自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

如果兩老有工返有固定月薪(仲係老公出)
仲有兩蚊車
唔俾家用都得啦

熙fi媽媽    發表於 23-12-13 06:59

大宅

男家事唔理 x N
除非你老公自己主動提,否則我自己唔會多言。

水晶宮

VickiC 發表於 23-12-11 13:50
如果兩老有工返有固定月薪(仲係老公出)
仲有兩蚊車
唔俾家用都得啦

好簡單,只要令二老合資格申請老人$4000(月)津貼,已解決好大的負擔問題,更加不用理叔仔是否比家用。

男爵府

2024年龍年勳章

多一事不如少一事

水晶宮

AJ0000 發表於 23-12-11 13:28
從來男家嘅事,我一向唔會理,簡單到去邊度食飯我都唔會出聲,唔好做吃力不討好嘅事,新抱永遠都係外人。
...

對,除非燒埋自己度。否則我都不會理。

我以前遇到類似情況,話說大姑一家三口賣樓有成七位數盈衡,但搵借口縮數住返娘家,咁我都不會理,佢過份度拿我仔用品衣服去貼去佢仔度都算了,無恥到不比家用佢媽,又洗佢阿媽加我哋的家用去養佢一家!佢燒到埋我度,我就出聲反擊。後來我奶奶不再提。

我有我地按能力按本分比,佢比不比,佢父母決定是否追究,一家不知一家事。

阿嫂沒份養大阿叔仔,沒資格去干涉叔仔與佢父母的金錢事情。自己搞好頭家,不好比人當水魚騙錢就夠。

公爵府

回覆樓主:

我唔會出聲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

夫家嘅嘢唔好多事! 除非C6 主動同你相量

男爵府

我唔會多事囉 盞做醜人

子爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

你另一個post先講緊你老公收入1X萬,我唔知你叔仔知唔知,但你老公就未必會出聲,佢可能都會覺得難開口

再加上你又諗住唔做照顧個仔o既學業,你叔仔可能會諗你自己唔做,就想打佢主意

珍珠宮

樓主仲未搞清楚個問題癥結,由頭到尾叔你有冇俾家用都唔關你事,你嘅問題係年紀大,洗費大咗,經濟壓力大咗,咁要解決咪慳啲囉,喺唔喺老爺奶奶家用開刀自己衡量,如果俾少啲佢哋唔死得你哋咪比少啲囉,如果老公係孝順仔唔減家用咪慳其他囉。

男爵府

sunnymama2 發表於 23-12-11 02:50
叔仔佢同6299住,未結婚又冇小朋友,佢唔駛比家用。但啱啱發現原來佢人工唔錯,都有4皮一個月,我想叫老公 ...

首先、長期蝕錢既鋪就米再做。2, 以後比家用(非人工)佢地。搞惦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ononluk 發表於 23-12-11 14:57
樓主仲未搞清楚個問題癥結,由頭到尾叔你有冇俾家用都唔關你事,你嘅問題係年紀大,洗費大咗,經濟壓力大咗 ...
睇左幾個鋪都感覺樓主度得緊要
老公搵10幾萬, 自己份人工佔3成, 寧願日日外賣都唔請工人
有生意俾6299 過日辰, 仲要出曬糧俾6299 盤生意都未蝕既
有賺自己果房人袋, 知道曬6299 PW, 其實D 錢同老公既有乜分別丫
人地叔仔眼中4皮野人工都要LAM 埋
計較得好緊要
老公賺10幾萬, 人地都唔好意思開口要細佬俾幾千啦
俾完咪又係放響老公有PW 的6299 銀行戶口,
同俾自己老公有乜分別
慌第時6299 病重時唔會轉走曬D錢咩

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叔仔佢同6299住,未結婚又冇小朋友,佢唔駛比家用。但啱啱發現原來佢人工唔錯,都有4皮一個月,我想叫老公 ...

你老公冇意見就無謂做醜人,佢一家應該係你結婚前已經係咁。

複式洋房

衰D咁講,真係關你X事,你老公覺得有問題就會出聲嫁啦,諗清楚自己係咩既身份先啦。6299你老公都無講野,真係幾時輪到你說三道四。陣間俾人知道你係背後興風作浪仲麻煩

別墅

littlefunpig 發表於 23-12-11 15:25
睇左幾個鋪都感覺樓主度得緊要
老公搵10幾萬, 自己份人工佔3成, 寧願日日外賣都唔請工人
有生意俾6299 過日 ...

犀利

侯爵府

其實自己計自己嘅, 例如家用要1萬, 2個分担各$5仟, 咁就只付$5仟, 細佬唔俾唔關自己事. 錢銀依D野由父母出聲較合情理. 不過,遇到要維修, 換電器之類就實報實銷, 先講明兩份夾.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會理囉,6299都未開聲,你做大嫂憑咩出聲

伯爵府

sunnymama2 發表於 23-12-11 03:01
照顧長老?儍啦,佢唔會的。。。試過62喺屋企出事,叫佢call 白車,佢睬你都儍(我老公唔喺屋企,得佢和629 ...

不如你一齊住先咁講啦~
同一屋簷下,又有另一番景象~到時你唔會咁講~
男家的事,唔駛講~男人實幫返男家~
只要你唔係無飯開,你老公又唔係攪唔掂,都唔會開口叫細佬比家用,佢地諗係能力的問題~有能力比家用就會比~

珍珠宮

2024年龍年勳章

puzzledmama 發表於 23-12-11 09:05
其實未必㗎!今時今日,好多父母當仔女搖錢樹,長期飯票
...

例如?
Minniemouse:-P

珊瑚宮

回覆樓主:

算啦,唔好開聲,叔仔俾唔俾家用,你老公知道都冇出口,無謂為呢D五開心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊