自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wan_sosin 發表於 23-5-19 01:47
我血糖1.X同高到52都試過,都仲有意識!睇人囉,但一定都係危險。
如果糖尿病已一段時間,尤其一型糖尿病 ...

想請教, 如果血糖咁低,喺救護車上面都唔特別做啲乜嘢,去到醫院先其實可唔可以
總有離別的時候

公爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

哇、52、我老爺1 1都入院⋯⋯因為佢中風⋯⋯
先知道原來佢血糖咁高、後來控制飲食、5.7、有時8.4、
我大肚嗰陣時最高試過8· 4、
從來都唔知會有人可以高到52、jm加油呀

珍珠宮

castle100 發表於 23-5-19 09:02

哇、52、我老爺1 1都入院⋯⋯因為佢中風⋯⋯

多謝你
一般糖尿病絕大多數係二型,即是仍然有胰島素分泌,只係效果唔好或身體有抗阻,所以血糖升得有個限度,但一型就完全失去胰島素分泌,血糖只升不跌,所以可以好高,100年前未有人工胰島素,一型糖尿病係絕症。

珍珠宮

Chowying 發表於 23-5-19 08:56
想請教, 如果血糖咁低,喺救護車上面都唔特別做啲乜嘢,去到醫院先其實可唔可以
...

如果真係血糖低(4以下叫低) 如果自己發現可以即時飲糖水之類升返血糖,如果已昏迷call 白車,救護員可以提供升糖素比病人,唔需要等去到醫院。

公爵府

我成日都係4·3、4.7·因為我唔好甜嘢、但又唔瘦、睇中醫就叫我食多啲飯、我已經一日2大碗飯、我驚食得多飯會太肥、我長期都係1 20磅、未生小朋友係100磅、果時成日要帶粒糖係袋、頭暈眼花咁、早幾年試過同仔係公園玩貓低起身見頭暈有幾秒對眼睇唔到野、嚇死人、係咁流鼻涕又冇力、講嘢都冇力、公園D人幫call白車⋯⋯

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實報告冇如實寫(d10糖水),點解?
佢想出咗數,自己攞去?

Kuromi1127    發表於 23-5-19 09:42

珍珠宮

Ritzmary 發表於 23-5-19 08:22
好嬌小身形,真係估唔到同糖尿扯上關係。
係咪每次餐前要篤手指同打針?打幾多度藥,用筆打係咪方便過次次 ...

你問嘅問題幾複雜,我先簡單講一下,篤手指是餐前和餐後(開始食之後兩小時) 和空腹,睡前,即是完整是一日8次,但係如果情況已穩定,唔需要每日每餐咁做,抽一些日子或餐數做就可以。
打幾多度藥每個病人需要不同,醫生會判斷,最多嘅針數一般係一日一針長效加3針(3餐) 短效。我就一長一短針已經可以。未開嘅藥物要放雪櫃,開咗放室溫就得,過期(通常開封後一個月) 就掉,而家全部打針都係筆型,好方便。
出街食飯,我通常睇咗餐牌叫咗餐然後去洗手間打針,如果男士唔介意直接係坐位打都可以

公爵府

日日打好陰公豬、我大肚嗰陣時一日拮2次手指已經驚!你好勇敢

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 23-5-19 09:27
你問嘅問題幾複雜,我先簡單講一下,篤手指是餐前和餐後(開始食之後兩小時) 和空腹,睡前,即是完整是一日 ...

謝謝

珍珠宮

castle100 發表於 23-5-19 09:25

我成日都係4·3、4.7·因為我唔好甜嘢、但又唔瘦、睇中醫就叫我食多啲飯、我已經 ...

咁你知唔知需要call白車時血糖低成點?
你係需要多餐,唔一定加白飯嘅,中醫中國人就好喜歡咩都食多啲飯。
蕃薯,南瓜,紅蘿蔔等根莖類都有碳水,麥片都係可以,當然呢啲都有能量啦,但可代替白飯嘅碳水。隨身除帶啲糖,亦可帶包餅,出街出得耐未食野就食包餅。

珍珠宮

castle100 發表於 23-5-19 09:35

日日打好陰公豬、我大肚嗰陣時一日拮2次手指已經驚!你好勇敢 ...

係呀,打針打一世,唔打會死,無得揀。

公爵府

我想問下空腹血糖5· 8正常嗎?

男爵府

wan_sosin 發表於 23-5-19 09:27
你問嘅問題幾複雜,我先簡單講一下,篤手指是餐前和餐後(開始食之後兩小時) 和空腹,睡前,即是完整是一日 ...
辛苦了,加油
想請教藥物引起,係因為嗰隻藥容易引起一型糖尿?定身體對嗰隻藥有敏感引起?當初點知係藥物引起?我見一般都係遺傳多,有親戚小朋友幾歲就開始有,見到都肉赤,日日要打針,其實都好影響生活同心態

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

POD 發表於 23-5-19 08:53
其實儀器讀數有落差呢點比較有爭議性, 救護員跟指引做事, 原則上無犯大錯, 反而如果當時佢聽個女講而不幸 ...

無理解錯, 係假資料, 跟足程序就唔係俾汽水!

男爵府

Kuromi1127 發表於 23-5-19 09:41
無理解錯, 係假資料, 跟足程序就唔係俾汽水!

所以我覺得呢到就唔能夠接受, 呢到應該要追究!

珍珠宮

castle100 發表於 23-5-19 09:39

我想問下空腹血糖5· 8正常嗎?

基本一般人血糖4-6都正常,但空腹5.8輕微擲界,可以注意一下,因為再高啲就糖尿病前期。你可以搵次篤餐前餐後再睇下指數。

男爵府

尋日睇嗰位女士係有教養之人,睇佢好自責心痛,其實成件事可以話係意外,希望家人開解佢唔好再自責,老人家會明白佢愛錫佢的,都唔想見到佢咁唔開心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

POD 發表於 23-5-19 09:43
所以我覺得呢到就唔能夠接受, 呢到應該要追究!

認同!
唔明白點解仲有人認為呢個救護員, 沒有問題??

珍珠宮

beebee67890 發表於 23-5-19 09:40
辛苦了,加油
想請教藥物引起,係因為嗰隻藥容易引起一型糖尿?定身體對嗰隻藥有敏感引起?當初點知係藥物 ...

我食嘅藥本身就是會對胰島素做成抗阻,長期食之後胰臟玩完。
點解知係藥物,我家族無人糖尿病,糖尿科姑娘都話應該因為該藥物,佢都見唔少,醫生見我出事,無幾耐都停咗我藥。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

mandy952 發表於 23-5-18 22:37
我覺得唔關救護員事,機器壞左唔關佢事

目測都應該知 34度個人唔會咁精靈

個牌唔知點考番黎 佢點考入去!

諗起大陸有一單 猛話個小朋友發高燒 食左勁多藥 接受左一大輪檢查 抽血 治療 最後原來係部機壞!!

大佬呀 我用手摸個頭就知啦!

所以有啲警覺 就唔會盡信部機 仲要飲汽水 真係想講粗口

用用牙膏 豉油 個啲有咩分別? 咪就係冇常識

首頁
34567...9

尾頁

跳至