自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

angiehouse 發表於 24-1-16 17:55
有d餐廳系吾會幫你入,因為怕衛生問題

可以叫堂食,自己入盒。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

杜小田 發表於 24-1-16 16:54
1/4/2024 開始, 買個飯盒回家食, 要前後三個袋先可以掉到它

1. 外賣的膠袋

其實你只要自備飯盒或者膠袋去買外賣。
如果真係要用出邊嘅膠袋同埋飯盒,無論係雞皮紙質地或者膠質飯盒都可以清潔乾淨之後拎去綠在區區回收
其實你剩返嘅廢物可能只係食剩嘅嘢或者嘍出嚟嘅骨

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 24-1-16 19:35
Jm
呢度仲話站在道德高地 其實行多步,對地球出一d力,未試就鬧鬧鬧!
同你一 ...

話人嗰陣咪道德高地囉,到自己做發覺自己要做埋一份,自己知自己事冇能力去跟,唯有講到個政策有幾衰得咁衰,企圖避得就避
一路講回收個個都話自己有份回收,一有垃圾膠袋徵費,原來個個都唔識或者未做過回收,你話幾得意呢?

子爵府

arale1668 發表於 24-1-16 17:06
如果咋,我話如果
自擕外賣盒買外賣
其實咪幾好
如果餐廳得閒當然冇問題,但香港外賣好似打仗咁,要將你個盒攞入廚房已經好麻煩,仲有衛生問題,個飯盒有冇洗乾淨消毒,出左事邊個問題?

水晶宮

seaheart88 發表於 24-1-16 20:28
但係以前個外賣膠袋可以做埋垃圾袋,將食完個外賣盒包實佢就放去大廈嘅垃圾桶。。。

而家係另外要搵個家 ...

你可以選擇走袋,如果商戶無走袋,我會拆出黎比返比!
我係一個好怕膠袋嘅人,可以唔攞我都唔攞!

男爵府

1/4/2024 開始, 買個飯盒回家食, 要前後三個袋先可以掉到它

1. 外賣的膠袋

其實本身都要個垃圾袋
冇多到wo搞笑

子爵府

香港好快會回到四十幾年前嘅大陸咁,自己帶器皿去買糧食,全部都係用糧票加錢買,仲可以逐両去秤,液體如醬油,直情有個預設刻度嘅斗去量,跟住入自備嘅樽。買乜都冇膠袋。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

好老實講,我份工忙到食飯都只能超快完成,連等外賣嘅時間都係奢侈,我永遠都係用apps叫定外賣,到咁上下衝落樓拎,但求5分鐘內可以返到公司,根本就冇可能話咩自備食物盒,講呢句說話有冇諗過有啲人份工係做唔到?我唔介意比多個膠袋錢,但變相根本仲唔環保囉,希望就啲食肆會轉用指定膠袋,咁我就唔需要用多個袋去裝外賣垃圾,如果冇嘅就只能夾埋同事一齊放入一個指定袋掉
仲有果堆大大聲話可以自己分類回收果啲,有冇諗過一個返工連來回車程差唔多要12個鐘嘅人有冇可能做到?得嘅你個綠在區區開朝8晚10,仲要響我屋企附近咪得囉,但唔好意思,我果區最近都要坐車去,我根本冇時間去做呢樣野

伯爵府

會唔會考慮自帶餐盒及環保袋買外賣,咪冇垃圾扔

子爵府

2024年龍年勳章

PurpleSea 發表於 24-1-16 18:50
個世界咁,真係唔適合有下一代

總有人生仔,總有下一代
自己唔生,都可以為下人類動物着想
自己都積福

翡翠宮

畀面勳章

你的論點根本有問題,向來都是買外賣到管理處倒垃圾要用三個袋,而家不過是2 & 3變成有logo的政府膠袋
日日是好日

伯爵府

1. 外賣的膠袋

問返黃錦星,佢白支人工

侯爵府

lauretta 發表於 24-1-16 22:47
好老實講,我份工忙到食飯都只能超快完成,連等外賣嘅時間都係奢侈,我永遠都係用apps叫定外賣,到咁上下衝落樓 ...
你都仲有時間上網喎!

真心的, 如果你份工唔係搵十萬九千七, 忙到咁咪即係收買人命, 自己保重了 .......

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

Prosperous 發表於 24-1-17 00:52
你都仲有時間上網喎!

真心的, 如果你份工唔係搵十萬九千七, 忙到咁咪即係收買人命, 自己保重了 .......

有時間係需要輕鬆休息,work life balance, 唔係響度搞啲無謂野囉(係嫁,我係覺得政府呢個所謂嘅環保措施好白痴嫁),難道放工有時間唔係輕鬆休息,係去搞呢個低能嘅環保?配套做唔好,學咩人叫人環保,你係方便嘅,相信好多人肯做,最憎啲人自己好得閒搞環保搞回收就話人哋做唔到,個個人都好得閒咁,希望你哋一世都咁得閒去搞回收,一世都唔明白點解人哋冇時間做,記得無論個措施幾低能都要好好配合
我唔係搵十萬九千七,我做醫護出名忙亦出名壓力大,返工食飯係奢侈嫁,你哋記得唔好病呀,因為醫護人員要搞回收源頭減廢,唔得閒處理病人嫁

翡翠宮

Prosperous 發表於 24-1-17 00:52
你都仲有時間上網喎!

睡着的不會醒
全世界得佢一個醫護最忙
由得佢啦,佢人工高,賺嚟罰亂拋垃圾最啱

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-1-17 03:07
睡着的不會醒
全世界得佢一個醫護最忙
由得佢 ...

唔係以為冇人有醫護朋友吧, 呢啲係咪叫做未見大蛇痾尿呀? 全香港得佢咁忙, 上得網來攪唔到回收! 咁唔想環保咪一個月畀多幾十蚊, 使唔使發晒癲咁!

子爵府

anpanmenbaby 發表於 24-1-16 18:44
全港唯一的供應商就是政府,那些只是分銷地點

我唔明,政府係無生產線的,佢唔可以生產膠袋,所以佢要膠袋商投標承接生產膠袋,之前流過一次膠袋標因為價錢太價…..咁膠袋商投左標生產膠袋….市民比錢買膠袋,過程政府應該無錢收

係e件事上,政府應該係罰款先有收入?

伯爵府

Prosperous 發表於 24-1-16 17:45
成件事係鼓勵回收或源頭減廢, 就係希望你因為唔想畀咁多錢買膠袋, 而做多啲回收或減廢。

我家自疫情開始, ...
同意,我一直都支持及做緊垃圾分類回收,唔覺有幾難,唔明點解有班人會覺得係政府財赤先搵市民開刀賺錢,垃圾徵費講咗幾年啦,根本有好多人都唔知或者唔理香港嘅堆填區2030年就爆滿,焚化爐又幾年後先起好,但都唔足以處理到每日過萬噸嘅垃圾,而家仲乜都唔做,到時垃圾圍城係咪又鬧政府無能?講到外賣,其實可以自帶餐盒㗎,到時叫堂食跟住自己動手處理就解決到,唔想麻煩咪直接堂食囉,如果兩樣都覺得煩就自己返屋企煮公仔麵啦!

珍珠宮

杜小田 發表於 24-1-16 16:57
1/4 開始, 唔用 2 係犯法

唔用指定垃圾袋前,迷一樣掉屋企垃圾袋

珍珠宮

juniormiu 發表於 24-1-17 07:32
同意,我一直都支持及做緊垃圾分類回收,唔覺有幾難,唔明點解有班人會覺得係政府財赤先搵市民開刀賺錢,垃 ...

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊