美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-25 12:56
我自己用淡斑產品已經冇乜淺層斑,打laser只係當清下d中深層色素(荷爾蒙斑)和嫩膚保養。
我唔係打過好多 ...

你係專業用家啊,之前都見你有唔少專業嘅美容產品心得。請問你用緊邊隻淡斑產品呢?

水晶宮

LoveCorgi2 發表於 23-9-25 13:13
你係專業用家啊,之前都見你有唔少專業嘅美容產品心得。請問你用緊邊隻淡斑產品呢?
...

淡斑我主要靠搽retinol, 現在長用Jan Marini Luminate Face Lotion (arbutin + 0.3% retinol)有效果就懶得轉產品。

而且用0.3 retinol冇咁strong,比較適合我高能量醫美療程前後用,唔使停用咁長時間。

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-25 13:55
淡斑我主要靠搽retinol, 現在長用Jan Marini Luminate Face Lotion (arbutin + 0.3% retinol)有效果就懶 ...

邊度有得買呢隻Jan 呢?是否不會太刺激皮膚?
搽呢一隻lotion是否可以代替那些retinol 精華?
以前有啲好似係什麼CF10, 15, Dermacept 10,唔知仲好唔好?

複式洋房

Elenalan 發表於 23-9-25 09:00
我打 M22後反黑了兩三個月,唔敢再打。

咁驚
係邊到打

複式洋房

CjinhCjy 發表於 23-9-25 06:35
反黑其實機會好低
最緊要搵間有信心既大公司做
Stellar 就係M22 其中最新一代既機,本身皮膚乾做完任何激 ...

可否pm地址同價錢?Thanks

水晶宮

LoveCorgi2 發表於 23-9-25 14:28
邊度有得買呢隻Jan 呢?是否不會太刺激皮膚?
搽呢一隻lotion是否可以代替那些retinol 精華?
以前有啲好 ...

我o係淘寶授權店, 睇完評語再格下價, 亦有amazon 和skinstore買過。

我長用retinol差唔多9-10年, 曾經最高用到0.75% (會紅、甩皮), 所以現在降番去0.3%, 對我係一個尚算溫和又有效的濃度。

如果從未用過retinol, 建議由好低濃度用起 (e.g. 0.2%或以下), 好似Kiehl's都有出0.1%的retinol, 小紅書都好多人分享A醇效果, 太急於用高濃度一樣好易反黑。

我以前用左好多年左旋C精華 (e.g. SkinCeuticals CE呢類), 又用過好長時間其他C, 最近3年都係長用VC-IP(即係HABA美白油成份, HABA 3%, 但我用到10-15%)。因為低刺激,脂溶性, 同護膚油類產品或者溝面霜用都好夾, 夾到我skincare routine, 而且美白淡斑效果比我用過其他C都好(但要持久用)。

水晶宮

TracyWong_ 發表於 23-9-25 16:42
咁驚
係邊到打

診所打, 個醫生都幾出名, 但我唔開名喇。
成過流程我睇唔到診所有問題, 我反而覺得係我唔適合打光子, 對我太刺激。
之後我上小紅書, 都見到唔少人有我呢種情況,。好多人打完除了搽足防曬, 都做足物理防曬(全天候戴防曬全面罩)。
我自問做唔到全日戴個臉堅尼咁o既防曬面罩, 但都有搽足防曬, 又冇逗留在室外, 都反黑, 我相信係我本身體質原因多D。

我反黑了3個月變番正常, 之後再隔兩個月打左一次hifu, 都冇乜大問題...我估我D反黑應該完全回復正常。
唔打IPL, 就打番普通laser囉, 最緊要係適合自己。

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-25 21:06
我o係淘寶授權店, 睇完評語再格下價, 亦有amazon 和skinstore買過。

我長用retinol差唔多9-10年, 曾經最 ...

咁你係用Jan 嘅lotion +VE IP嗎?
VE IP就係整個名?

水晶宮

LoveCorgi2 發表於 23-9-25 21:33
咁你係用Jan 嘅lotion +VE IP嗎?
VE IP就係整個名?

VC-IP係維C成份, 好多牌子都有 (你去google、淘寶search VC-IP都見到好多產品, 唔係指定一隻牌子,我意思係我會搵有呢個成份和濃度的產品用), 10%就已經有明顯效果。唔用oil serum, 都可以用cream, 睇番自己點樣配搭。
VC-IP 早晚都用得, retinol成份產品晚上用。

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-25 22:23
VC-IP係維C成份, 好多牌子都有 (你去google、淘寶search VC-IP都見到好多產品, 唔係指定一隻牌子,我意思係 ...

明白,謝謝分享。很高班的用家

水晶宮

LoveCorgi2 發表於 23-9-25 22:25
明白,謝謝分享。很高班的用家

例如呢支微光油我用了6支,VC-IP 10%,鍾意佢base oil用仙人掌籽油和squalane, 好補濕。我用佢搽到頸(喉位)中間一撻斑冇左,好開心,因為呢個部位打唔到laser的。呢個芳療師d配方護膚油性價比好高好抵用。
attach0/tmp/phpHWz6Uh

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-25 22:47
例如呢支微光油我用了6支,VC-IP 10%,鍾意佢base oil用仙人掌籽油和squalane, 好補濕。我用佢搽到頸(喉位) ...

幾正喎,嘗試search但search不到

水晶宮

LoveCorgi2 發表於 23-9-26 00:51
幾正喎,嘗試search但search不到

【淘宝】https://m.tb.cn/h.5Uw3gl4?tk=CdblWaoMTYI CZ0001 「罗梵芳香私人定制小白油面部眼部女神乳香闪光沙棘果畅呼吸精华油」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开

伯爵府

Elenalan 發表於 23-9-26 12:05
【淘宝】https://m.tb.cn/h.5Uw3gl4?tk=CdblWaoMTYI CZ0001 「罗梵芳香私人定制小白油面部眼部女神乳香闪 ...

謝謝

禁止訪問

別墅

牛年勳章

CjinhCjy 發表於 23-9-25 06:35
反黑其實機會好低
最緊要搵間有信心既大公司做
Stellar 就係M22 其中最新一代既機,本身皮膚乾做完任何激 ...
我之前上網睇到話Stella同上一代M22其實係冇分別, 只係原廠模式多左幾樣野揀, 個外形唔同左

禁止訪問

別墅

Elenalan 發表於 23-9-25 11:22
Lumenis M22第七代,我係見完醫生再由治療師打,打左2個濾片(去紅和美白)本來打3個的,但治療師話第一次 ...
冇乜斑打M22反黑機會應該好微架喎, 我打左3次去左啲細細粒斑, 暫時幾好, 膚色均勻左好多

子爵府

Elenalan 發表於 23-9-25 09:00
我打 M22後反黑了兩三個月,唔敢再打。

我去試做M22都試過深色又大咗

水晶宮

magcat 發表於 23-10-21 22:49
我去試做M22都試過深色又大咗

我係全塊面深色左,唔係斑深左,之後正常保養就慢慢恢復正常,大概3個月。不過我唔會再打光子了。睇小紅書都好多人似我咁(但有d成大半年先恢復,有d超過一年都仲係黑左2度)。我打普通q switch laser又冇問題喎。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊