自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

做個靚太 發表於 23-11-2 08:06
100歲都係咁話!
我只係基於自己嘅立場去考慮,我無能力富養,但亦做唔到唔理佢地~
如果你係因為同父母有 ...

我覺得供養父母盡力而為…..樓主個case係好似每月要比2萬5千蚊家用…..聽佢透露其他兄弟姊妹好似唔夾…..除非樓主本身搵得到….否則都好難搞

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sisilee321 發表於 23-11-2 08:43
睇樓主補充資料,佢父母應該要求大約2萬5千蚊家用……我諗唔係好多人負擔到
...

咁多,真係冇可能。就算每月搵7至8萬都唔得啦。我聽我阿媽講我姪仔每月應該有10萬蚊人工,都係比大哥一萬蚊家用咋,又要養仔又要供樓(emoji)

珍珠宮

964000 發表於 23-11-2 08:21
咁當然一定要飬,不過作為父母一定要為自己退休作準備,我見過老人家90+歲,仔70+歲已生病走咗,好難講。
...

咁係父母自己嘅造化!
我始終認為,養唔養,唔應該冷冰冰咁,下下用責任去綑綁,而係建基於一份愛,好簡單,你愛一個人,唔會捨得佢過得唔好!
當然,有D人係天生比較冷血,咁我又覺得,自己盡左本份,問心無愧就ok!
你有能力給予,其實係褔氣~

珍珠宮

sisilee321 發表於 23-11-2 08:46
我覺得供養父母盡力而為…..樓主個case係好似每月要比2萬5千蚊家用…..聽佢透露其他兄弟姊妹好似唔夾….. ...

咁有無人用把刀脅持佢,一定要佢俾2萬5?
我無就無ga la,其他人點我唔理,我盡左自己本份就ok!就算有,我都有自己計劃同家人,唔係老奉係邊個嘅提款機!
況且如果好多兄弟姊妹,點解個個都係咁?梗有D原因!
我99以前就要求我老公搵幾多,全部都要上繳,老公唔肯,之後又話最少要8成,唔通我地又照俾咩~99當時仲周圍唱我地不孝tim~佢天真je,唔代表我地都傻~

侯爵府

我覺得供養父母盡力而為…..樓主個case係好似每月要比2萬5千蚊家用…..聽佢透露其他兄弟姊妹好似唔夾….. ...

一般家庭要俾$25k都有點難度
唔好計呢到JM,個個揾1O萬8萬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

YuYuMother 發表於 23-11-1 11:20
我退休後都會供養父母,佢一日再生一日都會繼續。可以俾$係我嘅福份

環境唔許可最多調節下金額 ...

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

opclk99 發表於 23-11-1 18:50
取消左衰仔纸好多年了,
老人申老综已经不必衰仔纸,
好多只吃三千元生果金係無申老综的。
邊有咁多 : 三千元生果金 , 得千幾之嘛

侯爵府

2024年龍年勳章

YuYuMother 發表於 23-11-1 11:20
我退休後都會供養父母,佢一日再生一日都會繼續。可以俾$係我嘅福份

環境唔許可最多調節下金額 ...

完全同意,幸運的是我父母有足夠的錢過退休生活。所以,我學會了永遠不要給父母和孩子帶來負擔。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Carol999 發表於 23-11-1 11:26
完全認同,不論自己父母定6299,可以供養佢地我覺得係福份,真心希望可以一直供養落去。
...

真的。年輕人的想法叫人吃驚,我們只道樹欲靜時風不息,只怕子欲養時親不在
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jodyfan 發表於 23-11-1 12:42
當然講緊每月過萬兼要全包所有費用那種。父母要去旅行,和八公八婆社交花錢那種。
你淨係睇下日日去深圳玩 ...

你呢款又係真心慘
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

2024年龍年勳章

有能力咪供,當然唔會仲係俾咁多
(退休冇收入,積蓄只會越用越少,除非有好大筆錢齋收息都夠用啫
如果係咁又基本唔會諗供唔供呢個問題)
冇能力你想供都冇法
咪一齊拎長生津,然後慳啲洗

珍珠宮

baby.kaka 發表於 23-11-2 06:17
基於樓主在18樓所用字眼促使我好奇去睇佢舊post,發現佢早於10年前已經受“養”問題困擾,得罪講句,事實 ...

呢位樓主響bk好耐,一直都好多負能量。

或者真係一家唔知一家事,可能佢響屋企受到好多委屈。

珍珠宮

樓主響bk放負放咗好多年。

可能全部屋企人都係極品,攪到佢咁。其實我覺得呢位樓主要睇吓心理醫生。

男爵府

bik1229 發表於 23-11-2 10:46
樓主響bk放負放咗好多年。

可能全部屋企人都係極品,攪到佢咁。其實我覺得呢位樓主要睇吓心理醫生。

就算睇臨床心理學家,事實都係要靠自己走出去,俾大份家用令樓主心中鬱結,就要衡量是否願意用錢買親情,想要親情就俾錢,反之就預左親情緣薄
我自己選擇了不會用錢買親情,既是選擇就不要唏噓親情緣薄,當然我都會羨慕人家有無私的父母,但相信上天係公平,沒有賜給你好父母,但應有賜你其他天賦

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-11-2 11:17
就算睇臨床心理學家,事實都係要靠自己走出去,俾大份家用令樓主心中鬱結,就要衡量是否願意用錢買親情, ...

一定係呀。紫微有多個宮,有啲好有啲差,人無十全十美。

大宅

睇餸食飯啦,零收入下,父母一般體諒,極端情況不談論

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

一家唔知一家事,不過我都係唔明,樓主已經不滿多年,每月$2.5萬供養,仲有自己和自己一家的日常使費、住屋,真係唔係咁多人負擔到,其兄弟姊妹又可以用各種藉口唔分擔。但是 點解樓主咁不滿又改變唔到,以至可以比少啲,如果咁樣,試過商討無效,例如,請佢哋申請公屋或住便宜啲,或者搵份part time,如果佢哋唔肯,或消極回應,我會獨行其事,例如,每月只係比一個較低而合理的錢,減少或不再往來

大宅

回覆樓主:

可能70歲要出來倒垃圾供養9x歲父母

大宅

jodyfan 發表於 23-11-1 20:53
每月要2萬5家用,點睇?
1萬5租樓。1萬用來fing.他們由40歲開始便退休。點睇?他們現在才60鬆。

cut家用,唔滿意就斷絕來往,佢哋生活仲好過你。我父母有儲蓄不過係要用仔女錢先

大宅

noodle_noodle 發表於 23-11-1 12:52
如果同父母關係好,我會死慳死抵都俾錢滿足佢地,但我爸係貪得無厭,叫我迫男家俾,我就反感
...
唔明點解有部份人覺得男家要養埋女家。

首頁
34567...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊