自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-2-13 09:39
啱啱通關上咗大陸一次半次的人或者根本未上,就成日都話香港落後嘅人, 你哋係咪只係局限於香港大陸兩邊沒 ...

英國也極少用現金,另一原因係治安差左。但英國某些技術也真落後于國內,尤其5G覆蓋,呢d依家已係基本基建了。
我沒有踩香港,只係請某些自我膨脹的香港人唔好井底,一直停留在二三十年前心態,以為自己仍好巴閉好有優勢,做了龜兔故事中的兔。
人家真的已和你平起平坐,甚至有超越之勢。你睇港交所今年已跌落第3,前面兩位是誰,就應心照。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

TMC3012 發表於 23-2-13 09:49
咁大陸電子支付真係 , 連外國早幾年好多都已有支付寶微訊比遊客用

外國一向比信用卡多, 可以連ca ...

街市而家6成鋪話自己部機只收現金

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

LokYauYau 發表於 23-2-13 11:52
英國也極少用現金,另一原因係治安差。但英國某些技術也真落後于國內,尤其5G覆蓋,呢d已係依家已係基本基 ...

香港近二三十年,行得好慢,慢到近乎停頓

珍珠宮

又不至於好落後咁誇張。
自消費券後香港八成消費都支援電子支付啦,連長者都多咗用。
內地最大問題係好少地方支援國者信用卡,佢內地人幾方便都好,外國人要用電子支付係好難好難,但同時又唔太接受現金。

男爵府

啱啱通關上咗大陸一次半次的人或者根本未上,就成日都話香港落後嘅人, 你哋係咪只係局限於香港大陸兩邊沒 ...

即使落後,大陸人還是很喜歡香港!請他們出去海港城名店區看看吧

大宅

Ritzmary 發表於 23-2-13 09:41
大陸在電子支付方面確是世界的領導者,但不代表香港落後!

大陸有迫切需要用電子支付喎。因為佢哋偽鈔問題好嚴重!記得以前返大陸,只敢喺香港銀行換錢,喺大陸又好驚要找續,而家用電子支付真係好好多!
我哋或者歐美國家唔同,所以我哋冇乜好大誘因要淘汰用現金。

bobo8212002    發表於 23-2-13 20:31

伯爵府

回覆樓主:

但是講生活科技,無可否認大陸真係不斷進步,好多網絡平台非常出眾,甚至衝擊國際,例如小至生活科技一抖音,淘寶丶支付寶大至太空科技。香港始終是個小城市,好難比較,不過香港的優勢不在科技,而在國際聯繫上佔優,如果大陸和香港緊密互助,一定雙贏。無需比較。

珍珠宮

落唔落後唔好講,但韓國,英國都係 cashless 多,cash 少用

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

香港的電子支付與世界同步並不是落後,只是中國大陸的電子支付太先進了,但絕不能用''落後"來形容香港的電子支付。

子爵府

Mm233 發表於 23-2-13 10:02
八達通最好 電話一無電已經煩到死
用apple pay 入面既八達通或者set 張卡做express mode,電話冇電冇網一樣可以用。

支付 寶無電就死得。

bobo8212002    發表於 23-2-13 20:32

珍珠宮

2024年龍年勳章

capricornbb 發表於 23-2-13 10:43
有次係隔咗幾年無返內地,試過喺商場買飲品,情況就係咁啦!
...

我試過拿5蚊紙問店鋪可否唱散去搭車,店員話好好彩剛好有5個一蚊

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

例如你的孩子12歲考入哈佛大學,跟其他12歲孩子相比,他當然是絕頂聰明,但也不代表其他孩子愚笨。 又例如:你跑全馬用2.5小時,我跑全馬用了4個小時也不代表我跑得慢,只是你跑得太快

大宅

唔知大陸啲老人家(特別係冇仔女嗰啲)會唔會係生活上比較困難,要生活就要有智能電話,有智能電話又要識得登記d戶口呀,apps呀,之後又要識用。
定係佢地8 、90歲都冇問題,都用到。

珍珠宮

2024年龍年勳章

LedTV 發表於 23-2-13 11:54
街市而家6成鋪話自己部機只收現金

方便逃稅

大宅

回覆 奇異果小邱 的帖子

可以但人地無得找錢俾你,你最好洗夠一百既齊頭數

伯爵府

emilmama 發表於 23-2-13 12:07
用apple pay 入面既八達通或者set 張卡做express mode,電話冇電冇網一樣可以用。

支付 寶無電就死 ...
外國人係機場整張八達通都係幾分鐘搞掂
外國人去大陸點算呢?香港人整個大陸支付寶已經麻煩
愈諗念覺得香港先最先進方便

侯爵府

ddkaka 發表於 23-2-13 10:22
聽過jm講,要成間店服務員籌現金,找錢比佢

我囉,疫情前去深圳食糖水,好似係共23蚊人仔但我地得30蚊,要成間店嘅服務員籌咗7張1蚊紙找俾我地

但之前去時係因為我地香港微信同支付寶要有大陸戶口先可以俾錢,當時俾唔到。而家聽聞已經改進咗,我C6話而家香港微信同支付寶戶口可以俾到錢啦

我地等緊呢輪啲人沖完返去,3月後就上深圳食,玩,買!

侯爵府

呢d言論笑下就算。
落乜後,根本每個地方各有特色。
大陸一樣有鄉村地方,我不知幾歡喜,好先進既大城市香港都有啦,落後先回歸自然。
我自己主要手機比錢(三叔pay)但我覺得現金付款係要保留,有時都想比現金。

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實係事實,大陸進步太快,香港唔係好落後,只是大陸發展速度呢十年十分神速!有唔少香港人仲沉澱係自己優秀過內地嘅感覺,不知不覺被大陸超越左,心裡不好受,即玻璃心,碎了一地

水晶宮

rich8 發表於 23-2-13 11:54
即使落後,大陸人還是很喜歡香港!請他們出去海港城名店區看看吧

香港係中國一部份,外國人睇香港先進定落後 都係中國嚟,其實分嚟冇意思,大陸人嚟香港消費都係係自己國家消費,你咁開心都可以理解嘅

首頁
34567...20

尾頁

跳至