自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

學校最近多左好多情緒有問題的學生,新聞報導只係冰山一角.

男爵府

全日制小學生返到屋企做完功課溫好書就要食飯瞓覺,有啲仲要補習學呢學路每日趕頭趕命,真係辛苦過大人。

大宅

VRbaby 發表於 23-11-23 18:48
直頭要咁樣啦。。。。我地呢啲唔補習,只係考試前先溫習既人,因為學校兩測兩考,即等於4考,我覺得好慘, ...

咁你報呢間學校 都知係點玩法

子爵府

Rabbitbo 發表於 23-11-24 08:21
全日制小學生返到屋企做完功課溫好書就要食飯瞓覺,有啲仲要補習學呢學路每日趕頭趕命,真係辛苦過大人。
...

家長問題, 又怕蝕底怕唔夠人競爭, 係咁迫個細路放學之後補習. 家長自己都要負上責任!

男爵府

gallygally 發表於 23-11-24 08:24
家長問題, 又怕蝕底怕唔夠人競爭, 係咁迫個細路放學之後補習. 家長自己都要負上責任!
...

我個冇補習,淨係放學返到屋企做完功課溫書都已經要食飯瞓覺啦

珍珠宮

回覆樓主:

局長終於肯adress呢個問題,以為第一身感受太深避左唔答

子爵府

Rabbitbo 發表於 23-11-24 08:26
我個冇補習,淨係放學返到屋企做完功課溫書都已經要食飯瞓覺啦

所以想象下放學補埋習果d細路, 真係慘過大人返工

伯爵府

...

做學生係辛苦,我哋放工仲可以乜都唔理,學生仲有好多野跟,又有考試壓力,仲要攪人際,我哋唔鐘意可以轉工,佢哋唔得

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

學業只係其中一個原因,家長同家庭環境影響最大,身邊識既問題青年全部都有家庭問題

子爵府

fishballbaby 發表於 23-11-24 07:45
剛剛才討論學童自殺問題,但是同時又將小學的科學分開Stem出來變兩科,今日又睇到下年有什麼人文科,咁即是 ...

我覺得亞蔡局長真心癲, 自從佢上任之後, 就所有野都好強硬, 話推就推, 完全冇從學生角度出發. 以前楊局長好好多.

大宅

國民教育要再加強

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 23-11-24 08:06
國內雙減後,更加加劇極端化
考試制度,入學率保持不變嘅情況下,有資源嘅家庭卷得更加嚴重,冇資源嘅提早 ...
所以我情願好似以前咁,會考、AL、大學,讀書唔掂咪早啲出嚟做嘢囉,唔係好似現在啲人咁死磨爛磨係都要繼續讀上去,現在就係周街都係大學生,低職位唔做,但又唔諗下自己咩料
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

annie133 發表於 23-11-24 08:31
做學生係辛苦,我哋放工仲可以乜都唔理,學生仲有好多野跟,又有考試壓力,仲要攪人際,我哋唔鐘意可以轉 ...
最慘係有些係讀唔掂,係父母要死守喺間學校入面,好多都係因為面子而唔肯轉低一級嘅學校
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

gallygally 發表於 23-11-24 08:24
...

完全同意,人地個個幼稚園已經識串字,計加減數,自己個個未得就死谷難谷,明明係補習就講到好似去玩咁,又話小朋友自己好鍾意 一係上午讀一間幼稚園、下午又讀另一間幼稚園,真心黐線

伯爵府

esmehouse 發表於 23-11-24 09:13
最慘係有些係讀唔掂,係父母要死守喺間學校入面,好多都係因為面子而唔肯轉低一級嘅學校
...

片中有講,青少年自殺十成都係父母家庭處理問題,或缺乏關懷只顧成績,但父母自己己唔覺

寶石宮

...
我贊成初小返半,高小返全日,幼稚園要適應小學,小學要適應中學,所以應該要慢慢來,只係之前有啲家長話返半接唔到、趕頭趕命,所以咪搞咗個全日返來囉,所以好多嘢都係家長做成的

寶石宮

annie133 發表於 23-11-24 09:22
片中有講,青少年自殺十成都係父母家庭處理問題,或缺乏關懷只顧成績,但父母自己己唔覺
...
做父母應該係適當嘅時候都要放低面子,讀唔到大學有咩問題,反而去考個水電牌,分分鐘搵嘅錢都高過班大學畢業啦 現在班副學士上返大學咪又係最差嗰班 當然都有啲係真心讀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

esmehouse 發表於 23-11-24 09:23
我贊成初小返半,高小返全日,幼稚園要適應小學,小學要適應中學,所以應該要慢慢來,只係之前有啲家長話返 ...

返半日,放學就去左功課補習班
放下自在

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-11-24 09:07
所以我情願好似以前咁,會考、AL、大學,讀書唔掂咪早啲出嚟做嘢囉,唔係好似現在啲人咁死磨爛磨係都要繼續 ...

為人父母嘅都係寶貝自己嘅小朋友,希望佢哋長大後可以過有選擇嘅生活,呢點唔難明白,都係出於愛與擔心
另一方面,社會發展迅速,真係好難同以前比較。譬如我在嘅高科業,大公司基本唔會再考慮一般普普通通大學嘅畢業生,大部份都係碩士起跳。需求高啲嘅Open AI,實習生只考慮算法方向year 2、3以上嘅博士生,手上要有硬核研究在做。呢個唔係道聽途說,係OpenAI嘅朋友講,要求非常高。我們細時大學生有嘅選擇,現在只有個別專業嘅碩士甚至博士生才有。
香港要保持國際競爭力,回頭路並非可選之途。坦白講,呢種競爭唔係香港獨有問題,全世界都在追,大環境沒辦法改變。

子爵府

fishballbaby 發表於 23-11-24 07:45
剛剛才討論學童自殺問題,但是同時又將小學的科學分開Stem出來變兩科,今日又睇到下年有什麼人文科,咁即是 ...

教育局將常識分拆做科學課同人文課

科學課專注STEM教育 我相信應該會好似國際學校咁教,通過活動教學提高學生學習興趣,加強探究能力

人文科專注價值觀培育和認識國家

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊