自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

最大問題糸向男同學表白,比男同學笑佢肥,先至令佢有厭食症,加上學業壓力。
個男同學見到條片吾知有乜感覺。
要起底,好容易

男爵府

小ice 發表於 23-6-19 11:20
同意,心理強大比考第一更重要,人無可能一生順風順水,抗逆力太弱,一個小浪足以將你打沉
被同學仔笑肥笑 ...

我都覺得係!

侯爵府

2024年龍年勳章

Choochootrain 發表於 23-6-19 12:44
咁係…好多名校都係咁

可惜佢連名校都未入到就已經入咗青山

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

redhot 發表於 23-6-19 11:24
所以我覺得有誇張成份。

另外,後面嗰度,講到人人都迫害佢咁,佢話感冒發燒去睇醫生,啲醫生就話佢係咪 ...

個女仔自專太強
睇成敗好重要

最重要係
缺愛
一個唔惜自已的人
好難有人愛

返下宗教好d

珍珠宮

lihomahk 發表於 23-6-19 12:49
我認同你嘅睇法,個女仔喺有情緒病,而且若只是單厭食症唔會入青山,還有,短片只是女仔一人陳述,並不是 ...

對!我意思就是這樣

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-6-19 12:57
可惜佢連名校都未入到就已經入咗青山

成件事我覺得家長好有問題!自己個女咩事唔知架咩?即使唔知佢壓力大唔開心,個女食嘢有冇問題、有冇瘦咗,呢啲冇理由唔知,要學校老師發覺。有冇搞錯呀?我個仔放學返嚟食少兩啖飯我已經問佢有冇唔舒服喇

侯爵府

2024年龍年勳章

redhot 發表於 23-6-19 13:25
成件事我覺得家長好有問題!自己個女咩事唔知架咩?即使唔知佢壓力大唔開心,個女食嘢有冇問題、有冇瘦咗 ...

真係家長最大問題
講緊半年瘦咗兩倍
由肥妹變瘦骨仙
真係點會唔察覺

男爵府

redhot 發表於 23-6-19 10:14
講大話就未必,我覺得有誇張成份,或者應該咁講,佢呢度講嘅,未必係事實之全部。
...

可能呢啲係佢的「事實」,佢的感受,佢未必有心誇張

子爵府

唔敢睇,淨係睇你地啲留言都覺得會好心噏

珍珠宮

Dawnmama 發表於 23-6-19 13:36
可能呢啲係佢的「事實」,佢的感受,佢未必有心誇張

咁又係,佢第一身嘅認知同感受,並不等如完整嘅事件,因為每人嘅perception都不盡相同。

珍珠宮

2024年龍年勳章

黑白豬 發表於 23-6-19 11:59
認同你!我自已都一早睇左個片段,我就唔會太同情個女仔,我覺得係佢自已都係果d對自已要求好高既人,我都 ...

只能說呢個女仔抗逆力弱,家長也有問題,片中只得佢一個陳述,唔係要歧視佢,但佢講嘅未必係事實嘅全部,我唔會跟車太貼了,幾多真幾多係佢加鹽加醋無人知,人講嘢往往只講對自己有利嘅嘢,加上佢有情緒病精神病,有幾多係真?有幾多係佢“假想”出來?

伯爵府

虎到金來勳章

黑白豬 發表於 23-6-19 11:59
認同你!我自已都一早睇左個片段,我就唔會太同情個女仔,我覺得係佢自已都係果d對自已要求好高既人,我都 ...

我同意你,我睇左前半,已經覺得個女仔係面對唔到自己失敗,佢由細到大慣左比人讚,到佢有挫折,失手,佢面對唔到身邊既人唔讚,仲要彈,覺得自己唔係公主。所以,我無睇晒,因為前半段已經係焉停為佢自己解說,係家人迫成佢咁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

小ice 發表於 23-6-19 13:48
只能說呢個女仔抗逆力弱,家長也有問題,片中只得佢一個陳述,唔係要歧視佢,但佢講嘅未必係事實嘅全部, ...

在另一個帖有人講,佢曾經同呢位事主在同一group ,根本冇人bully 佢,仲對佢好好,但唔知點解佢周圍同人講人哋蝦佢。其實事主會唔會有妄想症呢?

網上既野,邊一方都不能盡信,正如上面jm所講,可能喺事主角度便是如此。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

多謝分享!
最記得佢果句: 連最重任的人都唔信我, 我馮咩覺得其他人會信? (太約係咁)
家人點對待真係好重要。

令我覺得最驚訝係, 佢話最尾個醫生同佢講好多鼓勵說話, 令佢好好多, 哩啲說話唔係應該係父母一早要講咩? 如果佢父母可以自細對個女唔好咁多比較, 多D鼓勵佢, 做佢樹窿, 應該唔會咁, 共勉之。

公爵府

galaxyjen 發表於 23-6-19 10:52
我前排睇完,都好sad。本身件事都唔係真係咁嚴重,點知越搞越衰.......

佢個故事都令我有好深的反思。做父 ...

好同意。
一個人冇可能永遠都第一,亦冇可能所有範疇都攞第一。 要教小朋友過一個平衡嘅人生,好過教小朋友做一個十項全能嘅人。
其實父母自己都冇可能完美啦,點解要咁要求小朋友呢⋯⋯

大宅

afterall 發表於 23-6-19 10:14
仲有佢返鄉下啲三姑六婆都話佢肥,仲乜攪成咁...blablabla...啲親戚成日都好多時說話令人有hard feeling而 ...
其實系, 唔好話返鄉下, 有時D 親戚聚會, D大人冇話題, 可能只系隨口講你肥, 問下考試考成點呀, 來來去去呢D話題, 小朋友細個可能會好在意呢D說話. 我女都試過比親戚話佢膚色黑, 矮細....

公爵府

redhot 發表於 23-6-19 13:43
咁又係,佢第一身嘅認知同感受,並不等如完整嘅事件,因為每人嘅perception都不盡相同。
...

其實睇片一開始佢喺幼稚園已經攞咁多第一,父母一路喺度讚佢,如果冇大人教佢平衡,佢可能只係一路建立緊虛榮(人哋讚佢),而冇建立到內在對自己嘅認同以及信心。所以佢好細個可能個性格上已經偏差左。正正係呢份偏差有機會令佢之後佢眼中嘅世界,同其他人眼中嘅世界唔一樣。
所以佢呢一個分享依然值得父母反思。到底我哋應該點樣去教育孩子走這條漫長的人生路呢?

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 23-6-19 14:20
在另一個帖有人講,佢曾經同呢位事主在同一group ,根本冇人bully 佢,仲對佢好好,但唔知點解佢周圍同人 ...

邊個post好想睇下

男爵府

畀面勳章

加菲貓3 發表於 23-6-19 09:46
講開讀書逼就曬氣,讀書有用,係讀到精英先分別大,等于考dse,你23分同20分,有分別?月入差幾萬?如果唔 ...

你都好呀! 迫到佢90分!
但要迫佢溫書,想比合格拎高少少分,已經好難。。

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-6-19 14:20
在另一個帖有人講,佢曾經同呢位事主在同一group ,根本冇人bully 佢,仲對佢好好,但唔知點解佢周圍同人 ...

邊一個帖?

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊