自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kittylam 發表於 23-3-13 18:57
我寧願帶錢上去入完再去玩 ,反正都上咗去,係要特登揾地方入錢麻煩dd咁囉 ,幾十蚊手續費可以食 ...

最少幾十,未試過,唔知實際幾多

珍珠宮

無話可說 發表於 23-3-13 17:39
係派親屬卡無大陸戶口呀…唔係收卡果個人呀 我仔香港錢包,都無綁香港銀行戶口喎,認證要影香港身 ...
我有大陸銀行戶口同大陸手機號碼, 微信內地錢包用到; 係我發親屬卡俾我媽, 佢拎唔到, 因為講佢內地錢包冇實名, 實名要大陸銀行戶口同手機號碼, 而我媽香港錢包係已經實名左, 係大陸錢包唔得

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 23-3-13 18:58
最少幾十,未試過,唔知實際幾多

唔試啦,直接上去入幾千夠用一排。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kittylam 發表於 23-3-13 18:57
我寧願帶錢上去入完再去玩 ,反正都上咗去,係要特登揾地方入錢麻煩dd咁囉 ,幾十蚊手續費可以食 ...

如果經落馬洲口岸,過對面馬路已有icbc atm機可存款

放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 23-3-13 19:03
如果經落馬洲口岸,過對面馬路已有icbc atm機可存款

呢度我知,但呢排中意去蓮塘過關,請問你知唔知邊度入錢最近?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kittylam 發表於 23-3-13 19:06

蓮塘無去過,唔清楚喇
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 23-3-13 19:19
蓮塘無去過,唔清楚喇

等我上去研究下先,真係唔熟

翡翠宮

olkan 發表於 23-3-13 18:37
我試過綁渣打雙幣信用卡,但綁唔倒。

渣打綁唔到雲閃付,用途大打折扣。睇呢個表就知邊啲銀行得,其實都好多。
https://m.unionpayintl.com/hk/servicesProducts/products/innovativeProducts/mobilePayment/unionpay.shtml#1

翡翠宮

jencheng 發表於 23-3-13 18:30
哈見到你又想問下,我大陸wechat巳實名及搏了銀行户口咭,想開通深圳e出行取乘車碼乘地鐵但又要再提供証件 ...

深圳e出行係乜嘢嚟?一個app?

翡翠宮

kittylam 發表於 23-3-13 19:06

多啲用雲閃付+銀聯信用卡,咪唔洗入咁多錢;

我最近又玩過下數字人民幣app,用香港中銀app轉數快充值,即時到賬,特快補給資金。當以後內地所有店鋪及apps都收數字人民幣,就非常方便

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-13 21:02
多啲用雲閃付+銀聯信用卡,咪唔洗入咁多錢;

我最近又玩過下數字人民幣app,用香港中銀app轉數快充值,即 ...

唔係太多地方收雲閃付,我想用但未有機會

翡翠宮

kittylam 發表於 23-3-13 21:04
唔係太多地方收雲閃付,我想用但未有機會 !

應該被掃都用得;掃商家聚合碼又得;微信點餐可能得;APPS方面有美團、KFC、瑞幸、12306、去哪儿、攜程……等等。

搭車用實體卡、雲閃付app出行功能、深圳通app綁雲閃付……等。

我下次試多啲再報料

男爵府

好媽媽勳章

lyh80115 發表於 23-3-13 20:50
深圳e出行係乜嘢嚟?一個app?

叫深圳地鈇e出行小程式。其實我只是想開通深圳地鐵乘車碼,剛剛在微信裡面'"出行服務“攬掂咗了

子爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 23-3-13 18:44
開中銀大灣戶口就方便滙錢囉…唔使等下下過關先入錢嘛!不過中銀滙錢都要時間收款,唔係即時入到大陸戶口
...

樓主,請問我用中銀微銀行check大陸戶口結餘,結餘話有十蚊人仔,轉錢上去後亦收到通知話已存入大陸戶口內,但再check結餘都係得十蚊。你有冇咁嘅情況?唔該你

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 18:52
講咗n次我有大灣區戶口,我有雙幣卡,你要問幾多次?你自己有冇試過中銀匯去工商先?
...

冷靜d,大家商量下啫!我係香港中銀開大灣戶口,唔係咩雙幣卡,我本身都有佢戶口,而家只係開左個大陸戶口!成功開左就比左圖中呢張卡我,上面既號碼就係大陸戶口號碼!我就用呢個戶口加埋入微信大陸錢包,完全無問題!我主要係方面香港滙錢上去,唔使下下過關搵工商銀行入錢機!我用過黎增值微信錢包戶口,拼多多買野無問題!中銀apps滙款只用過幾次,都係滙返去圖中既中銀大陸戶口
attach0/tmp/phpBtndK2

象牙宮

fanny590 發表於 23-3-13 18:58
我有大陸銀行戶口同大陸手機號碼, 微信內地錢包用到; 係我發親屬卡俾我媽, 佢拎唔到, 因為講佢內地錢包冇實 ...

我仔又唔使喎,我轉賬左$10比佢,佢就搞認證,只係填回鄉卡資料,一陣就開通左大陸錢包,我就比到親屬卡佢,咩野都唔使再填

象牙宮

maria2014 發表於 23-3-13 21:27
樓主,請問我用中銀微銀行check大陸戶口結餘,結餘話有十蚊人仔,轉錢上去後亦收到通知話已存入大陸戶口內 ...

滙錢最少要4個鐘,我12月試過係中午12點幾滙,第2日4點睇戶口先收到錢呀!慢慢等 我直接用apps查

象牙宮

無話可說 發表於 23-3-13 21:54
我仔又唔使喎,我轉賬左$10比佢,佢就搞認證,只係填回鄉卡資料,一陣就開通左大陸錢包,我就比到親屬卡佢 ...

我果次就1蚊都無比,就咁send張親情咭,實名,就完事喇,所以如果付款就直接扣戶口,因為餘額係零
放下自在

象牙宮

kittylam 發表於 23-3-13 19:25
等我上去研究下先,真係唔熟 。

仲有個方法就係用e chq囉,icbc存錢唔駛錢
放下自在

象牙宮

cattz288 發表於 23-3-13 21:57
我果次就1蚊都無比,就咁send張親情咭,實名,就完事喇,所以如果付款就直接扣戶口,因為餘額係零 :wahaha ...

咁好,我跟Facebook group教咋,跟足步驟成功

首頁
34567...12

尾頁

跳至