自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

gruntel 發表於 24-1-7 22:22
其實廉航都成日改你定左果班機,
舊年11月飛日本,
臨飛前一個月email你來回程的時間都改左,
邊間廉航?其實你個情況係蝕2日,唔係1日

琥珀宮

Skytree1000 發表於 24-1-7 20:07
我搭親佢,d 空姐地勤都好ok 又helpful,
D 機司亦好專業landing 好smooth,
估係佢管理層有問題啫,

簡單黎講旺季唔好搭cx
佢都未請夠人,疫情3年,而家先疫情後1年,可能過多兩年先會正常

侯爵府

mandy952 發表於 24-1-7 23:12
其實係咪可咁做都冇問題,我唔介意比多少少錢

幾日旅行嗰類其實冇分別,不過應該都會全家買一年旅遊保險,因為會北上玩

大宅

國泰機師唔係有一個比人的左入監倉咩?

大宅

fatmousechai 發表於 24-1-7 17:54
如果你都成日去旅行呢,你可以考慮買一年,我今年第一次買一年,我覺得如果去多幾次都抵番,尤其是我諗住 ...

好提議

珍珠宮

回覆樓主:

你一講,我去睇今日飛行班次,都有cx機被取消 好在唔係亞女果班。

大宅

Reymunda 發表於 24-1-7 19:49
我班14/1 bkk flight to hk 都cancel 咗,用Asia miles 換,而家仲未有alternative, 但我要15/1返工,所以自 ...

LM,想知後續,我22/1飛成田,我見我呢個班次嘅機,今個星期已經取消咗三班,家下好擔心

珍珠宮

真係好影響,工作,保險,使多了錢。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

出咗新聞
國泰2天撤40航班 稱保證新春服務如常
https://paper.hket.com/article/3684544?r=cpstni
attach1/tmp/phpvE6dX4
attach2/tmp/phphWEHCQ
attach3/tmp/phpnQuniC
attach4/tmp/phpBxUeYn
attach5/tmp/phpxAuhE9

子爵府

bb630 發表於 24-1-7 16:01
我擔心回港當日保險日子已過,有咩閃失都冇晒保障。航空公司梗話旅保唔關佢哋事,要索償航空公司都要自己 ...

我除夕前比佢取消了北京回香港, 都係ONLINE CHECK IN晒.都可以前一晚零晨先通知人, 佢都係叫我退款, 因為佢地每日得返1班北京返到HK, 但無晒位, 我唔接受, 佢最後幫我改兩日後既航班. 最後返到HK.我有CLAIM到保險. 只CLAIM到DELAY行程超過12小時果一PART. 幾百蚊咁, 我再EMAIL 叫CX 陪返兩晚酒店比我.但一直都無覆!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

hfl2000 發表於 24-1-8 09:39
出咗新聞
國泰2天撤40航班 稱保證新春服務如常
https://paper.hket.com/article/3684544?r=cpstni ...

因應國泰臨時取消航班,消委會稱密切關注事態發展,航空公司須按規定向乘客提供賠償或協助,在旺季期間做好應急措施,履行服務承諾,敦促國泰從速安排受影響乘客轉乘其他航班,並主動聯絡受影響乘客。

消委會同時提醒消費者,要留意航班狀況,並保存預訂及付款紀錄,以便日後追討損失。
attach1/tmp/php87oRMf
attach2/tmp/php7d0Iue

大宅

bb630 發表於 24-1-7 15:59
我同老公去上海玩一星期,原定今日(7/1)搭中午機回港,點知回程班機臨出發前當晚取消咗(幾乎零晨先收到 ...

各位,我順利由上海返到香港啦!昨晚一路check住班機會唔會又取消,真係人都顛!
奉勸大家,航班被取消,唔係急住返香港既話,真係唔好揀退票退款。我來回機票用左二千幾蚊,我天真地以為佢會退一半,即係千幾蚊啦,咁我自己買返張高鐵飛差不多1000蚊叫做打個和都可以接受呀!起碼唔駛book多晚酒店住,又唔駛驚佢再取消我嘅航班。點知問極個客服都唔肯講退幾多,佢話到時退俾我果陣時先知實際退幾多,聽到都覺得伏啦!同佢拗左一輪,終於答到我大約退200幾蚊,我問佢點計出嚟,佢話公司內部資料不能透露。真係離哂大譜! 所以如果係揀退票退款,到發現只係得咁少俾你嘅時候,真係會嬲到震,覺得佢當啲客係乞衣囉!
我而家book多晚酒店都唔駛200人仔,今次損失唔算太多,但體驗到CX嘅不濟,都叫學到嘢!
另外,都問咗旅遊保險,claim延誤就無架啦,佢叫我claim航空公司,咁我都預咗,但係自動延長保險時間係可以嘅,之前有JM都有講過同cap咗條款。
所以,如非必要,揀CX真係要諗諗,非廉航價錢但只有廉航質素!

男爵府

bb630 發表於 24-1-8 12:52
各位,我順利由上海返到香港啦!昨晚一路check住班機會唔會又取消,真係人都顛!
奉勸大家,航班被取消, ...

咁而家係咪claim返航空公司一晚酒店錢?

大宅

liverpool2023 發表於 24-1-8 13:03
咁而家係咪claim返航空公司一晚酒店錢?

會呀!雖然只係好少錢,但係唔合理吖麻!我仲諗住去消委會投訴!我雖然無選擇退票退款,但係佢個退款金額超級唔公道亦都毫無透明度,對消費者非常不公平!

大宅

bb630 發表於 24-1-8 13:25
會呀!雖然只係好少錢,但係唔合理吖麻!我仲諗住去消委會投訴!我雖然無選擇退票退款,但係佢個退款金額 ...

好擔心,我22/1去成田,今日check,我個班次今個星期有三日都取消

大宅

joe12211981 發表於 24-1-8 13:32
好擔心,我22/1去成田,今日check,我個班次今個星期有三日都取消

完全明白!本來去旅行係開心事,俾CX攪到提心吊膽!
不過都祝你順利起飛,順利回港,旅途愉快!

大宅

最緊要係平安返到香港呀!
國泰近排唔夠人手都冇辦法
希望之後會好啲啦...

伯爵府

好心佢啦,冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,明知唔夠機師又賣咁多張飛。
以前正常來講,overbooked 之後,有compensation 俾番旅客。而家呢,接受cancel 就俾番1/10 錢,唔接受就等/delay, 但anyway 冇賠償。
真係愈做愈衰。

Btw, d 空姐質素都差咗,無論地勤定航機上嘅,好唔prof, 有啲嬉皮笑臉柴娃娃, 低能到好似一個小妺妹咁(如果有事我仲點指意你呀)。我搭咗三十幾年國泰,Covid期間我都有飛(果時好靜), 唉!真係一代不如一代。

大宅

zxzx 發表於 24-1-8 16:13
好心佢啦,冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,明知唔夠機師又賣咁多張飛。
以前正常來講,overbooked 之後,有comp ...

我睇到FB有個post,cancel咗就轉佢上一班機,嗰個人話可唔可以(emoji)下班,國泰話可以,但要加錢

珍珠宮

MSWONG1001 發表於 24-1-7 19:29
請問去上海除了CX還有什麼公司比較好?

千萬唔好買東航,最近好多問題,公司內部超亂。之前買上海來回北京,起飛前幾個小時取消班機,隨便改了更早嘅時間,唔喜歡就自己取消(有扣費用),好彩立刻買了南方。東航還有好多其他問題,自己網上搜一下。

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊