自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

hellomiki 發表於 23-12-27 00:18
上電視緊係要扮可憐扮慘 主動搵東張報料唔一定系好嘅一方,剛先睇預告,明晚5仔會講點解阿媽比晒 ...

如果個仔好耐冇見,突然打電話叫你出去飲茶,跟住帶你去開聯名户口,你又點會防佢咁多,何况佢阿媽都差不多90歲啦!會吾會咁醒目呀!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mln 發表於 23-12-26 23:43
反正我就撐5哥
一聽到佢亞爸外面有女人,我都好憎 我都唔想100萬入亞伯袋。

同感!!!
可能阿媽根本唔想啲錢係阿伯手, 所以揾個無聯絡既仔, 入錢俾佢都唔奇!!!
張月結單上, 仲有四十幾萬無拎走架喎, 阿媽留番俾阿伯食用洗!!照常理夠阿伯食用洗費啦! 無錢, 其他既仔女都可以夾錢俾阿伯架, 佢地自認話知道個老豆咁(有女人), 都九十幾歳, 好明顯都唔會點理

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hellomiki 發表於 23-12-26 22:53
同感 換轉系我,我會同自己信得過嗰個或意願去開聯名戶口,如果我同c6關係唔好,都唔想同佢開 ...

都好認同既,我媽都有同我地3姐妹分別開3個聯名戶口,意思系果D錢會歸聯名果個人,唔會平分,只系層樓平分,所以我估婆婆一直同伯伯關係一般,反正D錢系自己既,臨離開前就轉曬比第5個仔,可能覺得佢最需要幫,其他子女揾到食,100萬分7份根本無咩,阿七妹成日覺得媽媽既錢應該當遺產平分,似乎無理到媽媽既意願。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mln 發表於 23-12-26 23:43
反正我就撐5哥
一聽到佢亞爸外面有女人,我都好憎 我都唔想100萬入亞伯袋。

我都覺得媽媽既1001毫子都唔想益阿伯,唯一方法系臨死之前比曬一個好憎佢地姓連全家既仔,益個仔好過益有小三既老公。

珍珠宮

stagea 發表於 23-12-27 10:21
同感!!!
可能阿媽根本唔想啲錢係阿伯手, 所以揾個無聯絡既仔, 入錢俾佢都唔奇!!!
張月結單上, 仲有 ...

我媽都有一筆錢係我到無講俾其他人知。係佢的意願,主要唔係俾我,係有其他用途。呢個做法最初我反對,怕萬一將來俾其他人知道,話我呃錢,但老人家一嚟唔明我擔心乜,二來佢好想咁做,我唯有幫佢拍咗條片做證。希望將來唔會俾家族其他人報東張

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

白毛毛 發表於 23-12-27 10:42
我媽都有一筆錢係我到無講俾其他人知。係佢的意願,主要唔係俾我,係有其他用途。呢個做法最初我反對,怕 ...

唔............其實點解咁做, 有時好難解釋他人
我家中幾姐弟, 全部仔女同我母親有各一個聯名戶口, 母親每個戶口都有入一筆錢, 係俾我地既, 但母親就沒有跟父親有聯名戶, 相信無人會報東張舉報

珍珠宮

stagea 發表於 23-12-27 10:58
唔............其實點解咁做, 有時好難解釋他人
我家中幾姐弟, 全部仔女同我母親有各一個聯名戶口 ...

每個家庭都有不能為外人道的問題,所以才有清官難審家庭事呢句話

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

佢哋家事我唔知。

以我所知五哥唔係好人

琥珀宮

白毛毛 發表於 23-12-27 11:00
每個家庭都有不能為外人道的問題,所以才有清官難審家庭事呢句話

係, 等睇今晚五哥講解, 做乜阿媽只俾錢佢!

伯爵府

isamlum 發表於 23-12-27 09:36
100萬始終係兩老一齊捱返黎,都已經96歲,玩得几耐?冇理由1人獨吞囉!

啱! 其實阿婆唔應該認為嗰啲錢係佢自己獨有,個五哥話因為阿爸以前有外遇就唔畀返d錢佢亦唔合理, 一單還一單 ,況且啲錢唔係佢嘅,獨吞真係唔啱

伯爵府

waic 發表於 23-12-27 08:51
初頭睇到東張呢單,仲以為係我知個單,劇情99%相似。
我知嗰單係,家姐去告6弟,事源一家有7兄弟姊妹,當 ...

咁結果法庭點判?

伯爵府

Mrs周 發表於 23-12-27 11:05
佢哋家事我唔知。

以我所知五哥唔係好人

你識嗰個五哥?
就佢琴日嗰集所講嘅說話, 明顯唔係好人

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

meowmeow34 發表於 23-12-27 11:26
你識嗰個五哥?
就佢琴日嗰集所講嘅說話, 明顯唔係好人

接觸過。唔深入

當然佢哋內裡佢哋家事真係唔清楚

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mrs周 發表於 23-12-27 11:05
佢哋家事我唔知。

以我所知五哥唔係好人

琴日冇睇
覺得佢都有大話, 每個人只講對自己有利既野
所以唔會信佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

amy730 發表於 23-12-26 20:03
真係一家唔知一家事,清官難斷家庭事
其中一個在尖沙咀................厚福街橫巷有檔賣洋什貨.........是否呢位仁兄?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meowmeow34 發表於 23-12-27 11:23
啱! 其實阿婆唔應該認為嗰啲錢係佢自己獨有,個五哥話因為阿爸以前有外遇就唔畀返d錢佢亦唔合理, 一單還 ...

憎個c6.. 可以唔比佢, 仔女係佢親生 就應該平均分配 唔係其中一個話好憎姓連既人 就將阿媽d財產獨吞

理性/法律上 聯名是旦一個走左, 入面既錢 就係另一個在生既人
宜家就睇佢念唔念親情

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

今晚阿五哥講咩,佢個一家都認為係假話(唔知真定假㗎),因為不似佢地預期!
或者阿連婆婆嘅意願,佢哋仲未接受到!

子爵府

白毛毛 發表於 23-12-27 10:42
我媽都有一筆錢係我到無講俾其他人知。係佢的意願,主要唔係俾我,係有其他用途。呢個做法最初我反對,怕 ...

佢都講唔係比你,你個case我家中都有,我亞媽都有一筆錢比左我妹,係用嚟幫我媽投資!我妹自爆的!咁我媽又冇特別唔講得人知,只係覺得我妹會幫到佢!
調轉係我,有咩事我會攞返出來平分!因為過唔到自己個良心!

公爵府

isamlum 發表於 23-12-27 09:36
100萬始終係兩老一齊捱返黎,都已經96歲,玩得几耐?冇理由1人獨吞囉!

講得岩,獨吞不得好死
期待2019

公爵府

alicewong18 發表於 23-12-27 12:02
佢都講唔係比你,你個case我家中都有,我亞媽都有一筆錢比左我妹,係用嚟幫我媽投資!我妹自爆的!咁我媽 ...

再講好仔不謀父母地<財産>
期待2019

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊