自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

樓主問錯地方, BK水平一向特別高, 文員人均收入4萬, 家庭月入20萬, 屋企日日換床單, 小學生個個水平已到中三, 呢啲真係唔好網上問, 越問越懷疑人生

EstrellaDamm    發表於 23-5-12 23:06
rise    發表於 23-5-12 11:35
volar    發表於 23-5-12 10:58

男爵府

雖然說到似名校生太誇張,但我覺得除去一些grammar問題,樓主小朋友篇文個故事係吸引,啲個要大贊,尤其係啲個速食年代,肯用心寫文已經值得稱贊。
對比那篇小四名校生的得獎作品,我寧願讀樓主小朋友篇文,因為寫作唔係純粹儲一大堆詞匯技巧去堆砌一篇好似好厲害嘅文章出嚟,寫作最基本目的係吸引讀者閱讀,恕我直言,有啲本末倒置了…..

volar    發表於 23-5-12 10:59

男爵府

唔睇內容, 只睇字....覺得你囡囡無乜心機學咯

睇內容, 覺得得程度正常, 只係串錯字, careless mistake

要 train 下囡囡寫靚d 字, 調節下學習態度

p.s. 唔係小一小二程度啦, 唔洗理人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

naicha 發表於 23-5-12 09:48
樓主問錯地方, BK水平一向特別高, 文員人均收入4萬, 家庭月入20萬, 屋企日日換床單, 小學生個個水平已到中 ...
一向都咁離地

侯爵府

2024年龍年勳章

maman0720 發表於 23-5-12 09:35
回覆 yauchuchu 的帖子

哦, 咁真心想請教一下, 例如, the smell of cerulean blue water surrounds you by ...

我唔係老師無咁深究
如果要搵錯處咁仲有好多
都好難答你一篇你認為一舊舊既作文點解得獎
可能外國啲評判品味獨特啲
各人眼光唔同係一件好事

辛苦你了
我刪咗篇文你要打咁大段

珍珠宮

sukicloud 發表於 23-5-12 09:48
雖然說到似名校生太誇張,但我覺得除去一些grammar問題,樓主小朋友篇文個故事係吸引,啲個要大贊,尤其係 ...

非常同意!
我仔喺一線津小讀緊高小,學校教中/英寫作都有一堆規限,基本要做齊列出嘅要求,而目的明確係「測考分數」。
學校教嘅當然要學,而我搵補習eng writing係外籍老師,目的完全唔係為測考分數。所以唔會「太明顯」去執著文法、串字(只視為小問題),會偏向最重要「多方面嘅想法」及「編排一個故事/記敘一件事」。
如果只為眼前執著測考嘅三幾分,過份去規限小朋友想法,其實長遠未必係好事。

btw我唔覺得樓主篇寫作係初小一二年級,我大女都係津小津中畢業,dse中作有5星星,英文就唔記得喇,但佢P1當然寫唔到樓主篇文啦,一線津小作句寫短文之嘛,咁而家都已讀緊U。

男爵府

唔好上網問呢啲 可能唔係人哋串事實係有好多好叻嘅小朋友 比較唔到最後自己激氣

侯爵府

2024年龍年勳章

一開始係想回應樓主個補習老師講「好過好多名校生」
如果個老師為氹樓主開心
而樓主又真係信咗
咁就唔好啦
點知俾人覺得玩野
唔想騎劫樓主個post
大家繼續開心share

男爵府

其實老師咁講只係想鼓勵學生寫多d, 進步多d者。小朋友係須要讚。

大宅

回覆樓主:

其實香港好多中學生都系呢個水平咋
寫作吾系英文思維
系中文翻譯過去英文
所以看起來怪怪的

男爵府

同意樓上,樓主女兒行文、思路都流暢,而且內容有童趣,她應該會喜歡 Roald Dahl 的故事吧?雖然有文法上的錯誤,但不過份,只要多注意一下就好。至於老師說字數太多,是不是因為這是限時限字數的練習?

至於話好過好多名校學生,就要看是甚麼名校了,這裡好多家長講的是英小,但有些人講的是名津,又有些人連地區一線都稱名校......

至於另一篇小四的作品,用字深好多,但我覺得得獎不是因為用字深,是因為作者運用想像力,代入一隻狼的生活,而且能不同的感觀去營造氣氛,這樣的嘗試是值得鼓勵的。

希望樓主不要被其他家長嚇親,這裡有些標準真的很高很高......

水晶宮

如果有個女仔貼自己張相,話朋友讚係明星級別,反應一定係有讚有彈。

人人把尺唔同啦

男爵府

bon.cc 發表於 23-5-11 20:51
老師話文法唔差,是哄我開心嗎

請問係補習老師改定係學校嘅老師改㗎?

子爵府

篇文真係好等別, 因為用字好深, 有高中程度的用字, 又有意景, 咁既意景想像力唔係個個有, 但structure 好唔配合, 一般國際學校小學就算唔注重文法, 少教, 都唔會咁. 所以一睇落感覺奇怪. 不過你說到外國人評判, 咁我明白也同意點解得奬. 我小朋友國際學校, 小學中學也寫作多次得奬, 而家中學自己寫書, 但我睇返我女小學得奬寫既野, 就算得奬, 但其實個故事係有唔合理的地方. 你嗰篇係意景, 比賽, 仲要係creativity 比賽 所以般簡單subject + verb + object 結構都無評判都欣賞個想像力.
樓主係 local school 小五完全唔同, 無得咁比較. 樓主小朋友故事簡單直說, 須要一般簡單subject + verb + object 結構正確, 清楚表達.
亦不用把IB program 同local school 比較.

男爵府

yuyueng 發表於 23-5-11 23:26
老師話not bad 但唔代表係好,如果話好過好多同級名校生就一定係呃你,老師講嘢好矛盾。
如果一般學校一般 ...

(emoji)我好認同你講嘅嘢。其實都好明顯睇到個補習老師英文都唔係好好,建議樓主鼓勵囡囡睇多啲英文小說,可以學習到好多唔同嘅寫作手法,同埋最重要係可以學到好多課外詞語

珍珠宮

bon.cc 發表於 23-5-11 21:26
老師話亞女篇作文好過好多名校生

咁又誇張咗!呢篇如果係屋村學校5年級,的確好好,如果係名校,可能2年級左右

侯爵府

2024年龍年勳章

maman0720 發表於 23-5-12 10:30

呢篇文真係好等別, 因為用字好深, 有高中程度的用字, 又有意景, 咁既意景想像力唔 ...

小學階段仍然係local school
只係去到中學可以揀IB stream
如果最後係考DSE
咁都係同一批人

咁就當係安慰獎豬肉獎
我post果篇都係幾年前既作文
可能小朋友回頭睇返
都會同你想法一樣
覺得一文不值

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 naicha 的帖子

非常認同重要每個家長都有個尖子既小朋友

男爵府

fupigpig 發表於 23-5-12 10:09
非常同意!
我仔喺一線津小讀緊高小,學校教中/英寫作都有一堆規限,基本要做齊列出嘅要求,而目的明確係 ...

同意你講法
但係好多人都係執著點攞分

子爵府

sukicloud 發表於 23-5-12 09:48
雖然說到似名校生太誇張,但我覺得除去一些grammar問題,樓主小朋友篇文個故事係吸引,啲個要大贊,尤其係 ...

首頁

尾頁

跳至