自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

carolwongmama 發表於 23-9-22 12:37
欺凌事件要盡快處理,否則事件會變質及令女兒難受,我覺得校方處事太慢,一些紀律嚴的學校會即罰攪事學生及 ...

處理問題經驗要很夠

複式洋房

回覆 Moti 的帖子

感謝你回應你嘅心聲,我理解你的想法,更加理解我太太。但其實我地做父母最想咩先,是否最想小朋友開心先?所以做咩事都要為佢先作考慮,唔係我地發完脾氣拍拍籮柚就完事!因此我嘅作為最起碼係個女最想得到嘅。咁就夠了。

複式洋房

回覆 k_wong7 的帖子

正正就係佢會反抗,而佢反應愈大。人地就更加覺得好玩,先至停止唔到。我有叫佢唔好理佢,但佢自己就係忍唔住,不過3年級好難做到,其實大人都未必得。

複式洋房

回覆 朱古力包包 的帖子

多謝你,其實去邊度都有呢啲事。我知道反應愈大,人地覺得更好玩。呢件事暫時得到好好嘅解決,先看一排,真心感謝你

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

樓主啱

複式洋房

回覆 傻太 的帖子

其實真心講句佢俾到我嘅感覺係真誠的,有心去處理的,只係佢做法太保守。未做到我地要求,先至令太太反應過咗火,而小朋友心理未去到唔要返學,反而哭求媽媽不要換學校!我覺得女兒好正面,冇因為1、2個同學令佢去放棄而家嘅學習環境。我當然支持個女!

複式洋房

回覆 zitamamama 的帖子

我明白,認同,更支持你嘅方法。其實我都係咁教個女,但係佢似阿媽咩都唔會忍一忍。諗一諗其實最初嘅女同學我地找家長自己處理好了,這個男同學今年先認識的,一開始女兒自己找老師,但是冇行動,到最後唱歌笑佢人數太多太過份先至找校長,因為女兒同我地講咗3次。我地感覺老師不想處理,先行到呢一步

複式洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

我認我冇完全支持太太有啲唔好,但當時校長個面口變哂。我地出完口氣,但對個女真係冇好處,日後要面對老師,同學,校長,其他家長只有女兒一個人,為難咗佢。今次可以轉校,下次點呢,佢一日唔減肥或者面對自己缺點,以後邊個保證呢啲事會唔會再發生

珍珠宮

narutokei 發表於 23-9-22 22:59
回覆 Moti 的帖子

感謝你回應你嘅心聲,我理解你的想法,更加理解我太太。但其實我地做父母最想咩先,是否 ...

其實我唔係咁同意子女嘅開心先係最重要呢句說話。如果佢覺得拍拖係最開心,你係咪允許佢拍拖?如果佢話唔駛讀書最開心,你係咪允許佢唔駛讀書?

令人開心嘅事唔等於就係正確嘅事。作為父母,應該諗得更遠。呢間學校咁嘅處事方式係咪真係適合自己細路?喺我角度,如果已被欺凌3年,選擇轉校唔係逃避,反而係解決問題嘅其中一個方案。唔係一味忍受先叫做積極面對。

我覺得喺你嘅言辭入面,忍受=樂觀面對,改變現況=逃避。希望你諗諗,如果長期被欺凌,而一味靠「樂觀面對」去忍受嘅,係咪真係會對小朋友更好?

珍珠宮

上面內容超出字數,所以分為兩段。

承上,我祇是表達吓自己意見,樓主可以唔駛覆,因為我覺得你花時間處理小朋友同家庭嘅問題更為重要。

男爵府

要有段時間父母接放學 真係任何野都唔好做多 學校及同學知道有大人望實唔會亂嚟
家校關系要有距離美
家長之間亦要有距離美
你老婆一岀口就報警人哋已摸清楚你底細
你哋已經輸咗

複式洋房

回覆 Moti 的帖子

感謝你,你所講嘅意思我明白。我浪費時間去回覆呢度所有貼文係因為我覺得你哋嘥咗啲時間去睇我篇文,尊重你哋每一個人嘅睇法。所以略一回覆。件事而家係比較滿意嘅情況之下解決。我做嘅事未必人人認同,只係今日俾太太鬧到狗血淋頭(我冇反駁到任何一句說話)個心實在屈住屈住所以想搵人認同下我,支持下我,總之多謝大家,更加多謝你

子爵府

narutokei 發表於 23-9-23 00:24
回覆 Moti 的帖子

感謝你,你所講嘅意思我明白。我浪費時間去回覆呢度所有貼文係因為我覺得你哋嘥咗啲時間 ...

可能唔係你太太咁講,校長都唔會即刻走去班房處理。個女被人欺凌3年一直無人處理,老實講你太太同個女都忍咗好耐。

複式洋房

回覆 Vengerov 的帖子

係呀,太太要求見校長我一直都支持,而且一直都係我跟進。我只係反對佢用報警來威脅校長

大宅

維仔媽媽 發表於 23-9-22 12:43
家長直接去學校搵班主任傾
小朋友可以耍走
但大人

岩呀⋯我小朋友都試過比同學笑,佢有向班主任投訴但無果,我地搵班主任講佢就好快處理左,小朋友都無再笑佢。之後班主任都有覆返我地情況,所以一定係搵左班主任處理左先而唔係直接搵校長(emoji)

侯爵府

zitamamama 發表於 23-9-22 18:28
我女都係矮,比人笑佢矮得得,又話幼稚園生仲咩入小學,一開頭佢好唔開心同我喊。
我同佢講,事實你係矮, ...

子爵府

我覺得你處理好成熟,唔覺係唔撐你太太
一個家庭入面,有一方成熟好過兩個都太偏激
而你係有向校長重申要求佢即時處理,只係以一個平和啲嘅方式

複式洋房

回覆 幸福小C奶 的帖子

唉!呢個可能係我地Miss咗嘅一步。我哋係阿女投訴,阿女再投訴訓導主任,太太再投訴訓導主任,最後先至我同太太一齊去見校長

珍珠宮

我成日好鍾意睇大陸網紅教養短片

都有講語言欺凌,首先把口係人地真係管唔到,但係我哋可以控制自己情緒。

例如同小朋友做一啲練習,不斷話佢,挑釁佢,只要小朋友控制到自己情緒,唔好嬲,就有獎,可以糖可以一啲小錢!

練習多啲,去無視怱略呢啲負面說話,建立自己自信

學校一定拖字抉,又冇身體受傷,自己小朋友身心健康好重要,有時真係要學瀨皮

複式洋房

回覆 鴨鴨比 的帖子

多謝你,呢個做法好似幾好

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊