自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

kkyyn 發表於 23-10-14 09:18
其實,移民加拿大,讀書果個人攞居留吾難,但其他家人想移民,你叫佢自己上網睇下,跟本無可能的事。
想移 ...

夠18歲就可以做申請人,但唔識英文都過唔到考試,移咩民?返大灣區啦

男爵府

聽你哋咁講,真係後患無窮,呢度啲JM真係好,俾好多意見,多謝晒你哋。

大宅

回覆樓主:

睇咗咁耐,借錢人雖然衰格
但主要責任人係樓主
明知佢人係咁,都仲借下借下比佢
根本樓主心知一借無回頭...圍爐取暖

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

千其唔好!

死人lum樓危急關頭就話幫啫,出國留學唔係必須品,自己家庭唔做好財政規劃,但可靠其他人接濟,咁你幫佢咪害左個年青人有乜事都可以倚賴人嘅觀念?

珍珠宮

唔好啦,如果佢唔夠錢,你會上身?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果係擔保人嘅話,可能有法律責任,我係你的話就唔會幫手,因為佢地過往嘅借貸歷史已經無可能再借,佢地嘅信任已經破產

男爵府

其實樓主咁坦白話自己有閒錢做咩?你家姐係拎你銀行戶口嚟比個仔報出國讀書,定想睇清你有幾錢身家都講唔埋。你想解決成日比人當atm嘅問題,應該連續幾次佢一聯絡你借錢時就講「我老公近排學人賭錢,欠落好多債,出租層樓加按咗都還唔哂,仲負埋資產供唔起又賣唔到,租客仲有時拖租,我好唔掂,你借返幾萬比我還債先。」

男爵府

yauchuchu 發表於 23-10-14 09:28
唔好做,住公屋無儲錢仲咁大想頭去外國留學,呢啲真係唔儲幫,叫佢問銀行借錢
第日佢地無錢交學費,學校有 ...
朋友响外國做社福機構,佢話見唔少人讀幾年都英文唔達標,連最低要求嘅大學或社區學院都入唔到,結果嘥幾年錢之後,都係要返香港。

我會揾個藉口推咗佢,例如話老公唔肯,唔想因為佢個仔搞到要離婚。

男爵府

Yang81 發表於 23-10-14 00:41
佢主要目的想全家移民,自己又冇本事,所以想靠個仔讀書然後移民申請全家人去,但明知去外國讀書要使好多 ...
知道佢哋想移民仲得人驚,响香港都自己地頭都要靠借,你覺得佢哋嚟到會唔會問你借?你可能要養晒佢哋一家幾口!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果佢話將 d 錢存係佢戶口 , 比睇完就「即刻」入返你戶口 , 最多二三日咁 , 你千祈唔好心軟 , 到時大江東去 , 法庭見就百佳n次再n次

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一句話老公唔比就得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

babyhoi 發表於 23-10-13 23:52
已經欠你十幾萬仲好意思要人再幫?
除非你想做多次水魚

X 1000
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

斬釘截鐵拒絕你家姐既要求啦!

咁多年你都好清楚自己家姐為人係點,有借冇還冇品無責任心,不要再同佢有任何錢銀瓜葛啦!

如果佢俾說話你聽,直接割蓆,以後不相往來,遠離搵你笨既人吧!

珍珠宮

現在,響香港,要讀大學學位,吾難,可以讀high dip 再讀 top up degree
成績好少少,可以讀自資,30萬港幣左右已經可以讀4年,使乜去外國讀喎!
成績差,可以重考dse
千祈吾資助人,一定糸伏

男爵府

回覆 Yang81 的帖子

仲欠緊你10幾萬?咁都要問

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有印象加拿大好似可以陪讀居留,叫當時人父母是其中一人起加拿大讀書,個細路就可以免費讀書,有錯請指正。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Yang81 發表於 23-10-13 23:27
我有個親戚,佢個仔係香港考唔到大學,想去加拿大讀大學,問題係佢屋企人住公屋,兩公婆月入6萬,成50歲人 ...

人地個仔第日搵到錢會唔會分份俾你?會唔會帶埋你移民?

俾我打死都唔幫!千祈唔好惹禍上身呀

琥珀宮

Yang81 發表於 23-10-13 23:57
就係我家姐個仔,都算好親,我自己而家照顧小朋友冇做嘢,D錢都係慳返來㗎
...

你話你老公唔俾咪得囉!

男爵府

回覆樓主:

全家移民,兩公婆去到可做咩工作,又要租屋,生活費都成問題,我係你就不會幫,長貧難顧

琥珀宮

Yang81 發表於 23-10-14 00:21
我都嬲嬲哋,佢之前大6賣咗樓有十幾萬都冇諗住還少少俾我

根本當你係水魚啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊