自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

somesome2020 發表於 23-12-15 14:38
而家啲後生,只會覺得兄弟姊妹係分薄左家產

好現實, 錢, 同伴侶重要d

男爵府

littlefunpig 發表於 23-12-15 14:14
關係好的就會向好的諗,關係不好的自然覺得大個會疏離,感覺係基於經驗。我自己連地址都唔會俾兄弟姊妹知 ...

你咁講又係喎!我同細細佬相差11年,平時甚少聯絡,過時過節返亞媽屋企聚下!其實我都係連佢屋企地址都唔知,未去過佢屋企添

子爵府

回覆 bigbigdad 的帖子

我同另一半有兄弟姊妹,但只有我哋有一個小朋友,其他兄兌姊妹一係未結婚,一係唔生,所以我哋生咗個女之後都一路想生第二個,當然計過經濟上無因為第二個會令個女會suffer

可能我同另一半同自己的兄弟姊妹關係都係好,所以又無擔心個女同即將出生的小朋友關係唔好,反而當初點解會想個女有弟妹,就係因為當我哋走晒時,佢會得返一個,經過疫情發現家人support都重要,例如當時補給物資,都互相依靠,但如果當時只有自己一個,只係搵朋友support,真係未知做到咁多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好以為有兄弟姊妹就一定會互相照顧,互相扶持,好多時都係家長一廂情願, 由其是屋企唔夠資源,甚至爭產, 要有心理準備

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

bigbigdad 發表於 23-12-15 11:54
有人只生一個小朋友?我同另一半都係獨生,只有一個小朋友,家境不富有,有考慮要生多個,因為小朋友長大後 ...
咪傻啦,大個咗都獨身不婚不嫁不娶?
細時两兄弟,大時两房人。咪分薄資源啦。

瑪瑙宮

唔會, 好在無生多一個 / x 個

子爵府

其實只有自己(兩公婆)決定
家家情況有別
我識人只生一個,個女都30+,早幾年已聽朋友講,後悔只生一個,因為見到個女孤伶伶
又識人又係生一個女,全不後悔

大宅

回覆樓主:

我身邊朋友包括我自己都係生2個或以上,我同大部分朋友都認為生2個好啲,但有一個朋友依家話後悔生咗第二個,因為比較難教,同埋資源分薄左,而啲仔女已經去到青春期嘅父母就係度後悔緊早知唔生

珍珠宮

有人只生一個小朋友?我同另一半都係獨生,只有一個小朋友,家境不富有,有考慮要生多個,因為小朋友長大後 ...

一定生,我都係獨女,父母早逝,非常孤單同寂寞,如果連老表或堂兄弟都無,真係堅寂寞,我都係等到有另一半個人先開心返d.

大部份話生一個唔會寂寞嘅人只係用父母嘅角度,但孩子呢?細個時物質可填補我部份寂寞,到成長了,親情比物質重要得多,朋友真係代替不了有血緣的親人。

珍珠宮

man11981 發表於 23-12-15 12:28
仔女都冇,俾人激嘅機會都冇,兄弟姊妹都冇,嘈交嘅機會都冇,做人永遠plan for the worst & hope for the ...

我好同意你呢句,到老左,連揾個人來鬧下都無,個種孤單,要試過嘅人先明白。

男爵府

我有兩個小朋友,開心多過唔開心
如果我仲後生想要三個
望住小朋友真係好開心

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

巴圖魯 發表於 23-12-15 14:55
唔係喎, 我識人都話生2個, 小朋友自己識一齊玩, 唔使大人陪玩。大人仲多咗時間休息。
生1個,要大人由朝到 ...

如果淨係講陪玩嘅階段或者算係嘅(不過我傾開嘅係雙職家長朋友),工餘就陪讀書興趣活動班等等,無晒休息時間

珍珠宮

c27cheun 發表於 23-12-15 13:41
你有冇諗過到佢地大左,都各自有家庭,就算你地走左都唔會變一人啦,而且仲有朋友。你仲話唔富有,到時兩個好大 ...

可能你身邊嘅朋友都係長大左各顧各嘅情况。不過我老公個邊d兄弟姐妹,什或佢地嘅下一輩,兄弟姐妹之間關系都好好。 我自己d朋友好多都有兄弟姐妹,做算有自己家庭後,什或再有下一代,關系亦係好好。 所以我唔覺得有家庭後兄弟姐妹會疏離。

孩子小時,時間心機都在孩子身上,同親友少左來往係正常,反而係孩子長大後,佢地有自己世界,父母們又會跟原身家庭關系親密左 我見我d姑奶們/大伯們聚餐/旅行,仲多過同自己另一半

水晶宮

yuyueng 發表於 23-12-15 13:34
我堂阿哥就系生左大女二仔之後話生多個有伴,跟住三仔出世,中學畢業後2個仔都讀書唔成,二仔想出國留學( ...

比我都會,唔公平,到自己有能力就會老死不相往來。徧心是精神虐待的1種

水晶宮

我仔禁止我生多個!佢話不要有人來爭!

伯爵府

sheepmui 發表於 23-12-15 13:48
你都識講自己同老公都係獨生,咁你哋都搵到對方做伴啦。有兄弟姊妹又如何,你望都唔望兄弟姊妹會成為過人世 ...

我有個朋友就係咁諗,佢話生一個太危險,萬一果個唔理,你都仲有另一個,而且兄妹輪流照顧老左既自己都無咁辛苦,有人分擔下,最後佢生左三個

珍珠宮

虎到金來勳章

幸福花 發表於 23-12-15 16:11
我仔禁止我生多個!佢話不要有人來爭!

我仔幼稚園到初小都好想我再生,到高小時就話好彩我無再生

珍珠宮

2023年兔年勳章

生一個定生兩個或以上,每人諗法各有唔同,無話邊方面做法絕對啱/好。
所以我唔評論。

水晶宮

如果好鍾意小朋友,經濟情況又好,咁生多個亦好。

但唔好為仔女長大有弟妹有商有量去生。兄弟姐妹長大後感情好,經常有聯絡的,真係唔多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

polliebb 發表於 23-12-15 16:31
我仔幼稚園到初小都好想我再生,到高小時就話好彩我無再生

我女都係

不過我工人姐姐喺我女高小嘅時候,先話願意湊多一個,但我女已唔想要細佬妹了

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊