自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

人各有志,就算係香港都未必願意照顧父母,所以孝唔孝順順係自己既事唔理得人咁多,你自己盡力而為就可以了

子爵府

回覆樓主:

情況同你一樣,仲要金錢都冇支援,我只有做自己份內事,問心無愧就算,都冇嘢可改變
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

子爵府

AESON 發表於 23-12-31 23:39
比我都會嬲喎,無兄弟姊妹就無得好講,有就大家都可以分担下,就算一星期探父母一次都可以輪住探,幫手買下 ...

我都想知點解啲人會覺得移咗民,好似咩責任都冇哂
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

男爵府

fanny2014 發表於 23-12-31 17:58
四年前阿妹移民,弟弟話佢一定唔會移民, 点知前嗰排同阿媽講話佢都要移民,我話你又走,得返我一個人照顧 ...

我哋男家啲女 都想走 。如果真係走晒 都唔知佢父母點

我父母我一定會照顧佢哋終老 即使兄弟姊妹走晒我都唔會嬲 。我願意照顧父母
不過唔知自己有無咁大能力 反而係擔心自己做唔好 。

侯爵府

回覆樓主:

唔會嬲,我兩個妹都係移左民,都係我照顧幾位長老,攰但樂意,因為長老一直都係最錫我
(仲要兩個妹都無夾錢,但我體諒,佢地亦唔容易,我亦唔介意,自己做到就盡做)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

似乎煩惱家用問題多過不捨得家人。

冇乜人會親口同人講俾家用呢d野,另外有jm 講定時寄錢但呢樣唔係重點。 有人到節日俾一大舊錢或代買其他野代替俾錢,有人帶cash 返香港咁俾家用。

有人做ftm都冇俾家用...有人同父母同住都唔照顧佢地.... 係咪有家姐阿妹做ftm就要嬲佢地?

嬲咪同家人講家用同照顧上既分配,其他野做好自己。

男爵府

四年前阿妹移民,弟弟話佢一定唔會移民, 点知前嗰排同阿媽講話佢都要移民,我話你又走,得返我一個人照顧 ...

都係為咗自己下一代,今時今日環境。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

盡自己能力做! 唔嬲得咁多,但要先小人地提出錢銀供養父母問題,同有咩事要即刻返到黎,唔係棄養父母

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

唔會嬲,又唔使嬲,有咩事要照顧,大家夾錢請人照顧。 講真,就算三姊弟妹係香港,都唔會輪照顧架啦,大家可能要返工,放工又要照顧家庭,最後都係各自搵時間探,出入醫院先夾睇下邊個能夠請假陪診,但其實通常都唔會有人得閒,永遠都只係某一個陪。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

放鬆D,人各有志,一切隨緣、隨心,不要想太多,多祝福

珍珠宮

你都走咪得~

珍珠宮

free2020 發表於 24-1-1 01:09
唔會嬲,我兩個妹都係移左民,都係我照顧幾位長老,攰但樂意,因為長老一直都係最錫我
(仲要兩個妹都無夾 ...

咁你又岩

最錫你,你照顧佢哋 。

我家最錫仔,但我係女要埋單

伯爵府

都無咩好嬲,他日你個仔都可能外國生活,唔通唔比, 父母都想佢過得開心嘅!做兄弟姊妹就未必諗呢啲!

大宅

正常,但叫佢兩個每個月俾錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

冇得嬲
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

嬲下就算了
唔嬲得幾耐
唯有做返自己本分

象牙宮

一個人照顧父母兩個人(70幾歲),
單親, 學歷初中,普通打工仔, 兒仔18歲… 你辛苦了。
父母 (70幾) 好在有兒仔18歲。讓自己同仔照顧外公/外婆吧。

會嬲?改變不了事实。
根據現時搞移民的,多數都會留父母在港。
子女移民, 遺年紀老邁父母在港 。 獨居長者陷社交孤立及抑鬱老人社交及健康均轉 …差
留下來的長者除了擔心失去陪伴和依靠外,父母認為「百年歸老時子女不在身邊,誰安排身後事」。

如果我仔移民,自己照顧自己。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

冇得嬲 總之父母到時有什麼頭暈身㷫要夾錢 同佢講定先 不要玩消失 甚至可以叫佢放低錢先 最多放在父母身上

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

不如同妹和細佬商量,話父母年紀開始大,每人每月夾幾多要嚟做父母的生活、醫療、後事儲備金。

珍珠宮

正常會嬲既,但系嬲完都系要睇住两老,吾好諗甘多,煮到黎就食啦,未必系心目中甘差既,同佢地傾下會吾會每月都付番d責任給錢父母養老(不過尼度好多人會話生個仔女出黎吾系用黎養老,自己應該一早計劃好)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊