自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 17:15
當時我的確有擔心讀完hd Asso升學問題
覺得有心讀,自資都叫係degree, 儲舊錢之後出國讀master「洗底」, ...

可唔可以透露你女女當年DSE幾多分?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

hudsonchui 發表於 23-7-21 17:57
中文死亡之科

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 17:11
咁都要睇資質同個人努力(講真)
學校叫補返科,會較常出現在轉科目,有機會需要overload,仲要夾啱時間( ...

你個女目標明確,又有毅力,叻女!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

熊熊老婆 發表於 23-7-21 18:11
可唔可以透露你女女當年DSE幾多分?

Best 5 得十幾分

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 18:21
你個女目標明確,又有毅力,叻女!

佢唔算讀書叻,不過佢有目標,同知道要努力
我已劏雞還神

Dse階段係佢人生最難過,佢唔係考試材料,唔夠高分(幾乎全部比預期低)
狠狠跌過一舖之後,上大學認真咗又有目標咗,亦搵到自己興趣。大學評估亦較多元化,佢證明到自己我都老懷安慰嘅

所以dse失手嘅同學都要加油!

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

happysmileha 發表於 23-7-21 16:26
其實, 係大學讀完4年同係asso/HD 讀完2年再上大學2年, 畢業出黎果張證書有無分別? 公司會唔會見你係asso ...

張證書無分別,係CV唔同啫。
請唔請你,每間公司、每個interviewer 有唔同嘅考量因素

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 18:28
我已劏雞還神

囡囡

伯爵府

hudsonchui 發表於 23-7-21 10:52
多吾多人其實夠資格入大學,例如分介乎18-20分,但心儀個科八大又入吾到,讀assco 兩年再博入?定入八大讀d ...

個個都話8大,其實個個想入既都係果4-5間

公爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 18:24
Best 5 得十幾分

你個女好叻 !

公爵府

牛年勳章

Mrs.Wong 發表於 23-7-21 18:30
張證書無分別,係CV唔同啫。
請唔請你,每間公司、每個interviewer 有唔同嘅考量因素
...

我做商界嘅朋友話而家啲大學生,就算三大出嚟,有啲都混混噩噩!
所以最緊要係面試表現好,做嘢負責任、肯做肯學、有禮貌,先係王道!

男爵府

2024年龍年勳章

minniemouse131 發表於 23-7-21 11:40
讀ASSO 學費應該貴好多,駁到就話,駁唔到咪要俾5年貴學費?

Asso學費都係5萬幾蚊一年,唔係貴好多。

如果你在意學費既話,咁讀資助既HD最抵,3萬幾一年。又可以升返8大既year3!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 18:28
我已劏雞還神

希望你唔好介意,我小朋友後年升小,我心儀港同小學。

我記得你兩個小朋友都係讀港大同學會小學,佢哋係咪都直上港同中學?
但兩個DSE成績都唔太理想,其實係咪港同教學模式同DSE唔太接軌?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

happysmileha 發表於 23-7-21 16:26
其實, 係大學讀完4年同係asso/HD 讀完2年再上大學2年, 畢業出黎果張證書有無分別? 公司會唔會見你係asso ...

大學畢業證書冇分別,睇下攞唔攞到first honour, second upper, second lower....

大公司HR多數睇埋ASSO transcript, 不過ASSO上得八大Y3, transcript都唔會差得去邊

公爵府

薯圈 發表於 23-7-21 11:39
直入year 3要夠Gpa先得, 更多係由year 1 讀起。

喺bk嘅感覺係, dse唔夠分, 跟住就讀副學士, 跟住就駁番 u degree year 3. 唔明點解副學士嗰兩年可以犀利

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

我已劏雞還神

好明白,有時條路唔係直, 波out咗少少,但係又入返軌道。

DSE真係人生其中最大嘅考驗之一,真係慣低一鋪先知死,先知道之前唔夠努力,要加倍努力邁向入大學目標。

有時真係估唔到佢哋之後搵到自己興趣嘅科目同未來人生目標。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 17:15
當時我的確有擔心讀完hd Asso升學問題
覺得有心讀,自資都叫係degree, 儲舊錢之後出國讀master「洗底」, ...

讀咗大半年 year 1, 跟住用 non jupas 申請轉u
--- 當時使唔使 quit 咗讀緊嘅大學先? 心儀嘅u 係睇當年嘅dse成績決定收唔收, 定睇讀咗嘅 u 大半年嘅成績 ?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我已劏雞還神

你女好叻
我都希望我仔入去asso後比心機讀,2年後駁返上u

珍珠宮

ocarebear 發表於 23-7-21 19:29
喺bk嘅感覺係, dse唔夠分, 跟住就讀副學士, 跟住就駁番 u degree year 3. 唔明點解副學士嗰兩年可以犀利
...

因為佢地只見到成功嘅例子,但其實駁唔返上去,或只駁到year1 嘅都唔少架

珍珠宮

ocarebear 發表於 23-7-21 19:45
讀咗大半年 year 1, 跟住用 non jupas 申請轉u
--- 當時使唔使 quit 咗讀緊嘅大學先? 心儀嘅u 係睇當年嘅d ...

我可以話你聽,由一間u嘅degree轉去另一間u嘅degree, 係超級超級難。

珍珠宮

ocarebear 發表於 23-7-21 19:45
--- 當時使唔使 quit 咗讀緊嘅大學先? 心儀嘅u 係睇當年嘅d ...

.

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊