夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

呢個post 係米膠post 架?
樓主做FTM 忙到潛哂水?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

我冇潛水啊,我不停上網睇緊大家嘅回應

頭先見到有個post,問我係咪抑鬱!我覺得我真係有囉

當女兒細我湊佢嘅時候,真係有諗過同女兒攬住一齊離開

10年前小產過一次,在醫院出嚟第一日,我老公返緊工,佢阿哥竟然仲叫我煮飯俾你食,仲叫我濕凍水 .

另外,在女兒出生三個月左右,在晚上一次酒樓食飯,爸爸媽媽想我一年內再生一個,可以講醫生話劏肚生小朋友,一年內都不適宜再懷孕。他們都不理,又話乜嘢明星都係咁樣。我老公都冇幫口,我十分嬲 °

民房

唔幫口 同你做唔做家務有咩關係

懷疑自已有抑鬱可以睇醫生
個勢咁落去你老公遲早一樣有🤡

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

數番老公以前不是, 有乜意思呢?

重出江湖搵個錢旁身,包你冇時間再思考FTM 的人生意義。

老公不幫口換你不做家務咁多年, 老公乜都還夠。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

rosiby 發表於 23-5-14 10:17
多謝大家嘅回應!!我呢兩晚都冇叫佢洗碗呀!但佢都冇任何表示

其實我英文唔記得咗好多、數學我好多時都諗 ...

英文唔記得嘅話,建議你叫你女教你,佢教你時即係佢溫緊書,相互得益
至於老爺奶奶,我從來都冇要求佢哋幫手,佢哋係長輩,我會唔好意思

複式洋房

回覆樓主:

delete

複式洋房

回覆樓主:

當你老公錫你,佢肯洗碗睇功課.
佢開到聲話你咁夜抹地、洗衫嘈住哂.咁都唔改?我細個阿媽放工返來都12點先凉衫,都嘈.佢夜瞓,我哋細路都慢慢唔願瞓.依家間房對住隔離屋廚房.晚晚十一二點,一係煮嘢食.洗碗,傾偈.剁肉餅.嘈到我想殺咗佢.
何況你係自己屋企整

大宅

kwhkwh 發表於 23-5-15 19:44
呢個post 係米膠post 架?
樓主做FTM 忙到潛哂水?

個post 比人推左上Facebook

大宅

rosiby 發表於 23-5-12 16:28
我其實知我老公辛苦, 壓力都大, 雖然我冇返工, 我女兒都9歲返全日, 但我真係唔鍾意自己一個人既時候做家務, ...

咁你日頭做乜,hea 半日,其實都好浪費時間,我係你老公都會投訴

男爵府

樓主我英文程度都好低…
但宜家裝個apps成篇論文都翻譯到la,
甘小事駛乜煩老公

複式洋房

rosiby 發表於 23-5-15 21:07

如果你真係有抑鬱,情緒受到困擾,咁請你睇醫生,唔好傷害自己傷害小朋友
想知你老公係一個好老公,好爸爸?
點解你要係佢面前做家務/叫佢一齊做?定係佢做左d咩欠左你?所以你要懲罰佢?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實我覺得你真係勁過分,日頭咁多時間做嘢,要等到你老公收工先做….不如你試吓改變下你嘅習慣日頭做家務啦

伯爵府

魚肉翅 發表於 23-5-16 10:58
其實我覺得你真係勁過分,日頭咁多時間做嘢,要等到你老公收工先做….不如你試吓改變下你嘅習慣日頭做家務 ...

x2, 我係你老公我都會好忟, 你已經係FTM, 一頭家分工合作, 佢出去賺錢養家, 你個女已經大日頭做家務根本就正常不過, 更何況佢唔係一D都唔幫手, 點解要令大家都痛苦?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老實講,樓主唔鍾意做家務又要等埋c6夜媽媽一齊share,都真係幾自私lor!淨係唸自己,咁點解會揀做ftm呢?

大宅

rosiby 發表於 23-5-15 21:07

如果你真係有抑鬱症就真係無話可說, 但如果唔係, 老公搵錢, 老婆係屋企, 一定會整理都個家妥妥貼貼, 等老公返黎就可以洗手食飯係最基本嘅.

是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

侯爵府

我完全覺得呢個係一個膠 post, 大家不用太認真!

水晶宮

你幾歲?做咗人阿媽都可以咁唔成熟,咁你老公出去搵錢,你照顧屋企分工合作啫,小朋友係你嘅,唔好諗住人哋一定要幫你照顧,你唔識功課要老公幫手,咁就冇法子啦,但家頭細務照顧小朋友你都要計到實,根本你同你老公都唔會開心

水晶宮

Prosperous 發表於 23-5-16 20:52
我完全覺得呢個係一個膠 post, 大家不用太認真!

原來係咁

水晶宮

chita 發表於 23-5-16 07:38
樓主我英文程度都好低…
但宜家裝個apps成篇論文都翻譯到la,
甘小事駛乜煩老公

重點係你想唔想做呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得你有d懶(不喜勿插),基本上你日頭除了買餸同玩手機係冇野做,你個女仲要已經咁大個,洗碗抹檯掃地嗰d 要夜晚做冇得好講,但有d家務你應該一早做(洗衫),你講呢d家務我完全包辦我仲要係湊3個,有去讀書同做運動,我覺得洗碗係應該你做,weekend 先叫下老公幫手無可厚非,你女已經咁大你仲提以前幾辛苦湊都無謂,都咁多年啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊