自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

pizzafat 發表於 23-8-31 22:35
我都係聽人咁講,但可能send親都係大公司,所以無得見都係正常嘅…又可能咁耐唔轉工,HR對我都無興趣
...

呢個都係原因,一個resume十幾年只做過一家公司可能會被解讀成害怕變化、甘於平淡、唔夠aggressive,大公司比較在意呢啲
不如先試試啲local 中型公司,做兩年再轉回大公司,個story會容易吸引雇主
另外大公司特別係MNC都在緊縮,今年唔會有太多機會,等等明年吧

伯爵府

回覆樓主:

調整心態
有朋友又係一份做了廿年嘅工,做到左右手,人工5萬
佢係突然比老闆身邊嘅黃馬掛取代
公司賠足比佢
但佢嘅人生好以毀了
接受唔到
放唔低身段,接受唔到新環境
拒絕家人朋友接觸
最後妻離子散
我朋友係女方,單住個仔,仲要供樓
好彩接埋父母嚟住,多個照應

所以千其唔好謝
人工好多條路
楂Uber, 做步兵都揾到錢

珍珠宮

大姑娘 發表於 23-9-1 13:27
你話留低既唔好得去邊呀? 最叻係你囉!

講緊升職呀

子爵府

小談心 發表於 23-9-1 13:40
調整心態
係呀, 要放低身段, 接受現實。 同自己講, 要忘記以往種種, 當自己係新人一個去投入市場, 唔好拎新公司同舊公司比較, 否則好痛苦!

子爵府

pizzafat 發表於 23-8-31 22:15
一份工做左十幾年,由畢業做到中年,由底層做到中層(非專業人士)公司預告過埋年會摺,要開始搵工了

十幾 ...

有個中年人士,40歲中三學歷畢業,係間上市公司做咗二十幾年,由最低升到上主管,可惜不思進取,冇再去進修,以為可以做到退休,點知一個浪,成個部門解散,出到去雖然好多公司話佢好有經驗,但係得中三冇間公司請佢

最慘佢平時嘆慣食慣,每個月兩皮幾嘢一蚊都唔剩,仲要爭落周身卡數,結果失業幾個月已經比大耳窿追

所以中年人一定要放下身段,其實保安仍然需要大量人才

男爵府

一份工做左十幾年,由畢業做到中年,由底層做到中層(非專業人士)公司預告過埋年會摺,要開始搵工了

十幾 ...

試吓減價或轉行,物管人工同成工機會較高,唔好諗埋一面。

侯爵府

baby668 發表於 23-9-1 16:11
有個中年人士,40歲中三學歷畢業,係間上市公司做咗二十幾年,由最低升到上主管,可惜不思進取,冇再去進修,以 ...

兩皮野,大把工可以揀
五六皮果班先難搞

男爵府

心理上一定唔好過,咁多年都冇轉過環境旁惶肯定有。但唔好太俾情緒影響,努力執好CV先,坊間有d人教寫CV最好都研究下,之後先努力send信。未搵到本行就搵part time頂下先,唔好理係唔係基層工作,搵錢唔可恥,慢慢就會好架啦。心態要強先幫到自己,加油

男爵府

baby668 發表於 23-9-1 16:11
有個中年人士,40歲中三學歷畢業,係間上市公司做咗二十幾年,由最低升到上主管,可惜不思進取,冇再去進修,以 ...

唔駛驚,巴士車長人工都$27300,駛乜都主管

男爵府

小談心 發表於 23-9-1 13:40
調整心態
中年危機嘛!大把男人為了面子,放不下身段,不能接受現實,將不得志的鬱氣向最親的人發洩,

結果:由只是失業→失婚→失去家庭最親的人=三失。

所以要睇得開。好運之前行了,惡運來了,最後結局如何,看你如何理性應對這個運了。

沉得住氣,面對現實,腳踏實地,不好高鶩遠,便可平安過渡

男爵府

夕張蜜瓜 發表於 23-9-1 10:02
erb有學歷限制,大學畢業應該讀唔到

有下限冇上限,以前吾同學歷津貼有吾同,但今年改左劃一津貼。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

子爵府

singwin 發表於 23-9-1 16:52
唔駛驚,巴士車長人工都$27300,駛乜都主管

重點果個人連車牌都冇,仲有千祈唔好信廣告最高收入,我幾個朋友都揸過巴士,個個做一年之後都頂唔順辭職,又辛苦又受氣,人工又低,只要收到人投訴,每個月就會被扣幾千蚊勤工獎,仲要成日帶父母返工,俾乘客問候,又試過俾人撞,然後對方屈係佢撞埋你去,又要上庭又要比公司責罰,總之壓力巨大,人工極低

大宅

多謝大家回覆支持!算好彩我係呢間公司雖然咁多年,但keep住做嘅嘢都有update 自己同算係工作範疇,依家e commerce , app development, digital marketing 我都識

CV我都已搵HR 朋友執過,可能真係市差,會keep住搵等機會

一方面依家開始練番oral & writing for interview ,希望機會嚟到時自己都可以準備得好啲

大宅

十幾 ...

市道唔好,要搵到份好工唔容易

大宅

pizzafat 發表於 23-9-1 22:55
多謝大家回覆支持!算好彩我係呢間公司雖然咁多年,但keep住做嘅嘢都有update 自己同算係工作範疇,依家e c ...

加油

大宅

去做下義工,包你有回報。

大宅

No113113 發表於 23-9-1 12:58
我不信難搵工。
出面個個吹到話難請人。

而家的確難搵工,我有朋友搵兩個月都未搵到,請人難都係事實,而家好多公司壓低budget但又想請有經濟嘅人,變咗搵工同請人都變得好難

男爵府

pizzafat 發表於 23-9-1 22:55
多謝大家回覆支持!算好彩我係呢間公司雖然咁多年,但keep住做嘅嘢都有update 自己同算係工作範疇,依家e c ...
JM 我地同行, 如果有時間可以睇下AI寫稿同做圖。我而家成日會用到,同埋老闆見你識新野會印象好好多,加油呀。
我以前photoshop只係識皮毛,又唔識做片,而家可以一個人做埋呢d, 當然唔係好專業,但始終好多公司都冇designer, 唯有自己做埋

男爵府

回覆樓主:

複式洋房

唔驚,香港缺人,總會找到

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊