自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

heilok 發表於 23-9-9 10:30
唔可能,係嘅話就無facial 鋪唔犯法。
而且呢d 係私人金錢關係,點會有法律保障。
...
Facial 吾糸教育
補習系教育,受到規管

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 anna59 的帖子

其實佢私人,我都無得追架啦。佢知我地址,知我小朋友名讀咩學校。我只知佢姓咩,唔知全名,唔知佢地址,得個電話。。。。佢而家甘失蹤我又可以點。。。最多咪報警備案。。。(但無詳細資料可能都唔受理)

大宅

chanti 發表於 23-9-8 22:19
嘩、咁你都忍到!
根據騙案個d人講、呢d 走數,走佬係報左警都冇用。去fb 補習group 開post 唱衰佢啦。
...

同時可以提醒其他家長

公爵府

wendyaupooh 發表於 23-9-9 10:08
回覆 RoseRosa 的帖子

佢就係話我成日甩堂,影響佢教學。所以要我比定晒錢。即係甘,話就話上唔到可以改, ...

我搵嘅上門老師,基本上都好難改時間,佢地係一個接一個,仲要就地點。我試過樂器老師遲到半小時,即日佢要準時走,之後係下一堂上足個半鐘。我其實唔想,但一次半次就算,如果多幾次我會換人。所以你忍到佢咁一定有你嘅原因,係我一早就換咗。但喺佢立場,收你多幾個月學費係保障佢,佢應該覺得你想換人又唔會早通知,所以要你交多幾個月學費先肯keep 嗰段時間俾你。

公爵府

anna59 發表於 23-9-9 10:44
Facial 吾糸教育
補習系教育,受到規管

只有學校先受規管。

大宅

RoseRosa 發表於 23-9-9 09:38
吓,私補竟然要預繳才補!

我細仔有補外籍老師英文係逐堂俾錢,簡簡單單,冇上就pass, 唔使諗時間補堂。

以前係逐堂俾,依家多咗補習老師要預繳,話保障佢嘅收入同埋預防臨時放飛機的家長,但呢種做法就只保障佢哋,無保障家長,正如樓主咁,無得追番!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 heilok 的帖子

唔緊要既,我唔接受就係啦。我都明白老師會趕場。只係突然間改條款甘我咪拒絕囉。即係如果佢已block我(相信都幾大機會係),即係預左佢9月餘下既堂唔會退錢亦唔會上堂啦。

大宅

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:07
話說。。。呢個補習要預繳(私補)。甘都接近一年了,中間老師其實每堂都遲到(最長試過遲超過1粒鐘,而每 ...

我搵私補或我啲仔女幫人私補,從冇試過預繳一個月,最多今堂比埋下堂錢,你呢個私補都幾衰,成日遲到,仲要而家擺明呃錢,你應該有佢資料,俾最後警告佢,唔退錢就報警

大宅

happytabo 發表於 23-9-8 23:10
我都係响fb補習group搵老師,好唔好真係好講彩數 試堂我一定會俾學費,但好多老師會要求先入數 ...

同意,我都係咁做!

大宅

Kellytai 發表於 23-9-8 23:24
係,我之前都上過fb 搵老師,我講明一定唔會預繳+ 上完堂先比學費,叫啲人接受先好搵我

...

呢個好方法

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 23-9-9 09:49
回覆 crystal媽咪 的帖子

同佢聯絡開個部既whatsapp仍有頭像。用新既睇佢資料就睇唔到囉。。。甘即係有無b ...

你喺佢contact list入面,所以見到佢頭像,同佢有冇block你無關。你send唔到訊息俾佢即係佢已經block咗你。祇是佢冇從contact list入面刪走你,我覺得咁係方便佢喺WhatsApp度block你所以至唔刪。

珍珠宮

你用其他電話send嘢俾佢,send到嘅咪即係佢block咗你舊電話。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wendyaupooh 發表於 23-9-9 09:49
回覆 crystal媽咪 的帖子

同佢聯絡開個部既whatsapp仍有頭像。用新既睇佢資料就睇唔到囉。。。甘即係有無b ...

有頭像,冇block
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

私人補習從來唔會預繳,反而以前係上完一個同月至比錢(我幫人補習年代),好彩你精明無預繳埋今年學費,佢諗住你會算數唔追究,個個蝕一個月比佢都好和味,支持報警同上FB 唱佢。

大宅

wendyaupooh 發表於 23-9-9 01:40
回覆 Jasminema2012 的帖子

其實學校唔會理既。官校另計啦。一般既辦學團體唔會理。 ...

你知唔知佢邊間教?

男爵府

回覆 wendyaupooh 的帖子

挨!個頭已經開得唔好,個補習會覺得你冇咗佢唔得(當時),所以話事權在他(她)手上。個補習經咩圖徑揾嘅呢?呢啲咁嘅,好離譜,咁冇交戴,如係我我用完第一次學費就即停。除咗學琴,我哋未試過私補要預繳

大宅

wendyaupooh 發表於 23-9-8 22:07
話說。。。呢個補習要預繳(私補)。甘都接近一年了,中間老師其實每堂都遲到(最長試過遲超過1粒鐘,而每 ...

我係你一早唔搵佢補了,你仲補左一年,下次私補可以提議每星期付款

大宅

heilok 發表於 23-9-9 10:54
我搵嘅上門老師,基本上都好難改時間,佢地係一個接一個,仲要就地點。我試過樂器老師遲到半小時,即日佢 ...

但樓主話個老師自己話補到9月,佢先比埋9月(因老師話佢想要嘅時間已比人hold 左)

之後個老師話改左其他人,要佢預繳10-12月,樓主唔接受,叫佢退返9月錢

如以上正確,咁補習老師一開始都講左補埋9月,點解樓主唔接受預繳10-12月就失蹤? 佢補埋9月嘅話,咁樓主都應該接受

男爵府

回覆 doryi 的帖子

東張西望,好提議呀

珍珠宮

你補習埋就算,唔好再補,做老師既態度有問題,除非真係補到你小朋友好高分,唔係都唔成理由繼續揾佢
上fb post佢啲,又係無咩用,佢又用其他account或電話,又再揾新學生
我都試過有補習老師呃咗我一堂錢,同埋無禮貌,加上佢話佢自己英語口音好正宗,但我一聽已覺嘥氣,唔會再揾佢

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊