自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-12-28 12:23
可能你未經歷過,未經他人苦莫勸他人善呀,當你經歷被自己另一半背叛出賣甚至家暴,人哋家事如婆婆最了解 ...

我都吾想死左所有野都過比另一半,但會比仔女(吾系一個)因為仔女都要錢照顧個老豆,仔女就無甘大壓力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

angiehouse 發表於 23-12-28 12:18
講真,常理老人家一日未死都吾會過晒d錢比老伴或仔女啦,連婆婆應該吾系什麼女強人吧,佢個100萬理應由家 ...
甚麼用在老伴好合理?你又點知當年老婆婆1個帶住7仔女仲要忍個老公出去滾係咩感受?
仲要咁大愛俾返老伴, 唔離婚唔代表仲愛呀,
呀老伯伯出去滾時, 又會知一個女人滾水淥腳湊7件係點?
我1個湊2個都辛苦到想死呀有時~
未經他人苦莫勸他人善呀
更何況伯伯仲有6個仔女照顧到終老, 又唔係無依無靠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實家族恩怨情仇佢地自己一家人先知,唔見阿媽唔去靈堂可能唔想見姓連一家人,尤其爸爸,再講,人死如燈滅,靈堂呢D其實意義唔大,阿媽明知5哥同姓連一家老死不相往來亦憎到阿爸死,但將D錢比曬佢,好明顯呢100百萬唔想分比其他子女更加唔想用黎養阿伯。有人話要比曬D錢5哥點解唔直接入佢戶口,我估系阿婆自己一日未死都仲驚要錢用,聯名既可以等在自己死左,個仔要曬D錢。

伯爵府

HOPEFORBB 發表於 23-12-28 12:30
回覆 uhtcl2006 的帖子

非常同意你的說法,要擺家事上電視,都係因為錢,想用輿論壓力迫佢拎返啲錢出嚟分 ...

做東張街訪都好辛苦,成日對住啲家嘈屋閉嘅case同人。

男爵府

陪月勳章

得嗰一百萬兄弟姊妹都要互相撕殺
每人分十幾二十萬算啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

selinako^^ 發表於 23-12-28 12:39
呢個只係藉口
其實,我屋企除左我 全家都唔中意我細佬,因為佢係最唔爭氣最激心,亦係我媽最掛心果個
就算 ...
咁做左梗係好D啦, 其他人覺得
只係去左做儀式, 個樣喊曬, 人死都不能復生,
佢點拜, 死左既人都唔會知, 唔會開心, 唔會感覺好左, 唔會有任何反應
做完只係做俾在生既人睇, 俾人冠返個孝子腎孫之名, 為名, 唔係為實

珍珠宮

crazypaper 發表於 23-12-28 12:43
搞到兄弟姊妹不和,就係呢啲父母做成
我都有親戚,個呀媽刮埋刮埋啲錢就係貼個仔,然後個女咩都無,講緊係 ...

佢尼個case吾系一直偏心所致,系6弟同5哥生意上不和,個5仔話全家都吾幫佢,佢好興就不相往來,十幾年都無同見過連家既人(包括婆婆掛)

翡翠宮

aryemyem 發表於 23-12-28 12:52
得嗰一百萬兄弟姊妹都要互相撕殺
每人分十幾二十萬算啦
呢D先好睇, 睇呢D好過睇垃圾蛇蟲鼠蟻屋,

stagea    發表於 23-12-28 13:05

子爵府

crazypaper 發表於 23-12-28 12:43
搞到兄弟姊妹不和,就係呢啲父母做成
我都有親戚,個呀媽刮埋刮埋啲錢就係貼個仔,然後個女咩都無,講緊係 ...

個女嫁人未?如果有自己家庭彩外家都傻以後不相往來

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

crazypaper 發表於 23-12-28 12:30
以前上一代啲人,唔啱都未必會離婚,最後大家憎恨大家,都唔會離開,見樓下有對70歲夫婦,兩夫婦行過都係陌 ...

我舊同事就係咁, 女今年都七十五歲有多, 兩公婆同屋住, 各有各生活, 仲係有張結婚証書係手! 無離婚!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

hellomiki 發表於 23-12-28 12:41
系呀!無離婚唔代表關係好,以前好多女人啞忍,我媽都係過來人,我爸很少比家用我媽,我媽靠自己賺錢養我 ...

我阿媽同先父都系甘,同一屋簷下大家唔講野已經系最好,連我地比錢阿爸佢都叫我地唔好比佢,直情系見到佢PK仲開心添。

阿婆同個仔開聯名戶口,唔想其他仔女知道會話阿媽偏心,因為佢同仔女無話反面,但如果講自己遺產100萬會比曬5仔,其他仔女一定同佢反面,

所以唔講出黎都合情理,阿婆以為無人知。現實我自己阿媽都系甘。

珍珠宮

selinako^^ 發表於 23-12-28 12:42
我冇聽到7妹講乜,但係靈堂嘈 道理就唔係 果幾兄弟姊妹度,照計佢地唔會咁做 排第六果個話佢 逗留15分鐘:d ...

https://youtu.be/u4jRBd39daE?si=PrBuC4P3V9Rs-2Nb
7:27

咁可能你仲有其他地方無聽到

翡翠宮

yuyueng 發表於 23-12-28 13:04
我阿媽同先父都系甘,同一屋簷下大家唔講野已經系最好,連我地比錢阿爸佢都叫我地唔好比佢,直情系見到佢P ...

其實呢100萬點解其他人會知?
我無睇到上集只係睇到bk個鋪同東張下集

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

tictaccandy 發表於 23-12-28 09:27
東張好烦,一係爭吵,一係漏水,一係曱甴

咁煩你仲睇

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-12-28 12:56
佢尼個case吾系一直偏心所致,系6弟同5哥生意上不和,個5仔話全家都吾幫佢,佢好興就不相往來,十幾年都無 ...
我回應緊jm講佢識有人寵男丁既case,唔係東張

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-12-28 12:47
我都吾想死左所有野都過比另一半,但會比仔女(吾系一個)因為仔女都要錢照顧個老豆,仔女就無甘大壓力
...

除左我父母無離婚但不相愛,身邊類似嘅都差不多,但凡個老公出過軌嘅,你問十個老婆十個都唔會想將d錢比出軌男養老㗎,怕會益左外面嘅女人!而婆婆偏偏就是比錢最憎姓連一家嘅5仔,佢知個d錢一定唔會用嚟照顧伯伯,好多夫婦無離婚唔代表恩愛㗎,好多互相憎恨

珍珠宮

Crystalivy 發表於 23-12-28 12:58
個女嫁人未?如果有自己家庭彩外家都傻以後不相往來
嫁咗

公爵府

回覆樓主:

其實點解要開聯名?直接俾晒5仔咪得囉。
同埋聯名都有分兩種,一種係另一方走左,另外在生一方就可以擁有。
另一種係要去做遺產手續先可以處理啲錢。
所以個戶口係邊隻,只要問銀行就知。
如果屬於後者,5仔如另一方走左後轉走晒啲錢屬於犯法。

男爵府

回覆樓主:

唔知點解,見到5仔帶埋張相去見主持人就覺得呢個人好難頂,我唔會信呢啲咁嘅人,完全係戲子一名

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

meowmeow34 發表於 23-12-28 12:00
其實最可憐嘅係對老人家, 一生捱生捱死養大七個仔女,結果兄弟姊妹反目成仇,個五仔仲吞埋嗰佢哋養老嘅錢 ...

成班呢世返嚟攞債㗎
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁
34567...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊