自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-13 17:22
sorry
唔記得了,
净係記得有學科收親生仔(理大asso)要求低d的。

拿, 我打個底先, 早幾年我記得理大讀ugc 讀到year 2 GPA 得2點幾, Year 3 唔收要跌去讀poly speed, 而HKCC (即係ASSO) 要3點幾先入到UGC, 所以要問lecture 究竟係點樣先有把握收生

以上係有親人讀Poly & poly speed 講既

opclk99    發表於 23-6-14 09:34

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

challenging 發表於 23-6-13 13:05
唔好意思(emoji)咁即係話升第二年副學士成績要好進取,好勤力先有機會升自資學士位?
...

其實係第二年至第三年都要keep住GPA有3以上,拉返勻先係可能有3,或者都只係二點幾

坦白講,呢年咁低分,讀上去都會拖低晒啲分~
要了解吓,點解會咁低分?
係讀咗都唔識?定係冇努力?

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-14 09:39
多謝指教,
我家都唔洗參考了,
屋企呀2公子日日話得得得掂掂掂,

我唔會用買個學位返嚟形容讀self-finance, 因為有D 學系要求的GPA 係好高, 如果就咁讀下hr or marketing, 3都入到, 有D 讀self-finance 畢業可以去到3.8 first hon 畢業

如果令公子2.8以上又覺得可以搏下上返Poly UGC 咪 Go ahead, 另外搵定其他例如浸大既其他學科睇下有無可能, 其次可以買個保險報speed, 都係條條大路通羅馬, 無話一定hku cu polyu 先叫大學畢業, 正如vtc 都可以駁上thei 一樣係大學畢業

opclk99    發表於 23-6-14 09:56

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 challenging 的帖子

如果GPA連2.0都無, 應該係連副學士都畢唔到業, 莫講話升UGC。
有心的話,第2年要急追,最起碼畢到業先,再試吓搵D 自資學士課程。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

iamzoezoe 發表於 23-6-14 09:46
其實係第二年至第三年都要keep住GPA有3以上,拉返勻先係可能有3,或者都只係二點幾

坦白講,呢年咁低分, ...

問咗表姐嗰仔,佢話宜家讀緊BBA.揀錯科,完全唔想讀,所以佢問我,但係我又唔識,上來問下。他又想轉HD,唔知道有冇可能收佢。佢話想轉登記護士。佢好鍾意,好後悔之前沒有揀高級文憑
因為佢喺內地過嚟,好多嘢都唔識。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

challenging 發表於 23-6-14 09:54
問咗表姐嗰仔,佢話宜家讀緊BBA.揀錯科,完全唔想讀,所以佢問我,但係我又唔識,上來問下。他又想 ...
求其上個網,搵駐院護士學校睇下收生咩資格。

後生仔,大個仔,搵個料唔係搵識搵下化?

搵左料,報埋名先擔心「收唔收」都未遲。萬事唔好怕蝕底怕唔收就企左係度唔做,做左先講。

我話埋你知點搵:醫管局-醫護天地-專業培訓-登記護士普通科訓練課程2000-23

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

問咗表姐嗰仔,佢話宜家讀緊BBA.揀錯科,完全唔想讀,所以佢問我,但係我又唔識,上來問下。他又想 ...

就嚟放dse, 好多HD院校都密鑼緊鼓收緊生
叫佢拿拿聲打去院校問,當自己放棄bba, 用dse申請HD點申請
其實每年都有人揀錯科,佢肯由頭開始一定有機會,快d去安排啦

水晶宮

lecture 講BBA 係好多人揀但又覺得無咩得著既科, 既然讀得辛苦不如趁早轉系由頭來過提早止蝕

而家呢個社會環境, 讀nursing or 老人護理有前途, 而家好缺人

男爵府

kwhkwh 發表於 23-6-14 10:15
求其上個網,搵駐院護士學校睇下收生咩資格。

後生仔,大個仔,搵個料唔係搵識搵下化?

謝謝

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-6-14 10:16
就嚟放dse, 好多HD院校都密鑼緊鼓收緊生
叫佢拿拿聲打去院校問,當自己放棄bba, 用dse申請HD點申請
其實每 ...

謝謝各位

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

opclk99 發表於 23-6-14 10:16
想轉登記護士要想清楚,
我個女係RN yrs3.學生,
依行見屎/尿/血/打包(死屍)都要頂硬上還要返shift,
難得人家有心讀,呢啲苦楚當激勵,畢到業就係醫護界新力軍

opclk99    發表於 23-6-14 10:28
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

challenging 發表於 23-6-13 10:49
如果第一年副學士成績唔好(1.95分/1.78分)是否升唔到大學。第二年要攞幾多分先升到
...

副的士升到正式的士的機會係0

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

薯圈 發表於 23-6-13 10:51
我仲特登入來睇下什麼是"副的士" . 睇下同正規的士有什麼分別

我以為講影子的士

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

opclk99 發表於 23-6-14 10:27
Agree x 2
近年好多朋友/老闆/老同事仔女就係DSE高分但錯選BBA,
全部(係全部)出路都係油麻地。
BBA 每年收太多人,人工就自然麻麻地,加上仲有一班勁人會選擇 GBus, QFin

opclk99    發表於 23-6-14 10:47
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-14 10:27
Agree x 2
近年好多朋友/老闆/老同事仔女就係DSE高分但錯選BBA,
全部(係全部)出路都係油麻地。

讀社工要考慮下入職ngo 初期好低人工, 我識好多個都係11K - 13K, 要捱幾年跳返出去先會人工高返D

opclk99    發表於 23-6-14 11:45

侯爵府

選錯科咁拿拿臨依家去申請轉其他讀。
親友仔又係早幾年dse 後讀副學士IT,1年後覺得唔啱讀轉另一科。如是者又從頭讀過。昨天收到親友電話阿仔有教大offer ,总算上得返大學既路。條條大路通羅馬,認清方向就得

男爵府

tung0409 發表於 23-6-14 11:40
選錯科咁拿拿臨依家去申請轉其他讀。
親友仔又係早幾年dse 後讀副學士IT,1年後覺得唔啱讀轉另一科。如是者 ...

唔該晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊