自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

nownowma 發表於 23-7-22 08:55
真係好同意
批評得好好

根本係D餅店商業操作,令D人覺得要做依D無謂野!走就走,搞咁多野,嘥氣!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我第一份工唔知要派散水餅,last day臨走前俾個男同事串

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

呢個我又覺得唔係文化,鍾意可以請、唔鍾意咪唔請囉,冇人叫你跟風㗎!有guts有性格唔好理人吖嘛~做咗自己唔開心,就鬧係辦公室文化?

珍珠宮

anita_yps 發表於 23-7-22 17:44
我第一份工唔知要派散水餅,last day臨走前俾個男同事串

佢有冇請你食飯farewell?

子爵府

2018復活節勳章

ms.aeroplane 發表於 23-7-22 17:41
根本係D餅店商業操作,令D人覺得要做依D無謂野!走就走,搞咁多野,嘥氣!
...

真係愈搞愈多花款
加上我做野嗰度, 唔同team 都照送
講真有時都唔知邊位送, 見都未見過,
升職又送, 走又送, 個個送嘅已經唔係平時見開美心靚西餅,
係更多花款, 又犀利在咁多人都無撞款

伯爵府

回覆樓主:

我都覺得冇謂,99%既人係唔會再聯絡,除非佢有請我食飯咁禮尚往來ok, 其他人真係唔想請

水晶宮

回覆樓主:

早排有個我勁憎嘅同事走,佢係低調走的!
點知同team嘅同事話夾錢買花送比去,仲要去公司附近d高級花店,佢地以為$200有找,我話間花店你睇得上眼嘅起碼$1500起跳,佢地即時縮沙,求其買盒稍高級嘅朱古力送比佢
其實同team嘅人都唔鍾意佢,但又喜歡做門面野,真無聊!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實有乜好批?人地要做唔代表人人都要做,自己想就做唔想咪就咁走人,no big deal!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

BKFinder 發表於 23-7-22 17:56
佢有冇請你食飯farewell?

梗係冇啦,如果有我都會問下D資深同事係咪要回禮之類,後來返到屋企同我阿哥講先知有散水餅呢樣野

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

佢可以安安靜靜坐到放工㗎喎,有咩咁需要理解啫,無事尋煩惱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

newcook 發表於 23-7-22 18:22
其實有乜好批?人地要做唔代表人人都要做,自己想就做唔想咪就咁走人,no big deal! ...

咪就係,雞毛蒜皮都要借題發揮擦存在,真係多咗好多呢啲作狀嘅人

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係有啲無謂

別墅

2024年龍年勳章

入鄉要隨俗

珍珠宮

羅繞睛 發表於 23-7-22 07:44
超級認同,唔知幾時發起嘅怪文化。我有日唔做我只會請有同我farewell嘅同事食餅,其他再見都未必講。
...

我有同事做得出: 食人 farewell lunch, 但唔派散水餅。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊