自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

隔3年比較好

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

Now

男爵府

pky726 發表於 23-4-27 10:27
我係個ftm,有個11個月大嘅bb,平時得我一個人湊
老公想我生多個,我係高齡產婦都唔可以拖太耐,但依家bb仲 ...

男人冇所謂㗎!
你生十個佢都係返果份工,生完覺得屋企嘈話要OT,你都奈佢唔何!

如果冇能力請工人,就最少大果個四、五歲先生第二個。

子爵府

pky726 發表於 23-4-27 11:44
我今年40喇

如果已40歲,又決定生多個,唔好等了。親友的case差不多,39歲生第一個,成日諗隔2年才生好湊些,2年後的確懷孕了,不過個bb有問題,唔要得。到現在又等咗2年幾,都無聲無息,機會應該好微。。。但佢好恨生多個bb的

珍珠宮

回覆樓主:

其實40都好難再生

伯爵府

pky726 發表於 23-4-27 11:43
D個都係我顧慮嘅問題之一,我生仔入院邊個同我湊b?連續幾日要99or阿媽湊,我都好唔放心

坐月就算請陪月分 ...

你無捻得複雜,事實真係咁。你唔請工人生完坐完月要湊埋個細去送返放學,仲要你都40,體能上會好攰!真係要有工人。

我之前一打二,朝早都有阿媽/老公輪流送下個大返學,自己同細B在家,當佢地唔得閒要帶埋細B出去接送係好煩,要夾飲奶時間etc….

同埋以前廿幾歲我都覺得由朝忙到晚攤係度,40體能上真係未必掂,到時可能你又會怨老公唔幫手。所以工人必需要……

伯爵府

女人肯生,男人永遠無所謂,湊又唔係佢,頂多收工幫下手一陣。辛苦既係你!超辛苦!

仲有,到大既入幼稚園佢又要學興趣班,你又要照顧個細既飲食時間,再接出接入興趣班、返學放學,唔係講笑,真係堅忙!如果預左一腳踢,請個工人幫自己頭四年啦,捱壞左身體,係一輩子既事呀!一係就一個算數高質咁養佢。

大宅

回覆樓主:

我自己ftm都只有1個3歲女,曾經都考慮過想生多個陪佢,但深思熟慮後都覺得放棄,一來自己已經高齡,二來無長老同工人幫手,而家一家經濟都係靠老公,真係唔想一家太大壓力,唔想將來小朋友有要求都未必有能力滿足佢,壓力唔止來自於金錢,仲有時間和精神

大宅

回覆樓主:

另外仲有一個原因,自己已經高齡,雖然我唔知有無關係,但萬一第二個係有特殊需要的話,就更加係大量金錢+時間+精神要去陪伴,我就係身邊識人第二個小朋友確診左係自閉,見佢真係要好多精神去照顧個細,大果個讀緊K2 都少左時間去理

珍珠宮

如兩夫妻都好想要多一個,咁你老公會唔會幫下手?
小朋友我覺得隔兩年左右,大既開始明白道理,唔會好痴身,當然要分練下
但係你年紀係一個問題,高齡,36歲同40+歲都差好遠,體力都唔一樣,如果年紀比較大,咁就唔好拖咁遲先生

水晶宮

老公想我生多個,我係高齡產婦都唔可以拖太耐,但依家bb仲 ...

解決晒你覺得係問題嘅問題先生啦

伯爵府

高齡就快,唔係話有就有,我都係3年抱兩,自己湊,大兩歲入N班

公爵府

回覆樓主:

最好係隔三年
但生多個你會好攰好攰

公爵府

千古名言,三年抱兩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pky726 發表於 23-4-27 11:37
請得起工人,不過我同老公都唔習慣屋企多個人,地方又細唔方便!最多都可能請個鐘點,間唔中打掃下。

我自 ...

千其唔好以為生多個去陪個B,好多時衹係父母單方面嘅諗法,現實係小朋友慢慢長大,有時未必想比人分薄父母嘅愛,樓主得老公一個揾錢又冇長老可以幫手湊,諗清楚自己有冇足夠心力同時間,經濟係咪充裕,若養兩個資源分薄曬又降低生活質素,就無謂生嚟辛苦自己。

大宅

甘既時候仲想生多個,如果有錢就可以生最多請工人,如果唔係真係玩緊自己

水晶宮

我二個隔5年以上。(費事講實數)

我那時是有條件,雙職,換三房,有工人請到。

我30歲前生大仔。40歲前生細。

我覺得咁樣安排最理想。太近我分身不到。我對子女品學有要求。而家二個似獨生子女咁照顧。

水晶宮

畀面勳章

princesssarah 發表於 23-4-27 13:29
一樣 我嗰兩個相差2歲8個月,細嗰個出世時大嗰個上K1。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實3年抱倆就最好,我2個隔4年已經有點間隙,玩的同用的都連接唔上。

男爵府

cargod 發表於 23-4-27 11:11
點解係老公想?你自己想唔想先?
你自己唔想嘅就唔好生,始終生嗰個同湊嗰個都係你
...

無錯,千祈唔好為人(老公)而生,最緊要自己都鍾意同搞得掂先好生,生小朋友唔係為咗滿足人哋

無任何人幫手湊兩個年紀咁近真係少啲耐性愛心體力都唔得

首頁
34567...11

尾頁

跳至