自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wan_sosin 發表於 24-1-12 11:44
你覺得啲細路識感激嘅咩?大多數都變老馮!
唔讓比佢叫唔愛佢咩?
咩叫慈母多敗兒?

認同你,香港其實好多細路都縱壞曬,個個圍住小朋友轉,唔識感恩反而覺得老奉,見過有個細路女目測4-5歲,上車就話冇位佢要坐,又嘈又喊係要人讓比佢,父母又唔識教縱壞曬。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-12 13:04
認同你,香港其實好多細路都縱壞曬,個個圍住小朋友轉,唔識感恩反而覺得老奉,見過有個細路女目測4-5歲, ...

其實除咗話某程度小朋友讀書壓力大,基本上香港嘅小朋友都幸福嘅!生活無憂,要食要玩要用都充足,就算唔刻意制造幸福比佢哋,都已經好幸福。
係就係教育制度極有改善空間。

伯爵府

Kisskeni 發表於 24-1-12 08:58
相信在 自由講場 講一些合法的說話也可以啩?現在已經不可以?

可以,咁人地都可以講唔同意

男爵府

而家開左關返大陸搭東鐵,發現次次都同好多老人家同一車廂,我差唔多總站去到總站,去程唔坐都還可以,但回程我唔會想讓

珍珠宮

Kisskeni 發表於 24-1-12 11:10
認同,認同,所以少d做‘’判官‘’去判人如何才會開心豁達,便會開心豁達d。
...
吓, 乜而家唔係你帶頭做判官咩? 點解講到好似你冇份咁嘅? 同埋唔好意思, 可唔可以用返"質素"唔好用"素質"呀? 香港人唔係好慣呢啲內地叫法

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-12 13:04
認同你,香港其實好多細路都縱壞曬,個個圍住小朋友轉,唔識感恩反而覺得老奉,見過有個細路女目測4-5歲, ...

香港過分重學術輕品德、重個人輕集體,教育政策有需要調整

男爵府

睛靈勳章

pauline_c 發表於 24-1-12 06:51
回覆 Kisskeni 的帖子

我懷孕嘅時候無咩遇到讓座,手抱 BB 就遇過好多。我唔認為小朋友有需要讓座,讓咗小 ...

100%認同

男爵府

睛靈勳章

kwhkwh 發表於 24-1-12 07:51
有得叫「讓」,我寧願讓老人家。。

與其因為覺得「唔讓」/得唔到「讓」認為改善質素,我覺得老馮要「讓」 ...

男爵府

睛靈勳章

polliebb 發表於 24-1-12 09:26
又係哩啲話題 我認坐地鐵我係低頭族,唔會一眼關7睇下有無人要讓座,佢企到埋我面前咪讓,試過不 ...

我今朝在地鐵月台 見住個女人跌張銀紙落地,叫佢提佢執番錢,佢唔該都無聲

珍珠宮

虎到金來勳章

parrotking 發表於 24-1-12 14:23
我今朝在地鐵月台 見住個女人跌張銀紙落地,叫佢提佢執番錢,佢唔該都無聲
...

我試過一次讓座俾個大肚婆,佢唔該都無,仲要黑黑地面覺得你讓得遲,佢坐底之後講電話,同電話中人講終於有位坐,擺明俾說話人聽

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 24-1-12 14:31
我試過一次讓座俾個大肚婆,佢唔該都無,仲要黑黑地面覺得你讓得遲,佢坐底之後講電話,同電話中人講終於 ...
你話我刻薄都係咁話。果條大肚婆冇品。

仔又係路人要生,小朋友又唔系路人迫到冇息休,一個二個做開女強人忽然有左要自比老弱殘兵玩lady first我唔係好明咩玩法。

惟一同意既係入車「搶」位霸位真心覺得好難睇。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

Kisskeni 發表於 24-1-12 02:32
在地鐵常見到老人、小孩、照顧小童的人都站,而坐,甚至坐關愛座的,大多是打手遊或睡覺的年輕力壯,或以吾 ...

我大肚時我真係唔係好care有冇人讓坐,可能陀得算輕鬆,一入地鐵我通常就企埋一邊,但都好幾次有人示意讓位俾我。反而我介意同bb車或老弱傷殘爭lift搭既人多d

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bubeau 發表於 24-1-12 14:36
我大肚時我真係唔係好care有冇人讓坐,可能陀得算輕鬆,一入地鐵我通常就企埋一邊,但都好幾次有人示意讓 ...

搭lift其實都有排隊,又唔可以話人爭用喎。

我自己表面睇落都ok,但近年都開始有膝蓋痛問題,平路ok但上落樓梯會痛,醫生都建議盡量減少上落樓梯,所以有時都會搭lift。 有啲嘢表面睇唔到, 但大家都有畀錢其實設施都有權使用嘅。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

delll 發表於 24-1-12 13:43
而家開左關返大陸搭東鐵,發現次次都同好多老人家同一車廂,我差唔多總站去到總站,去程唔坐都還可以,但回 ...
我回程避開東鐵,喺深圳行好多路,真係好攰,寧願搭高鐵,起碼個位比咗錢,唔會有人認為我要讓座

公爵府

加菲貓3 發表於 24-1-12 03:41
可能我時運高,反而見讓座既多

(emoji)(emoji)我同你一樣時運高
我搭港島線都會見到有人讓座,亦吾多見年輕力壯的打手機人

子爵府

2024年龍年勳章

讓坐文化响香港好睇彩數,通常見到老人家大多數都會有人讓位,大肚既就一時時有人讓,不過真人真事,我讓過俾大肚媽媽,佢同佢老公冇講唔該不突止,個樣仲要好似我讓得慢咁黑口黑面,試過幾次都撞到呢d公主大肚婆後,有時都唔會想再讓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我見有人讓亦見有人搶,讓位多是中年人,搶位是後生女跟老年人,個後生女搶完還好「得戚」的樣子,真係無言,我當時係企位的。我不是說所有年青人都沒品,但現今教育只講學業成績,沒有德育,時間一長問題就出現了。還有見過一個8~10歲的小朋友,一入車廂就不停話「無位坐」,我心想你這個年紀應該讓坐啦還想別人讓?

珍珠宮

bkfans123 發表於 24-1-12 15:36
(emoji)(emoji)我同你一樣時運高
我搭港島線都會見到有人讓座,亦吾多見年輕力壯的打手機人 ...
可能唔同地區人嘅質素都唔同

珍珠宮

虎到金來勳章

414928 發表於 24-1-12 15:40
我見有人讓亦見有人搶,讓位多是中年人,搶位是後生女跟老年人,個後生女搶完還好「得戚」的樣子,真係無言 ...

嗰啲年青人好可能就係細個俾人認為好需要讓座嘅小朋友

伯爵府

Kisskeni 發表於 24-1-12 02:32
在地鐵常見到老人、小孩、照顧小童的人都站,而坐,甚至坐關愛座的,大多是打手遊或睡覺的年輕力壯,或以吾 ...

不同意

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊