自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

頭痛藥加拿大缺貨好耐!
唔知依家返貨未! 有返貨 d人又去湧...
亞囝12月有帶panadol, 橙樹化痰素, 連花/金花 作後備

珍珠宮

Ryanma 發表於 23-2-21 11:01
頭痛藥加拿大缺貨好耐!
亞囝12月有帶panadol, 橙樹化痰素, 連花/金 ...

返左貨好耐啦

珍珠宮

Ryanma 發表於 23-2-21 11:01
頭痛藥加拿大缺貨好耐!
亞囝12月有帶panadol, 橙樹化痰素, 連花/金 ...

帶定都好, 有需要記得帶埋喜療妥, 美加係冇得賣的。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-21 08:01
仲有可以買定對防水鞋,果邊落雨落雪都啱用。
我仔之前都買左對過去,佢經常都著。
...

香港防水嘅唔多啱加拿大用, 因為嚟到加拿大仲要保溫及可在雪地行。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

skmibb 發表於 23-2-21 11:13
香港防水嘅唔多啱加拿大用, 因為嚟到加拿大仲要保溫及可在雪地行。

香港都有呢類防水、保溫、防滑,適合雪地行嘅鞋,選擇無當地咁多。

大宅

大個仔應該自己識喇
父母放鬆自己放手俾佢

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-2-21 11:19
香港都有呢類防水、保溫、防滑,適合雪地行嘅鞋,選擇無當地咁多。

香港買好貴囉!去返當地買平啲。

公爵府

去溫哥華就買定防風防雨既褸,秋天開始落雨到4-5月,加拿大無人擔遮,所以買防水防風既外套好緊要

水晶宮

大將軍 發表於 23-2-21 04:26
其實加拿大有包裝紙巾賣 係個咁厚身
呢度餐廳有紙巾, 車又有,,廁所一定有添

完全同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

skmibb 發表於 23-2-21 11:13

買咗對防水行山鞋,平日落雨落雪阿仔都有著,ok沒問題,而且溫哥華都唔太凍,遲啲都會再買多對。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 23-2-21 11:19

我哋遲啲諗住過日本 outlet 買,可能會多啲款掛

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-21 12:55
我哋遲啲諗住過日本 outlet 買,可能會多啲款掛

我隨便買咗對比阿仔,佢著咗兩個冬天無投訴。阿仔唔太鍾意購物,我幫佢買最開心。如果旅行見啱心水都會買,嚟緊旅行行李有好多 quota。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-2-21 12:59
我隨便買咗對比阿仔,佢著咗兩個冬天無投訴。阿仔唔太鍾意購物,我幫佢買最開心。如果旅行見啱心水都會買 ...

或者咁講啦,孩子首次出國讀書人生路不熟,啲人成日話放手叫個細路自己攪,個人覺得幫佢手準備定基本嘅嘢好啲,幫佢亦唔代表唔放手,等佢哋住落咗熟咗地頭再自己攪都未遲。

我仔都係冇購物欲,買嘢最緊要實用其他佢都懶唔會去買,之前所有基本嘅嘢我都有幫佢準備,出國前都有商有量,佢自己睇住 Black Friday 上 Amazon 訂手機/Note Book (國際版) ,送嚟香港先帶過去平好多,又好似部Note Book 反光保護膜,佢響果邊未熟地頭都唔知去邊度買,我咪淘寶然後寄比佢,又多款揀又啱用,有時見有嘢啱都會問聲佢然後買定,唔急嘅就等佢返香港先一次過拎

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-21 13:20
或者咁講啦,孩子首次出國讀書人生路不熟,啲人成日話放手叫個細路自己攪,個人覺得幫佢手準備定基本嘅嘢 ...

我個仔比較甩漏,我會比一般家長跟得貼 d。notebook 同手機我陪佢揀,其實佢都幾鍾意我陪佢,比意見佢,佢幾信任我眼光。
佢人喺外面,買嘢好求其,有得用就算,佢 d 嘢好 basic 同少量。簡約,都好嘅~

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-21 13:42

大宅

有美國簽證嘅過境去outlet 掃貨,north face、columbia、arcteryx, asics..大把防風防水保暖男裝外套,戶外行山鞋都多選擇。後生仔多數著north face

手提電話例如蘋果機香港有雙卡槽,咁可以keep 住香港sim card 開住某電訊商app 當ip phone 用,打出打入香港電話就免費嘅,美加用e-sim 多同埋無雙卡位,呢様個人選擇就自己方便啦

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-21 14:22

珍珠宮

Up

珍珠宮

Ryanma 發表於 23-2-19 19:12
中環IFC 有齊Canada Goose, Moncler, 可以去睇吓價錢。

題外話,問下姊妹canada goose同moncler邊個牌子好啲呀?話曬前者係後起之秀,唔太認識

珍珠宮

agathasweetie 發表於 23-2-21 13:45
有美國簽證嘅過境去outlet 掃貨,north face、columbia、arcteryx, asics..大把防風防水保暖男裝外套,戶外 ...

蘋果機有雙卡槽嗎?

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可愛教主2 發表於 23-2-21 23:33
題外話,問下姊妹canada goose同moncler邊個牌子好啲呀?話曬前者係後起之秀,唔太認識
...

Canada Goose 衫款比較係傳統雪褸, Moncler fashionable d, 佢賣貴d係因為個design, 又成日聯乘,有新意多驚喜。
不過我覺得學生又唔係行天橋,唔駛著咁靚。

水晶宮

可愛教主2 發表於 23-2-21 23:35
蘋果機有雙卡槽嗎?

香港版有,iPhone 12 或之後嘅機都有。

首頁

尾頁

跳至