自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

^^Hannah^^ 發表於 24-1-7 16:57
點解警察會就咁放低三個細佬比鄰居?
當中仲要女童
真係放心?

我都想講, 點解帶走左個媽媽. 將3個小孩比鄰居... 如果鄰居變態的, 攪女童咁點算... 點解唔直接比社署.

咩料呀...

伯爵府

回覆樓主:

吓 我反而好驚訝警方拉人,跟住將小朋友就咁交低比鄰居呢個做法? 如無人照顧係咪要follow up ? 或者通知其家人?程序係點架?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

goldpiglet 發表於 24-1-7 22:04
綜援欠罰款
我以為可以長期拖欠?
為何要帶返警署?

不出奇!!
我老爸之前早年公眾地方戴口罩令期間,他坐公園,拉一拉低口罩,突然出現食環捉人,他已經被罰一萬!! 另外他的公園伯伯朋友,限聚令又係超過五人,又係被捉,好似罰5k - 10k, 所以一D都吾出奇,如果欠政府罰錢,之後遇上police , 一check ID, 係要被帶返警署,之後打俾屋企人,要你代家人交罰款!!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

细路仔好慘

伯爵府

Cathy1121 發表於 24-1-8 12:59
不出奇!!
我老爸之前早年公眾地方戴口罩令期間,他坐公園,拉一拉低口罩,突然出現食環捉人,他已經被罰 ...

口罩罰一萬,好甘

子爵府

fupigpig 發表於 24-1-8 11:53
自暴自棄⋯但佢又識過隔離屋開飯!
報導嘅鄰居訪問,佢有煮埋飯預阿媽,經常4個一齊去隔離屋食飯。
...

遇個有類似個案
因家人過身等原因,自暴自棄但又痴其他人資源
但往往其他人又肯幫忙

男爵府

kk1979 發表於 24-1-8 12:50
我都想講, 點解帶走左個媽媽. 將3個小孩比鄰居... 如果鄰居變態的, 攪女童咁點算... 點解唔直接比社署.
...

點解警察可以將3個小孩交俾鄰居?係媽媽要求?真係奇怪。
唔知嗰3個小孩嘅媽媽回家未?
社署有冇跟進?

公爵府

好媽媽勳章

tutik 發表於 24-1-7 17:58
係啦,拉咗人哋阿媽,人哋三個細路點算喎!

會轉比社署會接收

子爵府

個阿媽本身都無理d細路啦, 宜家有2萬, 個個為出糧實係咁生, 反正唔使理, 照顧唔到咪又話政府唔理無人幫lor

伯爵府

lopoto 發表於 24-1-7 15:57
https://std.stheadline.com/realt ... 7%E5%A0%B1%E8%AD%A6

油麻地東安街2號一大廈單位一名女住戶,於昨 ...

今次警員做野,沒經大腦,沒可能將3個年幼兒童交給隔離照顧。為何不call社工?
希望社署介入,不好再發生悲劇(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔明點解警察帶走個阿媽,竟然將3個小朋友交俾鄰居照顧。

男爵府

薯圈 發表於 24-1-8 09:21
呢個唔係窮唔窮嘅問題,係人嘅問題,唔好一竹竿打一船人,唔少唔係好有錢嘅人生完都教得好好,管好自己家 ...

同意,以前d 窮人做農業為生所以先需要生好多個,現在社會又不是務農為生,咁生咁多做咩?博申請間公屋大一點? 現在小孩要教要照顧而不是天生天養,究竟班窮人幾時先明?生於極窮家庭不是幸福而是虐兒

子爵府

綠茶新地 發表於 24-1-8 18:18
同意,以前d 窮人做農業為生所以先需要生好多個,現在社會又不是務農為生,咁生咁多做咩?博申請間公屋大 ...

越窮越要生係天性

子爵府

lopoto 發表於 24-1-7 15:57
https://std.stheadline.com/realt ... 7%E5%A0%B1%E8%AD%A6

油麻地東安街2號一大廈單位一名女住戶,於昨 ...

點解可以長達10日冇沖涼

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊