自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

omother 發表於 24-2-17 12:59
遊學團咁貴,可以津貼困難家庭,但都要俾起碼一半錢,不應免費囉。

政策完全傾斜,鼓勵懶人

攞緊綜援即係好窮啦!係咁仲去嘜鬼遊學團?呢d本來就係奢侈品,有嘜好津貼?比足夠生活費就好了。奢侈開支無需津貼。

同時我亦唔信綜援會會有3-4萬一個月喔!有d 腦都諗到啦!攞綜援又返工個d, 本來就係違法,政府要認真追查就真。至於單身健康年青人綜援應該有限期,咁社會會健康d, 亦少d怨氣。

社會上總有要被幫的人,一竹竿打一船人都唔好,亦唔應該標籤綜援人士,但政府批核要嚴緊,無謂

大宅

講得啱,綜援係幫助低收入家庭,但唔係樣樣野都唔洗錢。應該有個時間又或者可以提出附帶條件。

男爵府

畀面勳章

野原美冴 發表於 24-2-16 22:05
同意,應該不可能食好住好。生活仲好過返工的人,搞到愈來愈多懶人拎綜援,亦搞到辛苦打工的人心生怨氣。
...

拎津貼嘅同學仔有免費午餐和免費課外活動!

大宅

叮妹 發表於 24-2-17 11:10
冇結婚假單親一家四日去左美國1x日會網友

我有朋友一直唔結婚簽紙其實一齊住,生左3個孩子,都可以話係單親,攞綜援政府養佢全家啦~

水晶宮

回覆 Adiezz 的帖子

有錢旅行都冇需要申請啩!社署也會懷疑的!看鄰舍的婆婆申請金只是夠吃衫也少買在街執一大堆

大宅

Fishqqma 發表於 24-2-17 05:29
會唔會係你侄仔學校多綜援戶所以要抽, 純粹估下咋。

真係唔知道呀,佢學校就算要報學校興趣班拎綜援都一樣要俾$,不過價錢就好抵嘅,但對於正常拎綜援唔係呃錢嘅家庭嚟講係負擔唔起,所以輸在起跑線呢點我好認同。

大宅

幸福花 發表於 24-2-17 19:35
回覆 Adiezz 的帖子

有錢旅行都冇需要申請啩!社署也會懷疑的!看鄰舍的婆婆申請金只是夠吃衫也少買在街執 ...

唔超過180天就可以,唔須要申請的,綜援要每半年去社署續期一次,續期時要帶齊護照俾社署檢查。

水晶宮

回覆樓主:

今日看youtube各有各原因,你自己選擇自己的路,不過2X歲孩子想躺平,日子真係過得好?

子爵府

野原美冴 發表於 24-2-16 22:05
同意,應該不可能食好住好。生活仲好過返工的人,搞到愈來愈多懶人拎綜援,亦搞到辛苦打工的人心生怨氣。
...

十分認同!
我女兒去過迪士尼一次,因為幼稚園畢業典禮,比千幾,一家三口去
現在小學,參加乜嘢都要比錢,有援助的同學乜都免費。明白點解啲人話拿綜援好過

我返工返到癲,都係覺得自己嘅人工好過綜援少少咋

珍珠宮

幸福花 發表於 24-2-17 13:03
去旅行冇可能啦!出入境會查的!別聽人説那麽好啦!

應該唔會出入境查
當年南亞海嘯,有對港男女情侶仲拍片係度漂最後無事,轟動一時,結果被認出,唔係佢地自己拍片踢爆,根本無人知

大宅

根本有好多灰色地帶,政府無人手去查,你試吓俾獎金舉報,大把人走出嚟舉。

大宅

Fishqqma 發表於 24-2-17 11:13
綜援有咁多錢?
可以有$剩去美國旅行.

自己再去炒散出現金咪得咯!一個月5千,一年6萬,年年去歐洲旅行都得

子爵府

esmehouse 發表於 24-2-17 11:48
綜援應該要切期限,唔可以無了期不斷咁攞

唔可以生幾多比幾多,應設上限,3個小朋友,就唔會再比第4個和之後。

子爵府

Amyamyamychan 發表於 24-2-17 22:27
自己再去炒散出現金咪得咯!一個月5千,一年6萬,年年去歐洲旅行都得

如果有生活技能,好似做到外補學術音樂體育呢啲一個月點止5000
我朋友教琴,平均一個月都近6位數

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

6299 發表於 24-2-17 22:19
應該唔會出入境查
當年南亞海嘯,有對港男女情侶仲拍片係度漂最後無事,轟動一時,結果被認出,唔係佢地自 ...

以前唔知,而家應該會查!
attach0/tmp/php6hMj29
attach1/tmp/php9br6V0
attach2/tmp/phpSpO2PR

珍珠宮

jesski 發表於 24-2-17 21:35
唔超過180天就可以,唔須要申請的,綜援要每半年去社署續期一次,續期時要帶齊護照俾社署檢查。
...

60歲以下限制係60天。

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-2-17 13:23
未聽過會查,除非多過180日

應該會查,60歲以下健全人士限制係60日。
attach0/tmp/phpqNz4Z2

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

接線生 發表於 24-2-17 22:35
唔可以生幾多比幾多,應設上限,3個小朋友,就唔會再比第4個和之後。
攞得綜援即係自己都未搞得掂啦,仲學咩人有下一代啫
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

kittylam 發表於 24-2-17 22:43
應該會查,60歲以下健全人士限制係60日。

60日應該唔影響一般旅行
會唔會影響小朋友出國遊學或留學?

水晶宮

回覆 kittylam 的帖子

是!應該好多規限的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊