自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

子爵府

kwhkwh 發表於 23-7-26 16:09
同意!

唔係俾唔起錢,但俾錢都買唔到「基本」服務,唔好同我講茶餐廳企堂黑面是正常。

咪係,比得呢個錢都系想享受下,做得好啲都比得值吖,比多啲tips又點話?但做到咁叫人幫下經濟?即當人水魚姐。比得起都吾想益佢地。

水晶宮

Vengerov 發表於 23-7-26 15:20
次次去深圳食先覺得自己似返個客,香港食嘢消費似乞食。貴嘢都會留返深圳食。800樓下omakase不知幾高質素 ...

你第一句真係講得好啱!!

水晶宮

kwhkwh 發表於 23-7-26 14:52
我已經努力做緊啦。

留港消費一肚子氣,何必呢。

其實,有啲香港店舖真係…服務態度差。

何必比錢受氣。

同埋,食可以簡單煮或兩餸外賣;其實日用品一件用好耐。都好少買。係住呀、教育才花錢多。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Vengerov 發表於 23-7-26 17:47
咪係,比得呢個錢都系想享受下,做得好啲都比得值吖,比多啲tips又點話?但做到咁叫人幫下經濟?即當人水 ...
米就係!難為有留言咁厚面皮地話受損經濟。

錢我辛苦搵,又不是西客,一句經濟就要我受黑面食垃圾?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

Tobbyy 發表於 23-7-26 17:02
太興完全同意佢地十問九唔應。油塘太興行行企企見到扮見唔到, 一係叫你等一陣,叫咗幾次後同我講掃code, ...

太x以前啲叉燒幾好,而家越來越差。佢間姐妹店敏x冰室,我路過都不想食,貴,不值。叉燒旦飯都70多元。

侯爵府

Astra00 發表於 23-7-26 17:51
其實,有啲香港店舖真係…服務態度差。

何必比錢受氣。
香港地西客多,我明既,受了西客氣有本事米還番俾人囉,何必為難正常客戶?冤有頭債有主係米唔識?

水晶宮

kwhkwh 發表於 23-7-26 17:52

同意。經濟差淨係佢哋受影響咩?大把人因此凍薪減薪,甚至乎裁員,都因為疫情。

每一元都有血有汗捱返來。

我早幾日同仔說,不要看少幾元,街市臨收檔十元有3-4碟菜仔!以前都為左慳一程小巴,步行十分鐘,來回兩母子慳左10-12元!夠買一兩斤菜!

侯爵府

開心吸收勳章

無比較無傷害, 係香港既餐廳, 要杯水都要3催4請. 再吾係指你自己去攞, 香港無服務可言, 只一個字 錢.

子爵府

kwhkwh 發表於 23-7-26 17:52

佢地咁鍾意支持咪繼續支持,不過唔好忘記其實佢地都有份縱容呢d垃圾質素餐廳。一句話支持本地嘢,幾西面幾難食都繼續幫襯喎,即當人老襯姐,不如直接眾籌啦。

kwhkwh    發表於 23-7-26 18:03

水晶宮

kwhkwh 發表於 23-7-26 17:55
香港地西客多,我明既,受了西客氣有本事米還番俾人囉,何必為難正常客戶?冤有頭債有主係米唔識?
...

有啲人不是咁想。好似我奶奶,明明佢大女同女婿當年零家用,佢都好意恩出聲加我哋家用。我就係用呢句「冤有頭債有主」回應佢。

你不出聲不行動,佢只有當你水魚。

同樣,啲人咁玩謝自己盤生意,佢哋自己受返。

珍珠宮

回覆樓主:

特別係cafe, 貴得來食物價值唔成正比

碌好耐openrxxe, 都搵唔到一間想去試的

珍珠宮

食玩最貴,衫褲鞋襪正常

侯爵府

Astra00 發表於 23-7-26 17:55
同意。經濟差淨係佢哋受影響咩?大把人因此凍薪減薪,甚至乎裁員,都因為疫情。

每一元都有血有汗捱返來 ...
講起車,我而家寧願行多幾步,車資固然係問題。但好司機燶賣少見少!好地地做乜Chok 到架車上乘客企唔穩/坐唔定。我有落安全帶。

在國內叫車,我覺得坐車走平路。在本地我覺得坐緊貨車在行石仔路。

子爵府

lingw. 發表於 23-7-26 17:59

openrice超搵笨,上次食間150開心得兩個唔開心,難食到!已奶過多次嘢,唔會再信openrice

珍珠宮

babytt2 發表於 23-7-26 17:20
我好憎好似求佢咁,我寧願自己做

唔夠人手我都明,但唔好當透明
嗰時剛開始掃Code落單,唔知先叫佢地,如果掃code早講,我未至於唔識掃code落單嘅手機盲。你講得啱,當人透明,我咪以後唔食囉,摺埋仲好,真正唔洗做。

侯爵府

月亮免 發表於 23-7-26 14:47
餐廳:限時、貴、排隊、食物質素同價錢唔成正比、坐得迫、侍應西面冇服務可言

我已減少喺香港食貴野,留番 ...

侯爵府

lingw. 發表於 23-7-26 17:59

係!Ucc, Melow brown揾笨!

大宅

回覆樓主:

剛星期六約朋友去尖沙咀樓上印尼餐小店食晚飯,坐低無耐聽到疑似老闆娘不斷質問店內後生女待應有無同客人講用餐時間限80分鐘。原來有個男客人坐了一會等人中。

餐廳要客人自己行去斟清水,叫串燒又要限每人最少兩串。一粒花枝丸切一半,兩片半粒(即一粒) 當一串,揸D沙爹汁盛惠$35再/串。

當晚我由6点半坐入至離開時一直未滿坐,但我同朋友傾傾下老闆娘就擺明車馬遞上賬單話已夠80分鐘催要結賬,原來仲要行出收銀俾錢。 唔好賴後生待應態度問題!

難得約朋友食飯邊食邊傾,兩小時都未夠啦
香港食肆限時限刻又受氣真係好討厭

珍珠宮

Tobbyy 發表於 23-7-26 18:07
嗰時剛開始掃Code落單,唔知先叫佢地,如果掃code早講,我未至於唔識掃code落單嘅手機盲。你講得啱,當人透 ...

掃code 又係超低能,樣樣都搵唔到,加特價又唔知係邊

開個班教人點用,寫notes , 啦

珍珠宮

Etcetc 發表於 23-7-26 18:14
剛星期六約朋友去尖沙咀樓上印尼餐小店食晚飯,坐低無耐聽到疑似老闆娘不斷質問店內後生女待應有無同客人講 ...

如果佢講明我會接受,但未滿枱就趕人走差d

首頁
34567...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊