自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

Ol0314 發表於 23-5-17 18:35
難道舊制就唔係公務員?

但你唔好講到所以公務員都係
人地唔知, 信左你就以為係公務員就有40 幾日假

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

kikiboy 發表於 23-5-17 12:44
等緊BK有人衝出來講:你可以選擇去做公務員㗎

衝咗幾個鳥

伯爵府

2024年龍年勳章

Yoko姐姐 發表於 23-5-17 13:25
坊間好老闆加咗員工8-10%

呢啲指數未又係同邊個比,低級文職唔洗諗

Yoko姐姐    發表於 23-5-19 14:25

公爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-5-17 18:44
無人話唔係,只係你地拎福利好果d出黎睇,14日果d你就睇唔到,無長糧你又睇唔到,打風落雨要返工你又睇唔 ...

又係全世界最慘就係公務員論調
又係你咁鍾意又唔申請的反問

要比較就Apple to Apple.
講慘 掃地洗碗倒垃圾 甚至保安
定坐係office CA ACO 做食環 邊個慘d?
大家都係貼近食物鏈最低層
講辛苦 以上的辛苦定係坐辦公室辛苦?
但我見識少 少聽保安清潔倒垃圾有你所謂
Double pay bonus OT 錢
但仍然打風落雨要當更 無長糧

講近排要OT 到八九點好慘更係堅離地
你知唔知私人公司絕大部份都係有返工無收工?
一個會計師 (對比稅局)邊個OT 勁?

你明點解人地話公務員唔值嗎?

侯爵府

QQ_panda 發表於 23-5-17 17:48
180 即係每年返一半? 計埋星期六日,即係104日假,即係一年返80日工?

咁真係好爽

180日係儲返嚟,唔係一年有180日,發夢咩~

男爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 15:45
年假最少40
有公務員親口話佢有180日
跟住又同我哋講

咁果180日都要佢幾年唔放儲埋先有既

男爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 18:57

我識個辭職既朋友
佢話政府既accounting officer 辛苦過佢做big four,所以先辭職出返去做(另外邊個話公務員辭職無人請)
睇你派咩位咋

另一個朋友做會計師係準時收工(commercial)

會計咪又係睇你做咩位

男爵府

Apple to Apple

政府無公務員係掃地 洗碗 倒垃圾 同保安

依堆全部外判(如果有,我見識少,拎個job ad 黎睇下)

侯爵府

Etcetc 發表於 23-5-17 18:16
大家選擇入邊行乜野類型機構時,應該已有不同預期, 自由選擇。
永遠「睇」人地好就唔滿意,係咪要共產,工 ...

應該淨係公務員要咁,年薪唔可以過免稅額,咁就可以比人鬧你地係納稅人出糧比你㗎 ,然後要返5日半,星期六短周同星期日就輪班做社區服務咁就very good 。1年12日假但唔準連放,最好所有市民福利都要避嫌唔準申請

男爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 15:45
年假最少40
有公務員親口話佢有180日
跟住又同我哋講

長俸制先有,2000後已經冇長俸制。大假都係得廿幾日。

伯爵府

Ol0314 發表於 23-5-17 12:52
同親班公務員佢地都會話你
有bonus and double pay
但佢地又唔講年年跳point

唔係間間私人機構會有double pay or bonus。

男爵府

pochario 發表於 23-5-17 18:59
180日係儲返嚟,唔係一年有180日,發夢咩~

聽都知無可能啦

另外,銀行高層都有60日假,我朋友做政府高層都係18日,年薪差唔多,銀行仲有bonus

不過個政府高層quit左啦(依度又話公務員出去無人請,但佢又唔知點解有人請)

伯爵府

野原美冴 發表於 23-5-17 13:05
而家無免死了,早排新聞報導講李特首話炒表現差的公務員

佢講你又信?
佢檢視晒咁多個政府部門嘅員工表現?

子爵府

首先我就無講過公務員慘,我係入職前就清楚晒自己個package,從來無怨自己d frd人工點解會高過我點解會咁多 bonus

同埋如果apple to apple ,咁點解你要用ca aco同掃地去比呢,ca aco有d位可能係日日返工數手指,但都好多係坐counter無時停仲日日比市民鬧,同埋我唔會話坐office既就辛苦過掃地同保安,一種係勞動性工作一種係office文件工作,佢掃地辛苦唔代表做緊文件野坐緊counter既人就輕鬆

我frd一畢業就1 take過考到會計牌仲入埋 big 4做左幾年之後見稅局請人先再考入稅局,佢並唔係因為能力唔夠先唔做big 4,點解你會覺政府既會計會差d呢?

公務員有10幾萬人,係會樹大有枯枝,但唔係人人都唔值

伯爵府

回覆樓主:

呢個薪酬報告好似係以舊年個巿場調查出,有錯請更正

伯爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-5-17 19:14
首先我就無講過公務員慘,我係入職前就清楚晒自己個package,從來無怨自己d frd人工點解會高過我點解會咁 ...

稅局出晒名政府部門中的地獄,識人係稅局迫走,去左big4做senior manager前排自己仲開埋firm
利申,做金融機構

子爵府

奇奇媽媽 發表於 23-5-17 19:17
稅局出晒名政府部門中的地獄,識人係稅局迫走,去左big4做senior manager前排自己仲開埋firm:quiet ...

係,我朋友都話日日做到好夜,但呢位jm就係覺得所有公務員都係做唔到私人工先入政府,所有私人工都係有開工無收工,可能我朋友做果d私人公司全部都係少數黎啦

伯爵府

QQ_panda 發表於 23-5-17 19:02
我識個辭職既朋友
佢話政府既accounting officer 辛苦過佢做big four,所以先辭職出返去做(另外邊個話公 ...

我以前補習個妹妹又係做 AO, 早排搵佢夜晚食飯佢都話晚晚做到9點10點,唔知關唔關做budget 事

男爵府

奇奇媽媽 發表於 23-5-17 19:26
我以前補習個妹妹又係做 AO, 早排搵佢夜晚食飯佢都話晚晚做到9點10點,唔知關唔關做budget 事
...

AO 好勁

但我聽到個做aco ge 都話要遲走先出奇…(佢話無ot 錢無補鐘)

總之聽到好多地獄…

子爵府

QQ_panda 發表於 23-5-17 19:40
AO 好勁

但我聽到個做aco ge 都話要遲走先出奇…(佢話無ot 錢無補鐘)

aco做學資同運輸署都比較辛苦,你地睇平時運輸署條人龍就知,係無OT無補鐘架,佢地好多都想調但邊有咁易

首頁

尾頁

跳至