自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

water-lily 發表於 23-12-11 01:06
其實樓主個小朋友成績到什麼水平?即依現時情況,小朋友既學習態度,老師估計DSE 既結果。 學校可以係2 A, ...

我見樓主無答,睇返之前post, 好似留過班⋯
其實少少覺得 老師似係為小朋友好,早啲轉早啲學好一門手藝,唔似係只為學校

男爵府

ccyybb 發表於 23-12-10 10:48
多次say no,老師話唔想嘥佢時間,點解要咁堅持?我話做乜要咁趕??佢d同學有2個都轉左讀其他
...

你係佢媽咪,應該好清楚佢係咪有能力讀到
下去,無心機讀資質差考級尾個幾個,甘樣堅持對你小朋友來講是好事嗎?係老師衰嗎?

男爵府

786 發表於 23-12-10 23:47
hkeaa introduction of hkdse pdf
hmm, 如果學校吾肯幫忙報選修科, 有咩辦法尼? 其實學校突然唔開M2甘主要的科, HKEAA應該要幫忙尼批讀吾到的學生吧? 無理由被學校突然打亂嗮的計劃.

伯爵府

+3金熱血

licpd 發表於 23-12-10 23:43
但係我見到有人話係甘樣報自修科, 原來吾得傢? 但距話學校history科距揀唔到係夜校報讀, 我見路德會個webs ...

我知道一件事。某區某龍頭唔畀學生自修日文,結果家長嘈上教育局 ,先令學校放行。

以後唔會了。因為cat C跟國家考試,考到某程度自然translate成績。

男爵府

786 發表於 23-12-10 23:53
我知道一件事。某區某龍頭唔畀學生自修日文,結果家長嘈上教育局 ,先令學校放行。

以後唔會了。因為cat ...

但唔係尼的科, 係M2啊!

點樣嘈上EDB?

宜家好頭痕, 中四轉校又麻煩!

伯爵府

+3金熱血

licpd 發表於 23-12-10 23:53
hmm, 如果學校吾肯幫忙報選修科, 有咩辦法尼? 其實學校突然唔開M2甘主要的科, HKEAA應該要幫忙尼批讀吾到的 ...

你講小白菜?

如果M2,間學校唔畀自修考都明。怕你一個拖低一年M2個KPI。

咁你不如自修IAL Math。當年就係咁開始,越來越多人讀IAL Math,跟著順便讀多2科,跟著順便報埋non jupas.

唔傾,睡了

男爵府

786 發表於 23-12-11 00:00
你講小白菜?

如果M2,間學校唔畀自修考都明。怕你一個拖低一年M2個KPI。
IAL 都可以考慮, 但我以爲full time DSE 學生係唔可以用自修IAL 報non-jupus, 是嗎? 但我好似係網上有見過有人係甘做

但好多學校都會幫學生報M2自修課傢, 距間學校好特別儸!

男爵府

之前都有過類似討論

如果唔係成績極差, 點都捱埋個dse 先.

中學未畢業讀vtc, 係讀乜野青年學院中三課程, 成班同學都無心向學.

學門手藝唔係唔得, 但個個太細, 都未有事業心, 得個玩字.

讀青年學院都係要讀上去. 成績較好, 再讀上去就係同中六畢業課程合流.
既然係咁, 點解唔等到中六畢業先至去.
唔好覺得浪費時間. 唔係同一類人, 中六入學學生質素肯定會好啲.

正如當初升中, 同樣係band 2 或者band 3, 家長都想揀間校風好嘅.

侯爵府

ccyybb 發表於 23-12-10 10:36
放棄DSE,咁行真係好d?

開間學校名啦,多人討論老師冇咁大膽

伯爵府

ccyybb 發表於 23-12-10 10:36
放棄DSE,咁行真係好d?

佢有冇書緣自己知,如果覺得一定要考dse,轉去band3, 可能去到b3,佢已經係成績最好嗰個,會感覺好啲。

如果比我,我小朋友無書緣的話,我會建議佢早啲去讀門手藝。中六之後去,遲人哋幾年,人哋已經係師傅仔。加上越後生學嘢越快,早啲好。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

loveclementine 發表於 23-12-10 23:47
其實少少覺得 老師似係為小朋友好,早啲轉早啲學好一門手藝, ...

老師似係為小朋友好,好似留過2次。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

loveclementine 發表於 23-12-10 23:47
其實少少覺得 老師似係為小朋友好,早啲轉早啲學好一門手藝, ...

已經留過班,繼續留係到,加重學生失敗感,早啲轉去另一條跑道,學門手藝或技能,都係為學生好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

786 發表於 23-12-10 22:36
我好反對呢個諗法。

唔drop 科(keep住個科),唔代表要辛苦的讀。可以唔讀去考。

決定權當然係學生家長一方,所以學生之後發生什麼情緒或自殺,家長不要只怪責學校

伯爵府

+3金熱血

wasabikingdom 發表於 23-12-11 05:16
決定權當然係學生家長一方,所以學生之後發生什麼情緒或自殺,家長不要只怪責學校
...

大家細心睇返之前留言:

真正令學生有情緒的,是為學生好請學生drop科、轉校等訊息。我孩子都曾經被勸drop 科悲哀地回家哭訴。

如果學生自己想唔讀,家長唔準,當然係另一件事。

伯爵府

+3金熱血

licpd 發表於 23-12-11 00:05
IAL 都可以考慮, 但我以爲full time DSE 學生係唔可以用自修IAL 報non-jupus, 是嗎? 但我好似係網上有見過 ...

小白菜唔肯都無計。

當年孩子無讀M1M2,報唔到想讀既課程,所以自修考IAL,向學校申請唔參加JUPAS(只能jupas 同non jupas 選其一)。

請依然問下小白菜啦

珍珠宮

回覆樓主:

同細路傾下,佢自己想點,自己改下學習態度有冇幫助,還是課程唔啱自己。
入ive讀專科,一樣有基礎中英數課程,不過冇咁深。最緊要選啱課程。
我家的中六後先入去讀foundation course,都眼見有同學冇心機返學,或者覺得選錯課程而退學。
再係HD課程再選課程時,覺得錯選而停學。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

786 發表於 23-12-11 07:01
小白菜唔肯都無計。

當年孩子無讀M1M2,報唔到想讀既課程,所以自修考IAL,向學校申請唔參加JUPAS(只能ju ...

唔好意思,小白菜係指乜野呀

侯爵府

豬仔mami 發表於 23-12-10 19:23
其實我覺得而家啲學校都係為自身利益著想

現在d學校已經同我地年代唔同,現在無論band 幾都好,間間d簡介會,official 學校網站,都重點講自己學生攞咗d咩獎,DSE成績怎樣,幾%入大學咁,好商業化。但d家長又好buy, 如果嗰間冇公開DSE整體成績,d家長又唔滿意,話冇透明度。

所以今時今日既教育,老師,家長,學生也有壓力。

我覺得如果係私校,直資,hard sell 係正常,因為要吸引學生才有學費收。
但如果津校過份標榜學生,對雙方也有壓力。

伯爵府

+3金熱血

sunnymama2 發表於 23-12-11 07:31
唔好意思,小白菜係指乜野呀

你在google找“小白菜學校”就知喇

男爵府

786 發表於 23-12-11 07:01
小白菜唔肯都無計。

當年孩子無讀M1M2,報唔到想讀既課程,所以自修考IAL,向學校申請唔參加JUPAS(只能ju ...

請問最後有無考DSE?

我係EK個邊有JM share話學校幫距報著DSE但同你case 一樣發現無M1/M2讀唔到想讀的科, 距係考IAL報non-jupus跟住考埋DSE, 當然無報ju-pus

另外請教下向學校申請唔參加JUPAS係幾時要開始做傢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊