自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

aidan08 發表於 23-10-8 00:01
我都覺

但我覺得更恐怖是原來咁多人覺得咁教細路無問題。

終於有正常人出聲,今次一筆斷開咗要改正都算,但我小朋友一年級學校仲嚴,例如筆劃唔夠90度角、一點點得長咗可能2mm之類全部係錯。
又例如「立」字,學校跟教育署寫法,要左邊斜筆唔掂得上下2條橫線,右邊斜嗰筆要唔掂上線但掂下線,但書用打字出嚟呢種「立」,即上下線掂住嘅寫法。做家長都要又睇學校中文書寫法,又搵教育署個官方寫法,再問埋同學家長group係確定今年個老師教小朋友寫邊種,教小朋友時佢問返我「點解幼稚園嗰陣呢個字唔係咁寫?」我完全覺得吹毛求疵到磨滅小朋友學習中文嘅興趣。

珍珠宮

句號,重覆圈完又圈,老師覺得似畫畫

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

deleted

珍珠宮

依間補習唔啱個仔,轉第二間試吓,都係要不斷試先揾到個夾既,我唔會話呢個老師有咩唔啱,只係同佢既想法教法唔一致啫,或者溝通吓,好過直接post上網,對個仔無咩幫助

男爵府

Rabbitbo 發表於 23-10-6 23:47
讀國際學校就咪鬼補習啦

同意

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

孫慧雪儍架!?
在網上數補習學校,補習學校咪叫你唔好俾個仔再補囉⋯⋯
我依家終於明白點解,出名嘅直/私校,唔想收藝人二代

大宅

aidan08 發表於 23-10-8 00:15
我敢講我中文比大部分香港人好,大學主修中文。

我細個時D老師絕對唔係咁樣。學中文係會比學英文要求嚴格 ...

我覺得老師可以照執正呢d小小的不足,但實在吾需要扣分,在旁邊寫番個正字比小朋友参考就夠了。
甘大人小朋友開心,老師又盡左責任。

伯爵府

KILW 發表於 23-10-8 10:02
終於有正常人出聲,今次一筆斷開咗要改正都算,但我小朋友一年級學校仲嚴,例如筆劃唔夠90度角、一點點得 ...

真黐線!呢D贊成吹毛求疵的家長,好多自己的中文程度又唔見得有幾好。自己寫手字如果要比老師圈,肯定圈到手軟!如果依照學校set嘅標準,大把大學中文系教授,同埋古代大書法家手字可能都要圈爆!長2mm, 90度角呢D標準,真心變態!做教育只執著點嚴去執錯處,唔顧及小朋友心智、肌肉發展同興趣,仲要咁多家長覺得無問題,真係無言!

珍珠宮

畀面勳章

aidan08 發表於 23-10-8 11:13
真黐線!呢D贊成吹毛求疵的家長,好多自己的中文程度又唔見得有幾好。自己寫手字如果要比老師圈,肯定圈到 ...

極認同,如果依照嗰啲所謂執得正的寫字標準,大書法家默書都會變零分, 偏偏仲有家長會認同,好想講呢啲唔係叫執得正、唔係叫嚴,係叫無聊低層次!

公爵府

補習班可以不去,佢個仔咁細個根本不用補習。

男爵府

畀面勳章

banbanmm 發表於 23-10-8 13:01
極認同,如果依照嗰啲所謂執得正的寫字標準,大書法家默書都會變零分, 偏偏仲有家長會認同,好想講呢啲唔 ...

矯枉過正,吹毛求疵

香港其實好多所謂老師都唔係成績都麻麻

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得細個初初學嚴d執正d好,因為越大佢自然會越寫越走樣,如果初初都唔學好正確寫法,好快就會寫個錯既字出嚟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊