自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

princesssarah 發表於 23-4-13 18:22
HSBC app,登入app輸入提款額,再掃ATM嗰QR code就會有錢出來

學到野

複式洋房

米仔蘭 發表於 23-4-13 11:08
尋日去食粉麵, 有個女仔著住似係醫美公司制服, 一路食一路睇片(手機). 我去搭枱, 佢食食吓問我, 可唔可以 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

andyman 發表於 23-4-13 18:27
不是。系转帐比你,但啲钱其实未用得,歹徒可以在24小时内打电话比微信截住唔过数,骗徒就系利用呢啲呃人 ...

IC

珍珠宮

我試過有學生問我攞錢搭巴士,佢唔夠散紙,我俾咗 ,都有成年人問過,成年人我無俾到,我唔知學生有無呃我,不過我見佢細,做人呀媽又心軟,幾蚊算啦

水晶宮

幻想 發表於 23-4-13 15:59
我都遇過內地客,一家幾口要坐巴士,但無港幣,問我邊度有找換店,但當時夜晚,找換店都關晒門,我幫佢地比 ...

原來小 紅書讚揚的香港人係真有的 你同樓上果位jm好窩心

水晶宮

跳躍精靈 發表於 23-4-13 18:33
掃qr code或者入fps號碼咪唔使透露電話號碼囉

fps仲有咩號碼?

珍珠宮

BK Milk勳章

moon_o_o 發表於 23-4-13 16:45
我都試過
之後叫同事過嚟幫我
以後八達通套丶電話套都放定張$500紙

你呢個方法好喎

伯爵府

princesssarah 發表於 23-4-13 18:22
HSBC app,登入app輸入提款額,再掃ATM嗰QR code就會有錢出來

原來hsbc可以咁攞$ 學到野。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

如果係用payme我會幫呀,比個code佢嘟

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

尋日去食粉麵, 有個女仔著住似係醫美公司制服, 一路食一路睇片(手機). 我去搭枱, 佢食食吓問我, 可唔可以 ...

我試過,不過相熟的,下次比番

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

BK2002 發表於 23-4-13 18:34
著得制服應該附近做,唔會第一次幫襯,我唔會幫。
其他JM講嘅情況又唔同,如果明顯附近無得提款又要趕車, ...

我都有咁諗,我唔係好信佢第一次入間食肆

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ricecooking 發表於 23-4-13 23:17
fps仲有咩號碼?

轉數快識別碼

https://www.18hall.com/fps-identifier%E6%98%AF%E4%BB%80%E9%BA%BC%EF%BC%9F3%E5%88%86%E9%90%98%E8%A9%B1%E4%BD%A0%E7%9F%A5%E4%BB%80%E9%BA%BC%E6%98%AF%E5%BF%AB%E9%80%9F%E6%94%AF%E4%BB%98%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E8%AD%98%E5%88%A5/

侯爵府

牛年勳章

如果我係佢,我寧願同店舖溝通,願意放低一樣證件或有價值物品,轉頭㩒機返去俾錢,因為我試過一兩次類似經過,結果舖仔姨姨好好人,叫我下次經過先再俾錢,我拿拿聲下午忙完返去俾錢囉

象牙宮

試過有人問我攞錢搭小巴/ 巴士,成年人佢唔夠散紙,我俾咗 ,我唔知有無呃我。有時就會換散紙, 益巴士公司。

俾錢, 唔係掃 bar code? 自己電話 會被人.....

以后是否需要2部電話????
一个自己家人和銀行, 一个朋友們, 其它。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

米仔蘭 發表於 23-4-13 11:12
回覆 上校車 的帖子

我驚佢唔知係咪騙徒, 係咪想攞我電話no....驚佢唔知有無伏 ...

你有安全意識係正確嘅,換着我都一定拒絕。

水晶宮

跳躍精靈 發表於 23-4-14 12:57
轉數快識別碼

https://www.18hall.com/fps-identifier%E6%98%AF%E4%BB%80%E9%BA%BC%EF%BC%9F3%E5%88%86%E ...

thx

珍珠宮

減齡達人勳章

糯米米糍 發表於 23-4-14 13:02
如果我係佢,我寧願同店舖溝通,願意放低一樣證件或有價值物品,轉頭㩒機返去俾錢,因為我試過一兩次類似經 ...

我試過放低我女抵押 當時大約7歲, 叫阿女坐返響座位, 我拿拿林跑去附近ATM

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我只係試過自己食食下發現帶唔夠錢,但我無諗過搵其他食客,我果次係同收銀講去撳錢,轉頭返嚟比番

伯爵府

我唔會理,基本信念,各人要照顧好自己,呢啲食嘢係日常事,無咩遇料唔到,學生年齡小朋友才會睇情況考慮幫助

首頁

尾頁

跳至