應該等政府津院了

你可以問返 跟進的社工你選擇嘅區份排多久,家人入住津院三年了,只是排了3年半。 另外有朋友媽媽是住 買位的,不用半年就安排到啦。

珍珠宮

應該找活樂找老人院, 佢地比較快。 但因為入住後活樂就任務完全, 之後要申請政府津貼, 都係靠社工

伯爵府

回覆 dreamcity 的帖子

梗係政府資助果D最好,有駐院醫生,護士,社工。護理姐姐受過訓練,資源充足,一般私院無咁好即使話政府買位。

別墅

ilovebb2019 發表於 23-2-16 13:21

梗係政府資助果D最好,有駐院醫生,護士,社工。護理姐姐受過訓練,資源充足,一般私院 ...

我而家先搵私人可買位的院舍,住左再搵社工等評估,評估如ok會先申請買位,政府的要等3-5年,老人家未必等到。

別墅

12312 發表於 23-2-16 09:39

請問一下老人家先住可買位的私人院舍,跟住我搵社署做評估,如評估ok再申請買位都要等2-3年咁耐?

伯爵府

dreamcity 發表於 23-2-16 14:38
我而家兩樣都會做,先搵私人可買位的院舍,住左再搵社工等評估,評估如ok會先申請買位,再幫老人家輪政府 ...

住咗買位可以再申請政府資助院舍?

男爵府

dreamcity 發表於 23-2-16 14:41
請問一下老人家先住可買位的私人院舍,跟住我搵社署做評估,如評估ok再申請買位都要等2-3年咁耐?
...

我問過社署姑娘,而家好快7、8個月就應該批到. 老人家都住緊私院,佢好滿意,院舍新開左3年前排申請緊做買位,如果院舍成功,我地就同佢申請買位住返係度,係我哋最想既結果,老人家話唔要搬去第二間

別墅

ilovebb2019 發表於 23-2-16 14:46

剛打電話再問清楚,原來係唔得,只可以買位及等政府二揀一。

別墅

姬絲汀汀 發表於 23-2-16 15:04
我問過社署姑娘,而家好快7、8個月就應該批到. 老人家都住緊私院,佢好滿意,院舍新開左3年前排申請緊做買 ...

可否講下你家中老人住邊區的老人院?

珊瑚宮

kerotan 發表於 23-2-16 11:38
因應老人家狀況及家庭經濟狀況
如果老人家情況坊急切需要照顧買位最快
但如果還有十幾年命 應該等政府津院 ...

如果只選大區域,當然快好多。但有指定范圍既就要等耐些。
睇前要睇返護理人手比例。

珊瑚宮

...

一間普通院舍幾水100個位左右,大些可能130個。指定院舍要等㗎。而且男院友和女院友要2邊,有分開范圍。

珊瑚宮

...

也可搵社署先做評估,再搵院舍

珊瑚宮

ilovebb2019 發表於 23-2-16 14:46

只可選一樣。入住買位/津貼-完成。如再選當重新排過。院舍卷-比排了幾年都未排到心水宿位,可以當錢去住心水院舍。

伯爵府

dreamcity 發表於 23-2-16 15:37
剛打電話再問清楚,原來係唔得,只可以買位及等政府二揀一。

你可以考慮吓社署既院舍劵。有D政府資助院舍收院舍劵,環境,服務好過一般私院,唔洗等好耐。但大前題都係要過到評估。

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub_residentia/id_psrcsv/

呢D資助安老院都收院舍劵

http://www.tungwahcsd.org/?content=2438

https://www.hkhselderly.com/hkhsct/?gclid=EAIaIQobChMI9JuXss6Z_QIVC2oqCh3u-gDHEAAYASAAEgIcv_D_BwE

https://hohcs.org.hk/?gclid=EAIaIQobChMIm6-00M6Z_QIVLsBMAh1dCgQwEAAYAyAAEgIBS_D_BwE

社署詳細資料
https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/2905/tc/List_of_186_RSPs_for_the_Pilot_Scheme_on_RCSV__(as_at_9_Feb_2023)__chinese.pdf

珊瑚宮

ilovebb2019 發表於 23-2-16 13:21

梗係政府資助果D最好,有駐院醫生,護士,社工。護理姐姐受過訓練,資源充足,一般私院 ...

甲一私院都有:護士、保健員、護理員、社工、part time 物理治療師、pt 營養師~當值。
(院友一人一房)。
一個月一次外展醫生。

首頁

尾頁

跳至