自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

做個靚太 發表於 23-5-25 09:17
如果我唔係有心要毛毯,但都專登用中文問佢要,等佢話要講英文時,我又擺明唔識英文,重覆幾次,等佢走幾轉 ...

咁你要望清楚,如果佢係一個泰藉空姐,到時就係你歧視佢唔識中文。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ChingYee123 發表於 23-5-25 09:55
某些人一直慣咗歧視國內人,所以對於今次事件佢地會覺得好小事唧,佢地唔明亦唔忿氣點解搞到咁大件事。

其 ...

講得好~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

國泰飛國內航線、規定服務員需要懂、普通話、粵語及英語~

到今日為止、國泰還是代表香港的航空公司。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

yk8ky 發表於 23-5-25 13:14
開了錄音,用國語問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 23-5-25 09:18
國泰已經了涉事員工,我滿意處理手法。

但我絕對不滿意、國泰工會的做法、 根本就是強詞奪理、完全沒有想改過的心~

買基金真係好傷

男爵府

pomanlife 發表於 23-5-25 07:52
唔識英文,唯有自備
搭都唔敢搭啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-5-25 13:38
但我絕對不滿意、國泰工會的做法、 根本就是強詞奪理、完全沒有想改過的心~
...

一陣又威脅公司暑假罷工

禁止訪問

珍珠宮

木土土 發表於 23-5-25 11:02
咁做好衰
咁唸都一樣好衰

我都覺得好衰,所以真係唔好亂咁歧視人或者玩人!
好多人都識,只係唔會咁做!

珍珠宮

mother904 發表於 23-5-25 11:43
真係幾衰,冇必要咁做吧?善待別人,即是善待自己

你明白我嘅用意就好!
唔會咁做唔代表人地唔識玩!
所以明明識中文,又要專登扮唔識,如果人地有心玩你,就係你自己找難受!

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-5-25 13:33
咁你要望清楚,如果佢係一個泰藉空姐,到時就係你歧視佢唔識中文。
...

咁當然la...

男爵府

chemlo0920 發表於 23-5-25 07:50
問空姐要carpet會點?

其實會唔會個客冇講carpet,佢應該用普通話話“毛毯”,d空姐唔識。
跟住幾個自己吹水,變左地毯carpet。
空姐自己都要惡補下用品普通話讀法。

男爵府

回覆樓主:

工會有無揾3個當時人問究竟?開返個紀律研訊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我去旅行多數都選搭 cx ,安全最緊要,另外唔會要毛氈(感覺唔衞生),但好多時已經放在椅上,咁我會唔拆膠袋當墊背用

子爵府

chemlo0920 發表於 23-5-25 07:50
問空姐要carpet會點?

我只會同佢講中文~

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 23-5-25 09:03
大把人一路鬧大陸 一路返大陸玩 一路賺大陸錢添有咩問題?

鬧同搭嘅證實唔到係唔係同一班人,但已經證實有yc經常返大陸吃喝玩樂,BK已經有幾個。

伯爵府

XXJESTTEXX 發表於 23-5-25 08:03
佢地會答: Carpet is on the floor

甘要唔要問老人家唔識聽英文,係咪即是唔識聽人話

大宅

回覆樓主:

都炒咗人啦,仲搞咁多嘢做乜?又話要點樣點樣...其他員工係無辜㗎
唔鍾意咪唔好搭囉.
雖然呢三個員工真係唔抵幫,但都唔係殺人放火呀?放過大家啦...
成日喺度搞咁多報復對抗有乜意思呢?

大宅

1107king 發表於 23-5-25 16:14
工會有無揾3個當時人問究竟?開返個紀律研訊

嗰三個員工都畀人炒咗喇,仲要開紀錄聆訊?係咪想人哋頂唔順自殺,咁大家先至放過佢哋呀?
將心比己,誰人冇犯錯,啲人成日話畀啲機會黑暴嗰陣時啲人,點解又唔可以畀啲機會其他人呢

子爵府

ChingYee123 發表於 23-5-25 09:55
某些人一直慣咗歧視國內人,所以對於今次事件佢地會覺得好小事唧,佢地唔明亦唔忿氣點解搞到咁大件事。

其 ...

我同事咁樣評論:以前80/90年代之前香港繁榮過大陸,年紀40以上嘅中國人對香港都有香港90年代電影文化TVB劇集濾鏡嘅好感,但之後出世嘅新世代95後/00後/10後,佢哋成長年代係中國高速發展前所未有嘅繁榮,睇香港嘅眼光唔會再似佢哋嘅父輩,就調返轉唔會同你客氣。

首頁
34567...8

尾頁

跳至