自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-12-29 15:10
嗰一句中文我真係唔記得,謝謝你提醒。以前我喺香港讀中學有冇讀過我已經唔記得晒。
...

唔使客氣……我都係咁,我會教個仔上網摷資料,但我唔會同佢做埋,跟住佢就會自己識去搵,唔使我理

珍珠宮

Jane1983 發表於 23-12-29 15:11
回覆 goodsnooky 的帖子

係,美國有個名tutor,佢話自己年輕時考SAT和ACT都是差不多滿分。佢話自己係無補 ...

我都有聽講過咁嘅故事,所以而家細仔話有時間喺課堂裏面去寫嘢,老師由得佢發揮,寫出嚟嘅嘢可能冇乜意義,但係要寫得好就要多練習,經過一年,佢寫嘅係有啲進步,所以學習尋找樂趣係好重要嘅一環。

Jane1983    發表於 23-12-29 15:18

伯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-12-29 13:11
零補習又或有補習都好,父母都要跟,要勤力。父母勤力,子女都唔敢太懶。
有次搭飛機,聽到有位媽媽叫個仔 ...

冇錯,小朋友主科都有補習,自問喺背後都付出好多努力跟佢啲嘢、先考到級頭

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 23-12-29 15:16
我都有聽講過咁嘅故事,所以而家細仔話有時間喺課堂裏面去寫嘢,老師由得佢發揮,寫出嚟嘅嘢可能冇乜意義 ...

興趣真係重要
我仔對數學有興趣 會自己搵題做
但並不是操卷,只不過係想挑戰吓自己嘅能力
當要考試之前人人都操卷嘅時候佢仍然在打機佢話數學最緊要概念清楚,咁就問乜都會識答題,對佢自己嚟講佢唔需要特別操卷

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

Jane1983 發表於 23-12-28 14:54
回覆 crazypaper 的帖子

係,好少細路哥會天生好勤力讀書。無論自己黎定外判,多少要有人引導吓,啟發吓小 ...

我小朋友細個果陣好中意睇書,但自從有左手機之後就

珍珠宮

家家公主 發表於 23-12-29 15:24
興趣真係重要
我仔對數學有興趣 會自己搵題做
但並不是操卷,只不過係想挑戰吓自己嘅能力

諗返起以前,我會考之前都冇故意操卷,大仔同你個仔一樣,考試前一日照常打機,原因係要讀嘅已經讀晒,要學嘅理論都已經傳播學晒,如果仲喺臨考試前一日操卷,只會令到自己壓力增加,不如輕裝上陣放手一搏。

珍珠宮

小小魔天使 發表於 23-12-29 15:25
我小朋友細個果陣好中意睇書,但自從有左手機之後就

我第二仔有咗手機之後都好少再睇書,但係佢有睇電子書,最重要係父母點樣去平衡仔女用手機用途。

伯爵府

子若 發表於 23-12-29 15:03
真係要有時間,有耐性先得。我兩樣都無. 所以比錢補習老師。 叫做幫輕下d 功課 但考試都係要自己黎
...

對小朋友無論學業或各方面培育,父母身體力行嘅堅持係好重要亦唔易,又要鬥智鬥力。
如果父母無論個人或經濟上都冇咁多能力,但又唔理解今時今日玩法,對子女有要求,而子女又唔係本身資質普通,未懂勤力,真係更易做成家庭糾紛。

子爵府

MM2H 發表於 23-12-28 22:23
點為之跟? IS 教學大多匯入日常,父母同小朋友閒聊間,其實已經可以做到加強學習思維,放手讓小朋友主導 ...

係小學已經跟唔上,就係放手日日玩,老師直頭叫父母要幫手溫習。

子爵府

poodlema 發表於 23-12-29 11:29
要零補習, 首先家長要好勤力, 跟得足, 做補習老師一角, 從小開始做, 幼稚園時陪閱讀, 小學時上網搵卷買補充 ...

但自己跟都令仔女依賴架喎

子爵府

天使之心02 發表於 23-12-29 15:20
冇錯,小朋友主科都有補習,自問喺背後都付出好多努力跟佢啲嘢、先考到級頭
...

中學級頭?

翡翠宮

goodsnooky 發表於 23-12-29 15:28
諗返起以前,我會考之前都冇故意操卷,大仔同你個仔一樣,考試前一日照常打機,原因係要讀嘅已經讀晒,要 ...

我仔都係咁講咁上下
佢話:應該要識嘅就一早要識哂
唔識嘅亦都唔會因為考試前俾多兩錢肉緊溫多一日就會識 所以搏一搏冇頻撲但佢又可以考級頭同幾科第一
又吹佢唔脹 無野講

珍珠宮

家家公主 發表於 23-12-29 15:35
我仔都係咁講咁上下
佢話:應該要識嘅就一早要識哂
唔識嘅亦都唔會因為考試前俾多兩錢肉緊溫多一日就會識: ...

所以我同你都應該採取不干預政策,佢哋肯勤力讀書考到好嘅成績,我哋做爸爸媽媽嘅就應該收貨。

大宅

chocolatebean 發表於 23-12-28 18:15
我2個小學, 中學都冇補習, 自小培養佢地閱讀興趣, 自律做功課, 考測默就出卷幫佢地溫, 教答題技巧

其中一 ...

羨慕

翡翠宮

goodsnooky 發表於 23-12-29 15:38
所以我同你都應該採取不干預政策,佢哋肯勤力讀書考到好嘅成績,我哋做爸爸媽媽嘅就應該收貨。
...

我不嬲都不干預
你睇我大女就知 我仲好鼓勵添
講真啦 調返轉頭你叫我去做佢哋兩姐弟嘅事情
10份一我都未必做到,仲有咩理由唔收貨
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

家家公主 發表於 23-12-29 15:40
我不嬲都不干預
你睇我大女就知 我仲好鼓勵添
講真啦 調返轉頭你叫我去做佢哋兩姐弟嘅事 ...

我做唔到,以前二仔讀書我都會干預,但過去一年佢1 4歲開始讀year eleven到而家,我放手俾佢自己選擇每科佢想考幾多分,因為我明白行行出狀元,唔係一定要讀書叻先至可以出人頭地,有啲嘢想逼都逼唔到嘅。

翡翠宮

goodsnooky 發表於 23-12-29 15:46
我做唔到,以前二仔讀書我都會干預,但過去一年佢1 4歲開始讀year eleven到而家,我放手俾佢自己選擇每科 ...

無錯唔係個個小朋友都有書緣
呢個道理我一早已經明白
我個大女讀小學嗰陣我已經知道佢唔係讀書嘅材料,佢勉勉強強完成中六已經叫有交代
到佢自己真係夢想做飛鏢運動員嘅時候
我十分鼓勵佢去追求咁就十年

大宅

goodsnooky 發表於 23-12-29 15:30
我第二仔有咗手機之後都好少再睇書,但係佢有睇電子書,最重要係父母點樣去平衡仔女用手機用途。
...

手機同書放喺度,佢一定揀手機,所以間中要強行收手機,迫佢拎返起本書

珍珠宮

小小魔天使 發表於 23-12-29 15:55
手機同書放喺度,佢一定揀手機,所以間中要強行收手機,迫佢拎返起本書
...

我諗你誤會咗我嘅意思,睇書唔一定要拎住一本書去睇,我鼓勵我二仔睇電子書,然後同我分享佢閱後感。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 solim 的帖子

所以要適當引導佢同慢慢放手囉, 基本上五六年級佢溫書我係瞓覺, SO FAR都1線小學級頭, 升B1A

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊