自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

5口家點住1房

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sumyee 發表於 23-4-4 11:42
如果用老人家公屋去換綠置居1房或2房,反對

睇左樓主2篇文,都同樣有呢個推論,只希望唔係

子爵府

回覆樓主:

到你搬入1房就更後悔

5個人住三房咪幾好,可以抽,但一房一定唔考慮

公爵府

2023年兔年勳章

你順序考慮:
1)五人家庭,兩人收入及全家儲蓄能供得起,夠首期、裝修、律師費、印花稅、傢俬電器……預備埋後備資金(如至少一年供樓及生活費)
2)可揀單位大小、地點
3)家庭成員意願
4)未能解決就再努力,下次再抽過啦!

無人有水晶球預知未來,但都無人想撻訂賠律師雜費……. 不可衝動勉強決定,否則經濟壓力大到足以致命!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

....

伯爵府

1房係咪實呎330果種,點住5人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

5個人點住1房呀? 2房都窄窄地,
同埋間公屋戶主係老人家?

男爵府

回覆樓主:

上星期二,3月28日,已選樓了喎,樓主仲討論緊買邊度

洋房

(綠置居)分享選擇 油塘1房 馬鞍山兩房 既意見

我自己原本出po嘅時候就好想買油1嘅,所以想分享下,但係經過咗呢段時間,問咗好多有經驗嘅人,又上網搵咗好多資料做咗好多功課,又請教好多網友同埋谷友,終於都知道咗邊樣好d定係唔好,同大家分享下

其實我哋呢啲用綠表申請嘅,由輪候公屋到被派公屋,好多都曾經經歷過好多揀屋嘅問題,有時冇得揀揀唔啱真係揼心好多年,同埋我哋呢一班用綠表申請嘅人喺社會入面都係比較繁忙,冇乜時間去處理考慮咁多因素,甚至乎有啲嘢可能真係好深入,去處理去思考或者啲專家先會知嘅規矩條例,喺度同大家分享下學到嘅嘢,希望大家有用啦,同埋大家都 安居 樂業

好掙扎,雖然都好想買油塘一房,不過其實用得家有長者,基本上都冇乜可能,因為長者一間,夫婦一間,都要諗埋仔女一間,就算逼啲將就下都起碼最少要買兩房啦

尋晚上網睇可唔可以用裝修搞得掂,但係睇到啲專家講原來,“一房380呎係要打八折,咁咪得返300呎可用“, “只係可以揀到一間房咁大吧,根本間唔到兩房“,跟住再睇下同油塘一房差唔多嘅裝修設計,好多話可以將一房變做三房,滿心歡喜,點知原來佢哋嘅三房只係擺到三張床喺度,廚房廁所要全部拆曬,廳都差唔多冇埋,裝修費都唔少,有啲要三四十萬,朋友話就算住得三四個人, 大家都梗係買兩房啦

尋晚睇咗一線搜查睇到好驚,雖然都知道綠置居質素一定冇得比私樓㗎喇,但係佢新入伙天花又漏水,水喉泵又勁爆噪音,咁樣住幾高都避唔開啲噪音啦,如果爆起上嚟全部浸曬咁就大鑊,投訴又冇乜人想處理搞好耐,啲磚又會一搣就甩,記得早一兩年東涌居屋,蘇屋公屋都有發生過類似嘅情況,好驚自己原本住開好地地唔使煩,走去買樓以為變好點知仲衰,唔買好過
https://hoy.tv/episodes/%e4%b8%8 ... 6%e9%9b%86-bw06095/

睇電視又睇到原來層樓貶值咗,買返出去係要補錢㗎,好似綠置居就好啲,如果五年內賣返出去應該都係原價,不過咁咪即係蝕咗錢,因為要畀律師費,裝修費,印花稅呀,都唔好講話嘥咗啲時間精神心機都唔少,所以真係要諗清楚先好買啦

另外有網友分享
“馬鞍山搭車交通,地點同綠化配套都好好
成個地方都有空間有距離,唔係石屎森林,如果鐘意跑步做運動,附近有個高質既海濱,放假得閒去石灘睇日落同埋野餐,夜晚又可以踩單車,一個地方有晒泳池,單車徑,緩跑徑,公園,一家大細都岩,馬鞍山個規劃係唔錯,個邊行人路寬落,地點感覺唔市井,交通方面,馬鞍山出旺角或者返大陸都方便,因為油塘好似好多個站先去到旺角尖沙咀或者返大陸“

其實馬鞍山係居住,空間,環境,交通,空氣質素,生活配套,娛樂消閒,同油塘比較可以滿足曬老人家一家大細唔同需要,好值得考慮

到現在為止,我應該會放棄油塘一房,買馬鞍山兩房

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有大梗係揀大啦!點會揀選1房,根本都唔夠住!

油塘去尖沙咀旺角交通係方便啲,不過又唔係差好遠又唔係成日去的話就唔太大影響啦。
attach0/tmp/php6Nzm1c
attach1/tmp/php61iyC4
attach2/tmp/phpIlnMdW

水晶宮

Tttcc 發表於 23-4-5 08:49
我自己原本出po嘅時候就好想買油1嘅,所以想分享下,但係經過咗呢段時間,問咗好多有經驗嘅人,又上網搵咗 ...

緊係二房比一房好啦!

我有個親戚貪會所貪個名,明明買到三房都去買二房,揼心口到而家。本身佢連埋工人住5人!二房根本不夠住。

樓一買一賣淨印花稅多數都六位數,大把人的一年人工。不是話換樓就易換,很多野考慮。做決定要想清楚。樓上網友列埋交通時間,其實而家東鐵駁到金鐘站已省左好多時間!

珍珠宮

我自己原本出po嘅時候就好想買油1嘅,所以想分享下,但係經過咗呢段時間,問咗好多有經驗嘅人,又上網搵咗 ...

你呢度講嘅嘢咪就係當初大家同你講嘅嘢,你其實分享咗啲咩俾我哋?

男爵府

其實你問下你自己、點解要買呢?2房間3 房個空間好細、冇改善到環境、又驚眨值、又唔知質素如何, 供完樓又去少幾次旅行…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

chanti 發表於 23-4-5 10:23
其實你問下你自己、點解要買呢?2房間3 房個空間好細、冇改善到環境、又驚眨值、又唔知質素如何, 供完樓又 ...

樓主只會自問自答,根本唔會理其他人意見

登陸火星    發表於 23-4-5 14:01

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

whyyou 發表於 23-4-5 10:23
你呢度講嘅嘢咪就係當初大家同你講嘅嘢,你其實分享咗啲咩俾我哋?
佢不斷重覆又重覆講同一樣野,都吾係想聽意見,又佢自己講自己野 la, 真係好煩膠。。

水晶宮

chanti 發表於 23-4-5 10:23
其實你問下你自己、點解要買呢?2房間3 房個空間好細、冇改善到環境、又驚眨值、又唔知質素如何, 供完樓又 ...

直接買三房啦,拉長少少供。不能買二手居屋三房嗎?

二房可能其中一間大房住晒三個人。勉強係叫做有地方睡覺。

要環境改善起碼有三房,咁多人。

水晶宮

whyyou 發表於 23-4-5 10:23

同意。

珍珠宮

回覆樓主:

其實你再開幾多個綠置居post我地都冇咩興趣,你買幾多房都同我地真係冇咩關係,唔好再嘥自己時間長篇大論咁所謂分享你嘅嘢,實際係完全冇可讀性

珍珠宮

畀面勳章

一家有5,6個人,1房根本唔使考慮,2房勉強接受,其實住落都係逼逼地。
綠表買都係平,換樓的機會微,唔使諗5年內賣返房署蝕裝修
沒有什麼好糾結

珍珠宮

家庭客買乜樓都唔會買一房單位啦!
有啲錢嘅真係想住好啲,趁樓價下調不妨私樓都去睇下,有啲市區舊樓例如麗晶都唔貴,反正都係供。
再唔係慢慢等抽到一手居屋,反正有公屋住緊,大過依家公屋嘅一律不作考慮。

首頁

尾頁

跳至