自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

侯爵府

Froggy_joe 發表於 23-5-11 23:47
對窮人來說,交通費開支好大

只可以講,政府資源錯配

咁有無計到簡約屋同佢哋住嘅劏房租金又相差幾多呢,深水埗80呎劏房要幾千蚊仲要環境惡劣,唔相信呢幾千蚊cover唔到車費囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

kit2004 發表於 23-5-12 01:40
睇電視覺得班人簡直貪得無厭!行出去五分鐘都話遠!大欖去荃灣返工又話耐,真係冇野呀!真係窮都窮得衰過人 ...

我都以為自己聽錯,5分鐘都嫌亂,痴乜線!麻煩政府高官俾少少時間睇下呢班刁民幾高要求吖

瑪瑙宮

大廚勳章

Kittymummy 發表於 23-5-12 00:15
最攞命係電視面前又扮慘,又話劏房細,又話衛生環境差。最好派啟德嘛
...

如果派咗啟德比佢哋之後,五年後叫佢搬走嗰啲公屋係大西北肯定喊晒口刀仔吉大髀要生要死。。。

又話住落左市區啲仔女適應晒返學,而家要我搬去大西北點算呀?。。。小朋友適應唔到有抑鬱個喎。。。住得幾年,早知就唔搬入嚟啦。。。而家派間公屋俾我哋喺屯門元朗天水圍。。。之前住市區啟德而家搬去呢度點搞呀?

oasis18    發表於 23-5-12 15:16
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2024年龍年勳章

taiming 發表於 23-5-11 23:38
行出去坐車5分鐘都話遠唔方便,而家d人真係以為自己係皇帝

應該起喺中環尖沙咀, 每個單位千零呎, 租金唔可以過$1000~

最好送埋管家服務~

oasis18    發表於 23-5-12 15:16

公爵府

好媽媽勳章

我愛Corina 發表於 23-5-12 00:12
幾耐以前我娘家係元朗市,中學畢業後識d 朋友都成日問我元朗有冇牛仲問我$30萬買唔買到樓 ...

問得出嗰d咪正宗港(emoji)囉,香港有幾大,元朗係點都唔知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 23-5-12 08:20
如果派咗啟德比佢哋之後,五年後叫佢搬走嗰啲公屋係大西北肯定喊晒口刀仔吉大髀要生要死。。。

又話住落 ...

我都肯定佢哋賴死唔走,到時等睇政府拆彈

水晶宮

seaheart88 發表於 23-5-12 08:20

又話住落 ...

一定嘈硬,佢地咁惡,係發窮惡呀

大宅

回覆樓主:

正pk,唔使錢比佢住好唔好。
又要填報稅表啦,到時大家準時交稅啦。

水晶宮

回覆樓主:

其實割房集中係市區,本身有小朋友讀緊小學,就讀學校係九龍,反工嗰個又係附近。搬去屯門,租金係平,但交通費就好金。屯門出反去九龍要1個鐘的最少。細路每日就要最少花每日2小時來回。唔方便的。正如樓主講的好啱,想人搬去嗰度住,但配套未得係唔可行。除非本身住新界區,咁的調動比住市區影響的細。

水晶宮

crystal媽咪 發表於 23-5-12 08:11

最平500幾,最貴2千幾
我尋日都講,真係管理費或少食餐飯已經可交到一個月租

所以香港真係好倒退,又起返7,80年代既臨時鐵皮房屋。廉租屋平到離地,要平就係要等架啦。唔想住唔想等咪力爭上游囉。

子爵府

咁呢個又吾怪得佢哋,劏房一般系市區,又真系好方便,除左環境吾好,真系返工返學買野都方便,而且劏房租金又吾貴得去邊,政府仲有補貼。簡約公屋除左環境好,其他樣樣都吾得,人地吾住都好正常,大把專業人士屋企環境好都為左返工近住劏房啦

男爵府

Kittymummy 發表於 23-5-12 00:49
佢地呢班人,包車都嫌遠 最好養埋佢全家果隻。

同意

珊瑚宮

幾耐以前我娘家係元朗市,中學畢業後識d 朋友都成日問我元朗有冇牛仲問我$30萬買唔買到樓 ...

佢係米用緊2g电话 30万

珍珠宮

簡约公屋一定要地鐵上蓋,在商場樓下,街市,車站,E院,頂级學校,娛樂,餐廳,公園,社區設施,行一分鐘到達。。。唔好起D行貨呀,人地唔會去住,盞搞

子爵府

yiu_mimi 發表於 23-5-12 01:17
係喎, 如果我住緊劏房, 我郪會要簡約公屋
新啲, 平啲, 環境好好多, 我會要囉
...
我同你相反,我選擇第一睇地理位置,吾理間屋系咪好舊,環境系咪好差,反正關埋門就可以系自己的小天地所以都有d明白佢地。不過食得咸魚低得渴,好心佢哋吾好上電視呻啦

侯爵府

mimi199188 發表於 23-5-12 08:28
咁呢個又吾怪得佢哋,劏房一般系市區,又真系好方便,除左環境吾好,真系返工返學買野都方便,而且劏房租金 ...

而家講排緊公屋而住緊劏房嗰啲呀,拉啲高身厚職住劏房嚟講有咩關係?

goldpiglet    發表於 23-5-12 08:50

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依班人係要原地踏步都幫唔到佢,只會令人哋更加睇唔起佢哋。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

70年,土生土長嘅香港人, 都係好窮,嗰時啲人窮係會自己努力向上去改善生活,唔係下下靠政府,唔係話歧視,而家嗰班都唔知咩人嚟,冇諗過自力更生,乜都要人幫,覺得呢個世界欠咗佢,政府欠咗佢啊,都幾可以肯定應該一世都會窮, 就算有下一代都會繼續跨代貧窮。

oasis18    發表於 23-5-12 15:18

男爵府

回覆樓主:

唔住唔緊要,但唔該唔好係度賣慘
最好個天跌d錢落黎俾佢洗
最好市區地鐵上蓋,有埋海景個隻

oasis18    發表於 23-5-12 15:19

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

yoho 初出好平,如我無記錯,好似不是好銷得?

首頁
34567...13

尾頁

跳至